oaednews

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Νέα «Μανωλάδα» με θύματα Έλληνες εργαζομένους στη Σητεία

  • Καταγγελία-σοκ: «Μας χτυπάνε και μας καίνε για τρία ευρώ!»

  • Διαβάστε την συγκλονιστική εξομολόγηση εργαζόμενης σε βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων στην Κρήτη την οποία απειλούν: «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα σας έχουμε πεθάνει» - Ανήμποροι να επιβάλλουν κυρώσεις οι επιθεωρητές Εργασίας - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας
 
Από το εξαθλιωμένο ημερομίσθιό τους θα πληρώσουν δέκα εργαζόμενοι σε βιοτεχνία στη Σητεία το πρόστιμο που επέβαλε η επιθεώρηση εργασίας στον εργοδότη τους, γιατί απασχολούσε δύο ανασφάλιστες εργαζόμενες. 
 
Η ανώνυμη καταγγελία εργαζόμενης στη βιοτεχνία ζαχαρωδών προιόντων Κουβαράκη στη Σητεία φέρνει στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις «Μανωλάδες» της Ελλάδας του μνημονίου.
 
«Μας βρίζουν, μας κτυπάνε, μας καίνε και μας βάζουν να πλένουμε τα ρούχα τους» καταγγέλλει η εργαζόμενη, που είναι γέννημα-θρέμμα Κρητικιά και όχι αλλοδαπή. Και όλα αυτά για το πενιχρό ωρομίσθιο των 3 ευρώ καθαρά!  
 
Ακόμα και αυτό, θα σκεφτείτε, είναι κάτι, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, αλλά και την απλήρωτη εργασία με αμοιβή διαμονή και φαγητό αντί μισθού, που πρόσφερε μέσω αγγελίας  ξενοδόχος της Αίγινας. 
 
  • Στην υπόθεση της Σητείας αποτυπώνεται η «ζούγκλα» που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι ουσιαστικά ακυρώνουν την αποστολή των επιθεωρητών εργασίας. Στη συγκεκριμένη βιοτεχνία, η εργοδότης Αικατερίνη Κουβαράκη κατάφερε να καλύψει τις παραβάσεις στο ωράριο -δηλώνει τους εργαζομένους για 4ωρο, ενώ δουλεύουν 12ωρο-, αφού, σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο, που στοχεύει στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει εκ των υστέρων, εντός 48 ωρών, αίτηση στην επιθεώρηση εργασίας για αλλαγή στο ωράριο ή στο ρεπό του υπαλλήλου. 
 
Αυτό σημαίνει ότι ο επιθεωρητής που εντοπίζει το απόγευμα τον υπάλληλο, ο οποίος είναι δηλωμένος στην κατάσταση της πρωινής βάρδιας, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο στην επιχείρηση. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κάτω από την πίεση πολυάριθμων καταγγελιών, δεσμεύτηκε ότι θα τροποποιήσει τη μνημονιακή διάταξη σε προσεχές νομοσχέδιο στο πλαίσιο της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη», για να διευκολύνει την αποστολή των επιθεωρητών.
 
«Σήμερα ήρθαν δύο κύριοι και έκαναν έλεγχο, αλλά δυστυχώς το μόνο που κατάφεραν είναι να κόψουν πρόστιμο σε δύο κοπέλες που είναι ανασφάλιστες» αναφέρει το σπαρακτικό κείμενο-καταγγελία της εργαζόμενης στη Σητεία.
 
Και συνεχίζει: «Μας έκαναν ερωτήσεις μπροστά στο αφεντικό και όπως ήταν επόμενο εμείς απλά είπαμε το "ποίημα" που μας έχουν πει να λέμε... Μόλις έφυγαν οι 2 κύριοι, μας μάζεψαν και μας είπαν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μας έχουν πεθάνει... Κοιτάξτε να δείτε... εμείς δουλεύουμε 12 με 15 ώρες την ημέρα με 10 λεπτά διάλειμμα και αν το κάνουμε και αυτό... Μας βάζουν να τους φτιάχνουμε τα φαγητά τους για το σπίτι τους, να τους πλένουμε τα ρούχα τους... μας απαγορεύουν να μιλάμε μεταξύ μας.. να μας παίρνουν τηλέφωνα... μας βρίζουν, μας χτυπάνε, μας καίνε... Μας χρεώνουν τις ζημιές που γίνονται, άσχετα αν τις έχουμε κάνει εμείς... μας ασφαλίζουν ημιαπασχόληση... τα μισά χρήματα στην τράπεζα και τα άλλα στο χέρι... Δεν σας λέω ούτε τα μισά από αυτά που συμβαίνουν... Όπως καταλαβαίνετε, το να τους κόψουν ένα πρόστιμο για 2 ανασφάλιστες δεν μας βελτιώνει την κατάσταση. Ίσα-ίσα που είπαν ότι τα 3 ευρώ που παίρναμε την ώρα τώρα θα γίνουν 2, για να βγάλουν το πρόστιμο... ζούμε μεγάλο δράμα κυριολεκτικά! Εμείς θέλουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ συνθήκες!».
 
«Τι εννοείτε... σας καίνε;» ρωτήσαμε. «Ακούγεται συγκλονιστικό!».
 
- Να , η αφεντικίνα δοκιμάζει την καραμέλα που έφτιαχνε η συνάδελφος και κάτι δεν της αρέσει. Νευριάζει, πιάνει την κατσαρόλα, την πετάει στα πόδια της και την περιχύνει... Πιστέψτε με, αυτό είναι χειρότερο και από καυτό λάδι...
 
- Κι όταν λέτε σας χτυπούν, τι εννοείτε;
 
- Μια κοπέλα τους είπε "και μηχάνημα να ήμουν, θα είχα χαλάσει μετά από τόσες ώρες στα πόδια μου". Την έπιασαν από τον αγκώνα, την τραβούσαν και την πέταξαν έξω. Μόνο που δεν την έδειραν... "Εμείς δεν θέλουμε ανήμπορους" της είπαν. Νιώθουμε πλέον σα ζώα και αν φύγουμε τι θα κάνουμε; Πώς θα ζήσουμε; Είμαστε μια μικρή πόλη δίχως ευκαιρίες... και πάλι και εγώ να φύγω, πάλι κάποιοι άλλοι δεν θα υποφέρουν εκεί;; Γιατί;
 
Ποιος θα απαντήσει σ' αυτό το σπαρακτικό «γιατί;» της εργαζόμενης, η οποία είναι Ελληνίδα και ζει σε μια περιφέρεια της Ελλάδας που έχει από τα μεγαλύτερα ΑΕΠ, ξενοδοχειακές μονάδες-κολοσσούς και αναρίθμητα θερμοκήπια. Και όμως, υφίσταται εξευτελισμούς, χωρίς να μπορεί να καταγγείλει επώνυμα το αφεντικό της, για να μη χάσει τη δουλειά της.
 
Τι καταγγέλλουν οι επιθεωρητές Εργασίας
 
Ο προϊστάμενος της επιθεώρησης εργασίας Λασιθίου, κ. Γιάννης Μαυροειδής, που έσπευσε για έλεγχο στη βιοτεχνία, κάνει λόγο για τα παράθυρα του νόμου που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να καλύψουν τις αυθαιρεσίες τους, αλλά και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουν οι επιθεωρητές, διανύοντας 200 χλμ κάθε μέρα, για να ελέγξουν τις επιχειρήσεις στο νομό τους.
 
«Οι κοπέλες στη βιοτεχνία αλλά και στις περισσότερες επιχειρήσεις δε μιλάνε ούτε ανώνυμα. Το 60% των εργαζομένων στο νομό μας» αποκαλύπτει στο protothema.gr, «είναι δηλωμένοι για ημιαπασχόληση κυρίως στα ξενοδοχεία, αλλά δουλεύουν τουλάχιστον 8ωρο. Ο νόμος μας έχει δεμένους χειροπόδαρα. Αν διαπιστώσω παράβαση ωραρίου κατά τον έλεγχο, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να δηλώσει αλλαγή ωραρίου εργασίας τις επόμενες 48 ώρες. Εκεί πατάνε όλοι και παρανομούν. Ούτε τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας δε μπορώ να ελέγξω -συνήθως οι εργαζόμενοι δεν τα έχουν μαζί τους-, αν και γνωρίζω ότι οι περισσότεροι εργοδότες καταθέτουν τα μισά ως μισθοδοσία στην τράπεζα και τα άλλα μισά τα δίνουν στο χέρι μαύρα, για να αποφύγουν τις εισφορές.. Πηγαίνουμε για ελέγχους με δικά μας αυτοκίνητα, μας απειλούν, τρέχουμε να πιάσουμε αλλοδαπούς που φεύγουν ή κρύβονται μόλις μας δουν. Βεβαίως, έχουμε τη συνδρομή της αστυνομίας, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις»
 
Ο κ. Μαυροειδής στέλνει μήνυμα στον υπουργό Εργασίας να τροποποιήσει το νόμο του μνημονίου, που προβλέπει 48ωρη περίοδο χάριτος, ώστε να μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο και για άλλες παραβάσεις, πλην της αδήλωτης εργασίας.
 
Στις τραγελαφικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ αναφέρεται  και ο κ. Ηλίας Γκιούλος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων και επιθεωρητών στο υπουργείο Εργασίας.
 
«Οι εργοδότες σέρνουν τους επιθεωρητές στο αυτόφωρο, ισχυριζόμενοι "τέρατα". Πατάνε στον πρόσφατο νόμο που θέτει σε αργία οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο μηνυθεί. Πριν από λίγους μήνες σε έλεγχο στο Λουτράκι, ιδιοκτήτης εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής μήνυσε τον επιθεωρητή για δυσφήμηση, υποστηρίζοντας ότι διαδίδει πως οι Αλβανοί που απασχολεί ζυμώνουν τα γλυκά με τα πόδια. Για να αποφύγει το πρόστιμο. Άλλος εργοδότης, κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε, υποστήριξε ότι η επιθεωρήτρια -μια ευπρεπέστατη συνάδελφος 60 ετών- τον έδειρε. Καταγγέλλουν, συκοφαντούν και εκφοβίζουν για να διακοπεί η διαδικασία έλέγχου. Στο Αγρίνιο έκαψαν αυτοκίνητο συναδέλφου. Και όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες, διενεργήσαμε 39.000 ελέγχους και επιβάλλαμε πρόστιμα αξίας 6 εκατ. ευρώ μόνο το Σεπτέμβριο, κυρίως για ανασφάλιστη εργασία. Και να φανταστείτε ότι κινούμαστε με δικά μας μέσα. Δικαιούμαστε αποζημίωση για τα έξοδα κίνησης, αλλά το κονδύλι δεν έχει εγκριθεί από τον κ. Σταϊκούρα εδώ και 8 μήνες. Αυτά τα έχουμε ξεχάσει, καθώς στις υπουργικές αποφάσεις δεν προβλέπεται αναδρομική καταβολή. Αν τρακάρει το αυτοκίνητο ή πάθει μηχανική βλάβη τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Τις προάλλες πλήρωσε ο σύλλογος τη ζημιά που έπαθε το αυτοκίνητο μιας συναδέλφου. Αυτές τις μέρες ο υφυπουργός κ. Β. Κεγκέρογλου εξήγγειλε στη Βουλή πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση 60 αυτοκινήτων στο σώμα επιθεωρητών εργασίας (ΣΕΠΕ). Από την εποχή του Λοβέρδου έχει προκηρυχθεί αυτός ο διαγωνισμός και ακόμα να τελεσφορήσει».
protothema.gr-Μαίρη Λαμπαδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου