oaednews

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Δεν υπέφερα ποτέ από την πλάνη ότι είναι απαραίτητο να έχω μια δουλειά για να έχω μια καλή ζωή»

Άνεργος, περήφανος και πανευτυχής γι αυτό που είναι δηλώνει ο 45χρονος Δανός Ρόμπερτ Νίλσεν, ο οποίος προτιμά την ανεργία από μια δουλειά που δεν θα του ταίριαζε.

Στη χώρα του, ο επί μια δεκαετία άνεργος, είναι γνωστός και ως «Ρόμπερτ ο τεμπέλης».  Προτιμά όπως λέει να ζει από επιδόματα παρά από μια δουλειά που δεν του ταιριάζει. Μάλιστα βγήκε και το είπε σε ένα talk show προκαλώντας συζητήσεις για το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της σκανδιναβικής χώρας. «Δεν υπέφερα ποτέ από την πλάνη ότι είναι απαραίτητο να έχω μια δουλειά για να έχω μια καλή ζωή» είχε δηλώσει προσθέτοντας ότι η εργασία δεν είναι ανώτερη ηθικά από την αδράνεια.


«Το να είσαι Δανός είναι αρκετό για να έχεις την τροφή σου, μια στέγη και ρούχα για να ντυθείς»,υποστηρίζει και προσθέτει: «Μετά από αυτό, το 95% των ανθρώπων θα πει πως θα ήταν ωραίο να έχουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα εξοχικό και διακοπές στο Λονδίνο ή στην Ίμπιζα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργάζονται. Κανείς δεν το κάνει για το καλό της κοινωνίας».
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Φιλοσοφία, συνέχισε με τα κινέζικα, αλλά δυστυχώς δεν αποφοίτησε. Στο ενδιάμεσο εργάστηκε εθελοντικά στη Ζάμπια. Ανάμεσα σε δύο διαστήματα ανεργίας, βρήκε δουλειά ως ταπετσέρης και στα Μακ Ντόναλντς. Ως εργαζόμενος στο υποκατάστημα της αλυσίδας  φαστ φουντ, δήλωσε πως τον κούραζε όταν έβλεπε πολλούς ανθρώπους να περιμένουν σε μια ουρά.
Η ιστορία του έχει εξοργίσει τους οπαδούς της Δεξιάς στη Δανία, οι οποίοι επικρίνουν ως υπερβολικά γενναιόδωρο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που εφαρμόζεται στη χώρα.
Ακόμη και η πρωθυπουργός, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ αντέδρασε δηλώνοντας: «Θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα για την απασχόληση κι αν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι σαν τον Ρόμπερτ Νίλσεν, τότε θα απαιτήσουμε περισσότερα από αυτούς».
Στη Δανία, οι μισθωτοί τελειώνουν την εργασία τους στις 4 το απόγευμα και οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια το 80% του τελευταίου μισθού τους. Το ποσοστό ανεργίας είναι σχετικά χαμηλό καθώς αγγίζει το 5,6%. Ωστόσο, εξαιτίας της σοβαρής κρίσης στα ακίνητα κατά την περίοδο 2007-2009, την οποία ακολούθησε μια οικονομική στασιμότητα, η Δανία αναθεώρησε προς τα κάτω την κοινωνική ασφάλιση.
Ο Νίλσεν όταν ρωτήθηκε τι θα γινόταν στην περίπτωση που όλος ο κόσμος αποφάσιζε να ακολουθήσει το παράδειγμά του απάντησε: «Είναι μια γελοία ερώτηση και δεν πρόκειται ν' απαντήσω. Στις φυλακές και στις εφημερίδες, υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, τους οποίους μπορούμε να δείξουμε με το δάχτυλο και να αναρωτηθούμε, μα πώς θα ήταν η χώρα μας εάν όλοι μοιάζαμε σ' αυτούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου