oaednews

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Το τίμημα του Μνημονίου: Χάθηκαν δύο εκατ.θέσεις εργασίας σε 4 χρόνια

Σκληρή κριτική στα ευρωπαϊκά όργανα που αποφάσισαν την εφαρμογή των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία ασκεί το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής όπου επισημαίνεται ότι σε μια τετραετία χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις συγκεκριμένες χώρες ενώ η ανεργία των νέων είναι σε «απελπιστικό» σημείο.
Καλεί μάλιστα τα ευρωπαϊκά όργανα να καταργήσουν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλλει και να διαθέσουν πόρους για την αποκατάσταση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.

Στο σχέδιο του Ισπανού εισηγητή Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας. Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. "Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους" τονίζεται στην έκθεση.
 
Ακόμη, ο Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.
 
Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.
 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου