oaednews

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ενα έθνος ανέργων


Νέο χαμηλό πενταετίας χτύπησε με 7% η ανεργία στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας (BLS) του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Για τον Νοέμβριο οι άνεργοι καταγράφονται πλέον στα 10,9 εκατομμύρια - αριθμός σχεδόν όσος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Επίσης, οι νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα απαριθμούνται στις 203.000, νούμερο που άλλαξε άλλη μια φορά τα δεδομένα όσον αφορά το περιβόητο tapering της Fed. Η απασχόληση είναι η πιο σημαντική παράμετρος στην εξίσωση με την οποία η Fed τα βάζει κάτω και τυπώνει κάθε μήνα 85 δισ. δολάρια. Στόχος της είναι ανεργία στο 6,5%. Ακόμα κι αν αυτό αργήσει, μια μείωση κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% δίνει σήμα στις αγορές πως ο περιορισμός του τυπώματος είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο Μπιλ Γκρος της Pimco, που διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια, δήλωσε στο Bloomberg πως βλέπει 50-50 τις πιθανότητες το tapering να ξεκινήσει μες στο μήνα.

Το πιο καυτό Γραφείο των ΗΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό, το BLS έχει γίνει το ομοσπονδιακό γραφείο στο οποίο οι αγορές στρέφουν πάνω τα μάτια τους στις αρχές κάθε μήνα. Η έκθεση «Employment Situation» του Οκτωβρίου, που είχε ανακοινωθεί από το BLS στις 8/11, έδειχνε ανεργία 7,3%, 11,3 εκατομμύρια ανέργους και 204.000 νέα μισθολόγια, ενώ αυτή του Σεπτεμβρίου, που είχε ανακοινωθεί με καθυστέρηση λόγω shutdown στις 22/10, έδειχνε ανεργία 7,2%, 11,3 εκατομμύρια ανέργους και 148.000 νέα μισθολόγια αντίστοιχα.
Στην προχθεσινή έκθεση, τα μισθολόγια Αυγούστου - Σεπτεμβρίου αναθεωρούνται προς τα πάνω, από 193.000 και 148.000, σε 238.000 και 163.000.
Σπέκουλα επί πτωμάτων
Η Wall Street αντέδρασε θετικά στις 22/10, εκτιμώντας πως εφ' όσον η απασχόληση δεν τραβάει, το τύπωμα (που τη συμφέρει) θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας. Αντίθετα, στις 8/11, τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης για τον Οκτώβριο θεωρήθηκαν εξαιρετικά, δίνοντας πόντους στο ενδεχόμενο ενός tapering (που δεν τη συμφέρει). Η Wall Street όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά έσπασε τα κοντέρ. Η νέα αιτιολογία ήταν πως εφ' όσον η απασχόληση τραβάει, η οικονομία είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει το tapering. Προχθές τα νέα θεωρήθηκαν ακόμα πιο εξαιρετικά και η Wall Street επανέκαμψε θεαματικά από μια πενθήμερη βουτιά που ξεκίνησε την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Κοινώς, η σπέκουλα πάνω στο δράμα των ανέργων δεν έχει τελειωμό στα ταμπλό της Νέας Υόρκης.
Πολλοί ισχυρίζονται πως τα στατιστικά των μισθολογίων μαγειρεύονται.
Ιστορική συμφωνία στο Μπαλί
Οι άνεργοι μαγειρεύονται στο μεγάλο τηγάνι της παγκόσμιας ανάκαμψης που χθες άρπαξε με τον ιστορικό συμβιβασμό το Σάββατο στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου 159 υπουργοί υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτή προβλέπει άρση της γραφειοκρατίας (red tape) στα τελωνεία, προσφέρει ευνοϊκότερους όρους εμπορίου στις φτωχότερες χώρες και επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες να διατηρήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις που προορίζονται για επισιτιστικά προγράμματα. Το συντηρητικό Peterson Institute της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι θα μπουν 960 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και θα δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θυμάται κανείς το Σιάτλ; Κακώς, αν όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου