oaednews

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο ΟΑΕΔ σε ρόλο Υπουργείου Παιδειας!!!!

ΠΡΟΣ:
Μόνιμους Διορισμένους Νηπιαγωγούς
Αναπληρωτές Διορισμένους Νηπιαγωγούς
Άνεργους Νηπιαγωγούς

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ:
Συνάδελφοι- συναδέλφισσες,
Αφήστε για λίγο τα ψαλίδια σας στην άκρη και δείτε πίσω από τα παραμύθια του Υπουργείου Παιδείας. Ο κακός λύκος κυκλοφορεί ελεύθερος και είναι έτοιμος να κατασπαράξει το προπύργιο του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος: το Νηπιαγωγείο.

Είμαστε άνεργοι αναπληρωτές νηπιαγωγοί, οι οποίοι ύστερα από σειρά ετών αναπλήρωσης σε
διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, φέτος βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των αποφάσεων για την Παιδεία μαζί με εσάς: εσείς μέσα στα νηπιαγωγεία κι εμείς από τα σπίτια μας. Ως άνεργοι
αναπληρωτές έχουμε αποφασίσει, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και ομαδικής δράσης, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τον κλάδο μας. Πρωταρχική μέριμνα θέσαμε να ενημερώσουμε όλους εσάς για τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας (λιγότερο, περισσότερο ή καθόλου γνωστά) που αφορούν εμάς, εσάς, όλους μας!!! Επιθυμούμε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή, καθώς απαξιώνουν το νηπιαγωγείο, τους θεσμούς του και το επάγγελμά μας.
Μέχρι σήμερα παρακολουθήσαμε:
• την ικανοποίηση ελάχιστων αιτήσεων απόσπασης ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας
• την τοποθέτηση αναπληρωτών σε κενά περιοχών για τις οποίες είχαν προηγουμένως απορριφθεί οι αιτήσεις απόσπασης
• την «μυστική» εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι νηπιαγωγοί να επιτρέπουν ή ακόμα χειρότερα και να προτείνουν την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο
Νηπιαγωγείο (προάγγελος κατάργησης του θεσμού του ολοήμερου νηπιαγωγείου και μετατροπή του σε υποστηρικτική δομή, γεγονός που μεταφράζεται σε υπεράριθμους νηπιαγωγούς την επόμενη σχολική χρονιά και εφεδρεία)
• αυθαίρετες μετακινήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τοποθέτησή τους σε διαφορετικό
ΠΥΣΠΕ από εκείνο του διορισμού σε βάρος άλλων συναδέλφων
• την δημιουργία τεχνητών υπεραριθμιών
• την άρνηση της φοίτησης στα προνήπια
• τα κλειστά Νηπιαγωγεία και Ολοήμερα Τμήματα
• τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς παρά τα 2000 κενά
• την παραμονή σε ομηρία μη-διορισμού των εναπομεινάντων 80 επιτυχόντων (60-40) με ΦΕΚ Διορισμού από τον ΑΣΕΠ 2009!
Και τώρα έρχονται τα καλύτερα!!!!...
• 600 νηπιαγωγοί μέσω ΟΑΕΔ στα Δημόσια Νηπιαγωγεία: Πρόκειται για προκήρυξη που αναμένεται μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ και προβλέπει την πρόσληψη Νηπιαγωγών με σύμβαση 6,5 μηνών και αποδοχές 490 ευρώ/ μήνα. Σε ότι δε αφορά τα κριτήρια πρόσληψης ουδεμία σχέση έχουν με εκείνα των αναπληρωτών που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.
• Οργανικές θέσεις για όλους, όχι σε σχολικές μονάδες αλλά σε ΠΥΣΠΕ, δλδ. οργανική θέση για  κανέναν.
Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης και θεσμοθέτησης της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, το Υπουργείο ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στην πρόσληψη νηπιαγωγών μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ με σαφώς μικρότερη χρηματική αμοιβή, παρακάμπτοντας τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών. Αναφαίνεται λοιπόν το συνολικό σχέδιο αναδιαμόρφωσης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των
εκπαιδευτικών όπου οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα χάσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα (οργανική- αποσπάσεις -αναγκαστικές μετακινήσεις) και οι αναπληρωτές να εγκλωβιστούν σε ένα μόνιμο καθεστώς ελαστικής κι αβέβαιης εργασίας ενώ το Νηπιαγωγείο θα χάσει οριστικά το ρόλο του και θα μετατραπεί σε χώρος φύλαξης μικρών παιδιών.
Το υπουργείο ξεχνά ότι όσες φορές προσπάθησε να αλλάξει το καθεστώς εποπτείας των νηπιαγωγείων απέτυχε παταγωδώς και γελοιοποιήθηκε;
Να του θυμίσουμε εμείς που δεν ξεχνάμε γιατί οι αγώνες μας είναι μέρος της ιστορίας μας είναι η δύναμη των εκπαιδευτικών:
1 ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Παλιές μνήμες επανέρχονται… Με το Ν1566/85 είχε γίνει προσπάθεια να οργανωθούν Νηπιαγωγεία με την μορφή παιδικών κέντρων. Η προσπάθεια απέτυχε, επειδή υπήρξε συντονισμένος αγώνας των Νηπιαγωγών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στα παιδικά κέντρα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιζόταν ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου και θα περιορίζονταν σε ρόλο φύλαξης των παιδιών
2 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Η Προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου, υπουργού της Παιδείας το 1994 , να μεταφέρει τα Νηπιαγωγεία στους Δήμους, με τους νόμους 2218 και 2240 για την αποκέντρωση ειχε παταγώδη αποτυχία
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιστάθηκε και νίκησε .
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
3 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙKΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΗΜΩΝ
Η αντισυνταγματική τροπολογία (άρθρο 32 Ν.3577/07) για τη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς των δήμων Η έγκαιρη και συντονισμένη αντίδραση συντονιστικού νηπιαγωγών, συλλόγων και ΔΟΕ
ανάγκασε το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ να οπισθοχωρήσει και να την αποσυρει.
Στόχος μας είναι:
• Να μην επιτραπεί να εργαστούν συνάδελφοι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο με τις επαίσχυντες σχέσεις εργασίας που έχουν ανακοινωθεί (μέσω Προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα ΟΑΕΔ) ,νέες εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις διάρκειας 6,5 μηνών, εργασία στις διακοπές Χριστουγέννων - Πάσχα με αμοιβή 490 ευρώ κυλιόμενη εργασία και κριτήριο την μακρόχρονη ανεργία.. Οποιαδήποτε πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ καθιστά το νηπιαγωγείο υποστηρικτική δομή το οποίο κάνει την ύπαρξη του αμφίβολη για τις επόμενες χρονιές.
• Να καλυφθούν τα κενά μόνο με πιστώσεις από τον κρατικό προυπολογισμό. Φτάνει με το παραμύθι - Πιστώσεις δεν υπάρχουν. Να βρεθούν.
• Να ανοίξουν τα σχολεία με αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά και τους νηπιαγωγούς.
• Να μην αυξηθεί ο αριθμός των νηπίων ανά τμήμα από 25 σε 28 παιδιά με μία Νηπιαγωγό σε ακατάλληλα κτίρια με πολύ μικρή χωρητικότητα.
• Η αποχώρηση των ολοήμερων τμημάτων να παραμείνει ως έχει 15.45-16.00. Οποιαδήποτε αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα με πρόωρες αποχωρήσεις, συμβάλλει στην σταδιακή κατάργηση του ολοήμερου σχολείου.
• Τα προνήπια να έχουν δικαίωμα στην δημόσια εκπαίδευση και όχι να παραμένουν σπίτια τους ή οι γονείς να στρέφονται προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
• Να προσληφθούν οι εναπομείναντες εκπαιδευτικοι: 57 από το 60% κ 38 από το 40%με αριθ. 3Π/2008 ΦΕΚ 516/08.10.2008
Αυτός ο αγώνας είναι κοινός και σας καλούμε να μας ακολουθήσετε!! Προασπιζόμαστε τα συμφέροντά όλων μας, τα συμφέροντα της Προσχολικής Εκπαίδευσης!! Θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους μας (συνάντηση με το Υπουργείο, με στελέχη εκπαίδευσης και με νομικά μέσα εάν χρειαστεί).

ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου