oaednews

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΚΚΕ: εκβιάζουν τους νέους να μην απεργήσουν




ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζουν νέους εργαζόμενους να μην απεργήσουν
Προσπαθούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με «πρακτικάριους» του ΟΑΕΔ και απασχολούμενους με προγράμματα
Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία όσων απασχολούνται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας έως 29 ετών» κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν χιλιάδες νέοι, οι οποίοι εργάζονται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.
Στην Ερώτηση καταγγέλλεται ότι: «Σε αυτούς τους νέους ανακοινώθηκε ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, που έχει προκηρυχτεί για τις 6/11/2013 από τη ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, ότι, όποιος πάρει μέρος σε αυτήν, όχι μόνο θα διωχθεί από το πρόγραμμα "κατάρτισης", αλλά δε θα δικαιούται και αμοιβή, ή κάθε άλλη αποζημίωση για το διάστημα που εργαζόταν, επικαλούμενοι οι εργοδότες τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και τις αντίστοιχες παραγράφους για τις "απουσίες" στο πρόγραμμα "κατάρτισης"».
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σ' αυτό το πρόγραμμα αμείβονται με 400 ευρώ και ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν το συμφωνητικό του προγράμματος απαγορεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία και τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η τρομοκράτηση των νέων εργαζομένων.
Ανάλογη είναι και η καταγγελία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, για την προσπάθεια του ΟΑΕΔ να μετατρέψει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται σε παιδικούς σταθμούς και ενδεχομένως και σε άλλους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, «κλιμάκια του ΟΑΕΔ ουσιαστικά απειλούν τους σπουδαστές αναφέροντας πως "δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία", πως είναι "μαθητές και όχι εργαζόμενοι". Ενώ σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς το μόνιμο προσωπικό έχει ήδη δηλώσει "απεργία", ο ΟΑΕΔ καλεί τους σπουδαστές να προσέλθουν κανονικά στους χώρους δουλειάς».
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους κατάρτισης, σε κάθε Δήμο, σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς που εργάζονται σπουδαστές των ΕΠΑΣ «να πάρουν μέτρα καθολικής επιτυχίας της απεργίας, να μην αφήσουν την επίθεση αναπάντητη. Να μη μείνει σπουδαστής εκτεθειμένος στους εκβιασμούς και τις απειλές εργοδοτών και ΟΑΕΔ».
Οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ στο Καλαμάκι, που κάνουν την πρακτική τους στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, καταδικάζουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από τον ΟΑΕΔ, ενώ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Εξόρμηση στη συγκεκριμένη ΕΠΑΣ, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
  • Στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Ρέντη, όπου προχτές σπουδαστής τραυματίστηκε στο εργαστήριο (κόπηκε με τον τροχό), ενώ χτες απολύθηκε πρακτικάριος από το δήμο Ηλιούπολης, βρέθηκαν χτες το απόγευμα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας» μαζί με σπουδαστές για να καλέσουν τους νέους να πάρουν μέρος στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου