oaednews

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οικονομικά δεδομένα της 4ετίας και όχι του έτους για τον υπολογισμό του εφάπαξ των Δ.Υ.

Ρύθμιση «φρένο» στις μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ανατροπών το 2014. Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα θα βελτιωθεί, προκειμένου το κύμα φυγής από το Δημόσιο να μην «εξαφανίσει» το εφάπαξ του Δημοσίου.
Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με το Εθνος, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για το εφάπαξ του Δημοσίου προβλέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της τετραετίας και όχι του έτους.
Δηλαδή θα γίνουν μελέτες για τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 και με βάση τα αποτελέσματα θα υπολογιστεί την επόμενη χρονιά το καταβαλλόμενο βοήθημα. Σε περίπτωση που για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονταν υπόψη μόνο τα οικονομικά δεδομένα του 2014 θα έπρεπε -λόγω και του κύματος φυγής- το βοήθημα στο Δημόσιο να πέσει ακόμα και στα 7.000 ευρώ!
Με την προωθούμενη ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει μία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά υπολογιζόταν. Δηλαδή θα περιοριστούν οι απώλειες για όσους ετοιμάζονται τη νέα χρονιά να ανοίξουν την πόρτα εξόδου και να βγουν στη σύνταξη.
Σημειώνεται πως με τον νέο μαθηματικό τύπο το ποσό του εφάπαξ δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη η «προίκα» του Ταμείου (δηλαδή ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία), τα έσοδα από εισφορές, αλλά και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ωστόσο, με δεδομένο πως στο Δημόσιο υπάρχει αυξημένη έξοδος τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (εν όψει και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015) προέκυψε σοβαρό πρόβλημα. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αυξημένη... έξοδος να μην επηρεάσει δραματικά το καταβαλλόμενο ποσό, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να αδικηθούν όσοι θα αποχωρήσουν το 2014.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Επομένως είναι απαραίτητο να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε το κύμα φυγής να μην οδηγήσει σε εφάπαξ που θα είναι χαμηλότερο ακόμα και από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν ο υπολογισμός θα γίνει με το «παλαιό» ή με το «νέο» μοντέλο.
Στα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο για τις παλαιές αιτήσεις, ανάλογα με το πότε έφτασε στο Ταμείο η συνταξιοδοτική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (π.χ. να μην επηρεαστούν οι περιπτώσεις του 2012).

1 σχόλιο:

  1. H ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ....ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΣΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...............ΕΤΣΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ......ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ....ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ.........ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.....Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή