oaednews

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Στην πρώτη σελίδα των New York Times το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων!

"Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις πλέον και θα αναπαραχθεί (ελπίζω και με τη συμβολή μας) με το παραπάνω από τα ελληνικά, και όχι μόνο, μέσα, προσφέροντας απλόχερη δημοσιότητα στο θέμα και "πυρετό" στη γερμανική πρεσβεία και σε όσους, εντός της χώρας, βιάζονται να ξεχαστεί ή να κλείσει, όπως όπως, το θέμα" λέει  o κ.Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου  για τις Γερμανικές αποζημειώσεις  συνεχίζει τη "μάχη" προκειμένου να υπάρξει δικαίωση..

" Και μόνο για αυτό, νομίζω ότι το Συνέδριο της Βιάννου πέτυχε το σκοπό του. Πολύ περισσσότερο όμως, που θεωρώ ότι το Συνέδριό μας βοήθησε πολύ στην περαιτέρω τεκμηρίωση του θέματος, το "δέσιμό" του, αλλά και την καλύτερη γνωριμία και συντονισμό μεταξύ μας. Σας ευχαριστούμε και πάλι για την προσφορά σας στην επιτυχία του.Ελπίζω ότι θα δοθεί μία αποφασιστική ώθηση στο θέμα μας, αρκεί να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας παρέχει αυτή η πολύ σημαντική δημοσίευση" τονίζει.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα:
«Ο κ. Συγγελάκης, ο οποίος ήταν 7 χρονών τότε (το 1943, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του), εξακολουθεί να επιζητά αποκατάσταση. Και με την επιδίωξη αποζημιώσεων από τη Γερμανία εκφράζει ένα διογκούμενο κίνημα, το οποίο τροφοδοτείται όχι μόνο από τις ιστορικές αναφορές αλλά και από την βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ των συμπατριωτών του για τη σημερινή ισχύ της Γερμανίας να επιβάλλει λιτότητα στην δημοσιονομικά μειονεκτούσα ελληνική κυβέρνηση».
Σε άλλο σημείο, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου με τους 401 νεκρούς το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, στις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ναζί στο Δίστομο, αλλά και στην οικονομική αφαίμαξη, που υπέστη η Ελλάδα επισημαίνει:
«Οι ειδικοί λένε ότι η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ήταν βάναυση. Η Γερμανία προέβαινε σε επίταξη των τροφίμων από την Ελλάδα ακόμη και όταν οι Έλληνες λιμοκτονούσαν. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περίπου 300.000 πέθαναν από την πείνα». Ειδική αναφορά κάνει και στην δικαστική διεκδίκηση του Διστόμου και τον Γιάννη Σταμούλη, που κέρδισε δικαστική απόφαση, η οποία επιδίκασε τριάντα οκτώ εκατομμύρια δολάρια στα θύματα του Διστόμου.
Το ρεπορτάζ, που έγινε «ζωντανά» κατά την διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης (13-15.9.2013), περιλαμβάνει δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, της δικηγόρου Χριστίνας Σταμούλη (που χειρίζεται την υπόθεση Διστόμου) και του κ. Γιάννη Συγγελάκη, ο οποίος ήταν μικρό παιδί όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του στον Αμιρά της Βιάννου. «Τότε μας εξόντωσαν με τα όπλα. Τώρα το κάνουν με τα οικονομικά μέτρα» είναι η φράση του τελευταίου και με αυτή ουσιαστικά κλείνει το ρεπορτάζ, που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα των Νew York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου