oaednews

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

«Ανάρμοστες συμπεριφορές» το νέο «εργαλείο» για διώξεις συνδικαλιστών

Αν και πολλές φορές η ιστορία, όπως λένε επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, εδώ η επανάληψη - επαναφορά «συνδικαλιστοδικείων» και «ανάρμοστης συμπεριφοράς», που το μεν πρώτο θυμίζει μαύρες εποχές, το μεν δεύτερο μας θυμίζει τις διώξεις για «τεντυμποϊσμό» με το νόμο 4000 του 1958, εδώ η δίωξη είναι πραγματική και καθόλου χιουμοριστική διάθεση δε δημιουργεί. Μπαράζ ανακοινώσεων συμπαράστασης από δεκάδες συλλόγους εκπαιδευτικών, αλλά και από άλλες συλλογικότητες.

Πρόκειται για τη δίωξη της προέδρου του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Λακωνίας για "ανάρμοστη συμπεριφορά", που εκτός από τον κλάδο της, δραστηριοποιείται στα πλαίσια επιτροπών κατοίκων και για τη διάσωση του τοπικού νοσοκομείου και του κέντρου Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν την προκρούστεια κλίνη των περικοπών. Ακριβώς γι αυτό, ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας και του Κέντρου Υγείας Νεάπολης, στέκεται στο πλευρό της.
Η ανακοίνωση του συλλόγου, είναι η ακόλουθη:
"Η δίωξη της Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, έρχεται να προστεθεί στη συνεχιζόμενη κατασυκοφάντηση των δημοσίων λειτουργών και στη στήριξη της βιομηχανίας για τη δημιουργία επίορκων υπαλλήλων, που έχει στηθεί, προκειμένου να φιμώσουν κάθε διεκδικητική φωνή σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Εφόσον δεν βρίσκουν επίορκους προσπαθούν να τους δημιουργήσουν, εξαπολύοντας επίθεση ενάντια σε δασκάλους, καθηγητές (δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), γιατρούς (όπως στην Κέρκυρα και τη Λήμνο) και γενικά σε όποιον διαφωνεί μαζί τους και αγωνίζεται για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη στήριξη κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία και η Παιδεία. Η κ. Παπαδοπούλου Ελισάβετ διώκεται για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».
Λαμβανομένου υπόψη ότι η Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών συμμετέχει εκτός της υπηρεσίας της στην Επιτροπή Πολιτών για τη στήριξη του Νοσοκομείου μας και γενικά των δομών υγείας στην περιοχή, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μπορεί να εννοούν λέγοντας «ανάρμοστη συμπεριφορά».
Οι αγώνες για τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών αποτελούν «ανάρμοστη συμπεριφορά;» οι αγώνες για την εφαρμογή του δικαίου αποτελούν «ανάρμοστη συμπεριφορά;» Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων καταδικάζει τη δίωξη της Προέδρου του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιάννης Ρίτσος»,
Αιρετής εκπροσώπου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Λακωνίας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη στήριξη του Νοσοκομείου Μολάων του Κέντρου Υγείας Νεάπολης και όλων των δομών υγείας της περιοχή μας. Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στη διωκόμενη εκπαιδευτικό και ζητάμε άμεσα την παύση κάθε διαδικασίας δίωξης".
 
Στο πλευρό της "ανάρμοστης" και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που τονίζει:
"Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το απαράδεκτο γεγονός της άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά της Αιρετού του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και Προέδρου του Συλλόγου Μολάων «Γιάννης Ρίτσος», Ελισάβετ Παπαδοπούλου.

Οι κατηγορίες για αναξιοπρεπή συμπεριφορά επειδή η συνάδελφος άσκησε το συνδικαλιστικό καθήκον της ενημέρωσης των συναδέλφων για τα δικαιώματά τους,  σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου της, ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και έκφραση.

Καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη κατά της συναδέλφου στην οποία δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας. Δηλώνουμε πως θα εναντιωθούμε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης και δημοκρατικής συνδικαλιστικής δράσης".
Ο τοπικός σύλλογος

Τα μέλη του Δ. Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Γιάννης Ρίτσος» αντιδρούν και καταγγέλλουν για την δίωξη της προέδρου του Συλλόγου Ελισάβετ Παπαδοπούλου από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης Νομού Λακωνίας.

Χαρακτηρίζουν τη δίωξη «απαράδεκτη, ασαφή και γενικόλογη» για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπαίδευσης “Γ. Ρίτσος” θέτει τα εξής ερωτήματα ερωτήματα:

«• Είναι άραγε αναξιοπρεπής συμπεριφορά η Πρόεδρός μας αλλά και Αιρετή εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας να ασχολείται καθημερινά και να προσπαθεί να αναδείξει αλλά και να  επιλύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν με γνώμονα πάντα το συμφέρον μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών;

• Είναι άραγε αναξιοπρεπής συμπεριφορά η αντίδραση στην υποβάθμιση της Παιδείας και τη στέρηση κάθε κοινωνικού αγαθού από τους  πολίτες;

• Μήπως εντάσσεται στη γενικευμένη προσπάθεια συκοφάντησης, τρομοκράτησης  και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης;

• Μήπως μέσω της συνδικαλιστικής δίωξης επιχειρείται η τρομοκράτηση, ο εκβιασμός και η υποταγή των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που επιδιώκει την ακύρωση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων;

• Μήπως όλα αυτά εντάσσονται στην  προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή μας σε θέματα καθημερινής τριβής με σκοπό να αποπροσανατολίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα απ’ τα πραγματικά προβλήματα;

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο και σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας θα βρεθεί απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. και τη νομική σύμβουλο της να παρέμβει και να σταματήσει η ΕΔΕ.
Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους γονέων και φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Σύντομα θα ορίσουμε ημέρα Πανελλαδικής κινητοποίησης έξω από τη Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την εντολή που έχει δώσει ο διευθυντής Π.Ε. εκπαίδευσης  να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την Πρόεδρο του συλλόγου μας και Αιρετή εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας κα. Παπαδοπούλου Ελισάβετ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου