oaednews

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η μείωση στις εργοδοτικές εισφορές θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις

Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και την αλλαγή στο ισχύον καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (παρά τις αντιδράσεις βουλευτών κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ) επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ανεργία-Κοινωνικό και Οικονομικό Πρόβλημα- Δράσεις για την αντιμετώπιση της». 


Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας για 73.000 ανέργους εντός του Ιανουαρίου αλλά και την απασχόληση ή κατάρτιση 230.000 νέων ηλικίας έως 24 ετών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee).  

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πραγματοποίηση γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής υποδομής θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας εντός του 2014. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% όσο και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.
Μάλιστα ο υπουργός δήλωσε ότι σύμφωνα με οικονομετρικά υποδείγματα μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Αναφερόμενος στα προγράμματα κατά της ανεργίας, ο υπουργός υποστήριξε πως τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης θα εντατικοποιηθούν μέσα στο 2014, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020. Μόνο τους πρώτους μήνες του 2014, θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκ ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) δήλωσε ότι έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, ώστε να προσφερθεί μια δυνατή ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Είτε με απευθείας προσφορά εργασίας, για να αποκτήσουν το πρώτο τους «ένσημο». Είτε με ουσιαστική, στοχευμένη και πιστοποιημένη ενίσχυση των προσόντων τους, με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση το συντομότερο δυνατό.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Της Ρούλας Σαλούρου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου