oaednews

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Γίνε, από άνεργος, επιχειρηματίας με επιδότηση 10.000 ευρώ

Επιχειρηματικότητα Νέων με Έμφαση στην Καινοτομία ονομάζεται το νέο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, 2.000 ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών. Η επιδότηση είναι 10.000 ευρώ ανά άνεργο. 

Σκοπός του Προγράμματος σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών θα ανέλθει συνολικά στα 2.000 άτομα. 



Τι χρηματοδοτείται 
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο Πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000,00 ευρώ. 

Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα του εκάστοτε εξαμήνου, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης. 

Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία. 

Η διαδικασία συμμετοχής και ένταξης στο Πρόγραμμα, περιλαμβάνει 3 στάδια. 

1ο στάδιο: 

Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης – επιχειρηματικού σχεδίου, στην ιστοσελιδα του ΟΑΕΔ στο σύνδεσμο http://ait.oaed.gr/auth.asp?id=37 

Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά: 

• η εξατομικευμένη προσέγγιση από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ 

• η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης 2 (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ 

• η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ (η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του Προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά). 

Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν στην εν λόγω έναρξη το αργότερο εντός δύο μηνών από την προέγκριση του επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. 

2ο στάδιο: 

Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων – Επιλεξιμότητα 

Επιλογή των προς χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, από Τριμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης, που θα συσταθούν με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ. Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία. 

Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των εξης κριτηρίων αξιολόγησης (συνοπτικά) 

Α. Πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης ως προς: 

1.τη χρήση της τυποποιημένης ηλεκτρονικής αίτησης, με συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία και 

2. το ότι ο ενδιαφερόμενος έχει την ιδιότητα του ανέργου κι έχει ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης. 

Β. Εξετάζεται εάν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τα παρακάτω κριτήρια: 

1. Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της επιχειρηματικής πρωτοβουλιας ως προς τα βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης. 

2. Συμβολή του επιχειρηματικού σχεδίου στους στόχους του Επιχειρησιακου Προγράμματος 

3. Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφερομένου με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επαρκής τεκμηρίωση με ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελματικής εμπειρίας. 

4. Οικονομοτεχνική επάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου (εξέταση πιθανής ύπαρξης επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων, π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού). Εξετάζεται και βαθμολογείται η ρεαλιστική προσέγγιση τη πρότασης από πλευράς: α) κόστους αρχικής επένδυσης, β) δυνατότητας χρηματοδότησης και γ) περιγραφής τυχόν απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού. 

5. Ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση ή/και στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης αυτών. Τα επιχειρηματικά σχέδια που ̟πληρούν το παρόν κριτήριο, επιλέγονται κατά προτεραιότητα. 

6. Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις με υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς και/ή συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης. 

3ο στάδιο: 

Ένταξη. Η ένταξη στο Πρόγραμμα πραγματοποιείται, ύστερα από θετικό επιτόπιο έλεγχο (στο χώρο της επιχείρησης) από εκπροσώπους του Οργανισμο. 

Στάδιο Συμβουλευτικής Υποστήριξης (mentoring) 

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για την είσπραξη της τελευταίας (3ης) δόσης, ο/η νέος/α επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά ολοκληρώσει πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring) και να προσκομίσει σχετική βεβαίωση ολοκλήρωσης από τον αρμόδιο φορέα παροχής Συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring). 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει: 

1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης. 

2. Να έχουν ακολουθήσει και ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε <Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ. 

3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. 

4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών (να διανύουν το 36ο έτος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. 

6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του Προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο Πρόγραμμα δύναται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (Προέγκριση) της αίτησης – επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. 

7. Δύναται να υπαχθούν στο Πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο): 

- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.) 

- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της 

- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και 

- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.) 

Το ποσοστό συμμετοχής δεν μπορεί να μεταβληθεί κάτω του ελαχίστου (51%) καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος. 

Εξαιρέσεις 

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα: 

1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) 

2. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως. 

3. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 ̟.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, 

ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών. 

4. Πλανόδιες επιχειρήσεις. 

5. Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού. 

6. Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ’ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις. 

7. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων 

8. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ. 

9. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από Προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν. 

10. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2005 και μετά. 

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες. Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση– επχειρηματικό σχέδιο για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, κατατίθεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ www.oaed.gr στο σύνδεσμο http://ait.oaed.gr/auth.asp?id=37 

Χειρόγραφες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων δεν υποβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισμού. 

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται αρχικά η συμπλήρωση του ατομικού ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του/της ενδιαφερόμενου/ης. Μετά την καταχώριση της ηλεκτρονικής αίτησης εμφανίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της εν λόγω αίτησης και δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης. Σε περίπτωση που δεν εκτυπωθεί η αίτηση ταυτόχρονα με την υποβολή της, δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησής της από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. 

Μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, οι ωφελούμενοι μπορούν να ελέγχουν το στάδιο της, καταχωρώντας το ατομικό ΑΦΜ και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης 

Δ. Καδδά


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου