oaednews

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ενοχλήθηκε η Coca Cola από τα Μέσα Επικοινωνίας των απεργών


Πηγή: http://owni.eu/
H Coca Cola στέλνει εξώδικο στους απεργούς εργαζόμενους του εργοστασίου, απειλώντας πως θα κάνει νέα αγωγή, επειδή χρησιμοποιούν Μέσα επικοινωνίας, όπως τηλεβόας και αφίσες!

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο του Όμηρου Ταχμαζίδη, είχε προηγηθεί αγωγή της πολυεθνικής κατά των απεργών με απαίτηση καταβολής αποζημίωσης 250.000 ευρώ επειδή απεργούσαν...
Διαβάζουμε: <<Διαταράσσετε τους καθιερωμένους ρυθμούς ζωής μιας ολόκληρης πόλης προκαλώντας σύγχυση μέσω αυτοκινήτων που φέρουν τηλεβόες και διαδίδουν συκοφαντικά κατά της εταιρείας μας μηνύματα>> («εξώδικη-διαμαρτυρία-όχληση» της Coca Cola κατά των απεργών).
Με την αγωγή της η πολυεθνική ζητά ως αποζημίωση συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ! Στο ενδιαφέρον κείμενο-ρεπορτάζ επισημαίνονται και οι "ευθύνες" των δημοτικών ΜΜΕ που εκουσίως ή ακούσια βοήθησαν στην αποσιώπηση των γεγονότων. Προφανώς και έπαιξε μεγάλο ρόλο η χορηγία της πολυεθνικής στο δήμο Θεσσαλονίκης!
---
(...) Από το νέο νομικό κείμενο προκύπτει σαφώς ότι η αγωγή και η απαίτηση 250 χιλιάδων ευρώ αποσκοπούσε στον εκφοβισμό των απεργών: και μιας και αυτοί δεν… συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις, για να θυμηθούμε και την ιδιόλεκτο άλλων εποχών, τα στελέχη της Coca Cola επανήλθαν για να περισώσουν ότι μπορεί να περισωθεί από την προδιαγραφόμενη αποτυχία τους – υπενθυμίζουν στους απεργούς, ότι η εταιρία «έχει ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη προκειμένου να καταδικαστούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον απεργιακές κινητοποιήσεις και λοιπές συμπεριφορές…».ο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν απρόβλεπτους τρόπους επικοινωνίας φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους ακριβοπληρωμένους στρατηγικούς σχεδιαστές του επικοινωνιακού τμήματος της πολυεθνικής εταιρίας.

Η αμηχανία είναι εμφανής, όπως και η ουσιαστική αδυναμία αντίδρασης στις τακτικές των απεργών, στοιχεία που καταφαίνονται στο ύφος και την επιχειρηματολογία του κειμένου της «εξώδικης δήλωσης-διαμαρτυρίας»: «Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μας προσέφυγε ήδη στη Δικαιοσύνη αναφορικά με τις προαναφερθείσες απεργίες και άλλες ενέργειές σας, προβήκατε σε σειρά ανακοινώσεων, ψηφισμάτων εκτάκτων γενικών συνελεύσεων, εκδώσατε επιστολές, δελτία τύπου που αναρτήσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διανείματε φυλλάδια, αναρτήσατε πανό και προβήκατε σε εκτεταμένες αφισοκολλήσεις, που βρίθουν ψευδών ή/και δυσφημιστικών ή/και προσβλητικών κρίσεων που παραβλάπτουν και προσβάλλουν την φήμη και το κύρος της εταιρείας μας, τις δραστηριότητες και την κοινωνική μας δράση καθώς και την πίστη του καταναλωτικού κοινού σε εμάς» - η Coca Cola θα προτιμούσε να σιωπήσουν οι απολυμένοι και να αποδεχθούν τη μοίρα τους και επειδή αυτοί δεν… συνεμορφώθησαν, έχει εξαπολύσει ένα κύμα εκφοβισμού με κατηγορίες που προσβάλλουν ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατίας: την ελευθερία της έκφρασης.
Η προσβολή: Ένας εργαζόμενος πολίτης αυτής της χώρας, σύμφωνα με τη λογική των στελεχών της Coca Cola, δεν έχει το δικαίωμα να γνωστοποιεί τις απόψεις του, π.χ. με τη διανομή φυλλαδίων: αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα των απολυμένων απεργών να διατυμπανίζουν με ψηφίσματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου κλπ., ότι οι απολύσεις τους είναι κυνικές, ανάλγητες και άδικες – από πότε η έκφραση της γνώμης είναι ποινικό αδίκημα;

Η Coca Cola και η αποσιώπηση των ειδήσεων : Η Coca Cola με αγωγή της ζητάει συνολικά 5,5 εκατομμύρια από τα εργατικά σωματεία «χρηματική αγωγή λόγω ηθικής βλάβης, με το νόμιμο τόκο… μέχρι και την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση»

Αναδημοσίευση από http://mpalothia.com/

[Της τελευταίας στιγμής: Η Coca Cola με αγωγή της ζητάει συνολικά 5,5 εκατομμύρια από τα εργατικά σωματεία «χρηματική αγωγή λόγω ηθικής βλάβης, με το νόμιμο τόκο… μέχρι και την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση»]

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Το ψήφισμα: Το δημοτικό συμβούλιο, εάν δεν απατώμαι, πήρε την απόφαση να υποστηρίξει τον αγώνα των απεργών στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον της Θεσσαλονίκης: το ψήφισμα αυτό δε δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα, δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, δεν παραδόθηκε στο Σωματείο των απεργών έως σήμερα – ο αγώνας των απεργών διαρκεί τριάντα πέντε συναπτές ημέρες.

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή σπεύδει βραδέως, για να μην ενοχλήσει το «μέγα» χορηγό της… την Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον: είναι αναφαίρετο δικαίωμα των αντιδημάρχων και των υπευθύνων των οργανισμών του δήμου να αποδέχονται χορηγίες που θεωρούν συμφέρουσες – ακόμη περισσότερο είναι δικαίωμά τους να θεωρούν τις χορηγίες της Κόκα Κόλα ευλογία Θεού. Ο καθένας αποτιμά πολιτικώς με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα: δεν έχω τη διάθεση να αντιδικήσω με εκείνα τα στελέχη της δημοτικής αρχής, που προκρίνουν μια πολιτική άκριτης αποδοχής παρόμοιων χορηγιών – και αυτό ευρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια και είναι οι πολίτες αρμόδιοι να τους κρίνουν στις εκλογές.

Αλλά όπως φαίνεται αυτές οι χορηγίες συνοδεύονται από δεσμεύσεις απέναντι στην πολυεθνική εταιρία: δεσμεύσεις άτυπες, αλλά τοξικές στις συνέπειές τους για το δημοκρατικό πολίτευμα – η Κόκα Κόλα προνόησε και εξαγόρασε τη σιωπή της δημοτικής αρχής.

Επαναλαμβάνω εξαγόρασε με τις χορηγίες τη σιωπή: ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του μπορούν να έχουν οποιαδήποτε άποψη για αυτά που συμβαίνουν στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα, δικαιούνται ακόμη να καταδικάσουν τον αγώνα των εργαζομένων ως ασύμφορο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μπορούν να αποσιωπούν την πραγματικότητα – αυτό που κάνουν οι υφιστάμενοι του δημάρχου στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης και Θεάματος είναι μαχαιριά στην καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και η σιωπή επιβλήθηκε κάτω από το εκβιαστικό βάρος των χορηγιών: ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του όφειλαν να γνωρίζουν ότι η πολυεθνική δεν πετά άσκοπα τα χρήματά της και θα απαιτήσει αντιπαροχές – κάποιοι από τη διοικούσα παράταξη αντέδρασαν και αυτό καταγράφεται υπέρ τους.
Η αντικοινωνική τοξικότητα των χορηγιών της πολυεθνικής βάζει το σκουλήκι της διαφθοράς στους εγκεφάλους των ανθρώπων: φυσικό επόμενο είναι σήμερα να θεωρείται αμελητέα ειδησεογραφική ποσότητα η σύγκρουση εργαζομένων και εργοδοσίας στην Κόκα Κόλα από τα αυτολογοκρινόμενα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Η βία της χορηγίας έχει ως αποτέλεσμα την αυτολογοκρισία και τον αυτοπεριορισμό: οι εμπλεκόμενοι επιλέγουν «ελεύθερα» αυτό που επιδιώκει ο χορηγός τους – την αποσιώπηση οποιουδήποτε αρνητικού ειδησεογραφικού γεγονότος που έχει σχέση με αυτόν.
Η συνέχεια στο http://mpalothia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου