oaednews

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ Στόχος η διασφάλιση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

Η ανεργία έχει κόψει τους ξέφρενους ρυθμούς ανόδου. Με μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ και για πέντε μήνες θα απασχοληθούν οι 50.000 άνεργοι. ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός προγράμματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, το οποίο θα δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, προαναγγέλλει στην «Κ.Ε.» ο δοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία προκειμένου να διακριβωθεί η πραγματική αναγκαιότητα των σημερινών προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. 

 Ο κ. Αμπατζόγλου μιλά για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του ΟΑΕΔ, θεωρώντας ότι η ανεργία «έχει κόψει τους ξέφρενους ρυθμούς ανόδου». Ξεκαθαρίζει ότι οι 50.000 άνεργοι θα μπουν στους ΟΤΑ από το ΑΣΕΠ με μοριοδότηση και αναφέρεται σε δυο νέα προγράμματα για 10.000 αυτοαπασχολούμενους που θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και για ένα νέο πρόγραμμα που θα αφορά 4.000 πτυχιούχους.
* Ο ΟΑΕΔ είναι τελικά Οργανισμός απασχόλησης για τους ανέργους ή Οργανισμός ανεργίας;
**Ο ΟΑΕΔ αποτελεί το πιο χρήσιμο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση προβλημάτων της αγοράς εργασίας. Είναι ο κατ' εξοχήν θεσμός προώθησης της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, όμως, τα προηγούμενα 3 χρόνια δεν δόθηκε στον ΟΑΕΔ η βαρύτητα που θα έπρεπε ούτως ώστε να προωθηθούν δράσεις ουσίας οι οποίες θα αναχαίτιζαν την ανεργία που προκάλεσε η βαθιά ύφεση. Ομως, το ζητούμενο για τους συμπολίτες μας είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής.
Ηδη, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου έχω προχωρήσει σε μια σειρά επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτως ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα τα οποία θα δώσουν πραγματικές λύσεις και θα τονώσουν την προσπάθεια που συντελείται σε επίπεδο οικονομίας για την προώθηση της ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία διανύει το 5ο έτος μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτιναχθεί και η μείωσή της να είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Επιγραμματικά να σας πω ότι το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του ΟΑΕΔ βασίζεται σε 4 άξονες: α) στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του με στόχο να γίνουν πιο φιλικές προς τον πολίτη, β) στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων του με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, γ) στη δημιουργία συστήματος τεκμηρίωσης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και δ) στη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του συνόλου των δράσεών μας.
* Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 27% με 28% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ανεργίας είναι δυσοίωνες. Μπορεί να ανακοπεί αυτό το «κύμα» ανεργίας;
**Η ΕΛΣΤΑΤ μέσα από δειγματοληπτικές έρευνες δίνει την τάξη μεγέθους της ανεργίας. Ολα τα στοιχεία και δη τα αξιόπιστα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από το νέο σύστημα «Εργάνη», το οποίο τέθηκε σε λειτουργία εδώ και αρκετούς μήνες με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση (καταγράφει τις προσλήψεις και τις απολύσεις στην αγορά εργασίας), δείχνουν ότι οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας επιβραδύνονται. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2012.
Η ανεργία δείχνει να μειώνει τους ξέφρενους, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ρυθμούς της. Ωστόσο, συνολική λύση θα δοθεί μέσα από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και, κατ' επέκταση, του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις.
* Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ανακυκλώνουν την ανεργία με ημίμετρα;
**Οπως σας ανέφερα, ο ΟΑΕΔ είναι το πιο χρήσιμο «εργαλείο». Το θέμα είναι με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί. Στην παρούσα φάση, ήδη, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, προχωρήσαμε στην εξαγγελία των καινοτόμων -και ιδιαίτερα σύνθετων ως προς την υλοποίησή τους- προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μέσω των οποίων θα βρουν απασχόληση για 5 μήνες (έως 6,5 μήνες, κατ' ανώτατο όριο) 50.000 άνεργοι συμπολίτες μας.
Θα πει, φυσικά, κάποιος ότι αυτή είναι προσωρινή απασχόληση και δεν προσφέρει εσαεί λύση. Ομως, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το θέμα είναι έστω και προσωρινά να βρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες γίνεται δουλειά. Να μην περάσουν στην αδράνεια και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, αυτός ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση, καλύπτεται. Στην πραγματικότητα επιτυγχάνονται δύο στόχοι: πρώτον, 50.000 άνεργοι θα έχουν για 5 μήνες εργασία (6,5 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις) και ένα εισόδημα που θα τους βγάλει από το τέλμα της αδράνειας και, δεύτερον, σημαντικοί τομείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν. Και θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι όσοι τοποθετηθούν, θα έχουν κριθεί με βάση το πλέον αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης. Τα «οι δικοί μου» και «οι δικοί σου» ανήκουν στο παρελθόν. Οι ωφελούμενοι θα τοποθετηθούν αξιοκρατικά στις θέσεις τους και για το λόγο αυτό τη διαδικασία εποπτεύει σε κάθε της βήμα το ΑΣΕΠ. Αρχή μου, αρχή της σημερινής διοίκησης του ΟΑΕΔ, είναι η διαφάνεια και το αίσθημα δικαίου.
* Εχει γίνει κάποια μέτρηση που να δείχνει πόσες σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα;
**Μετρήσεις οι οποίες είχαν γίνει μέχρι και το 2009 έδειχναν ότι από τις θέσεις, οι οποίες δημιουργούνταν μέσα από δράσεις του ΟΑΕΔ, διατηρούνταν στη συνέχεια τουλάχιστον η μία στις δύο.
Σας τονίζω, όμως, ότι σύντομα ο ΟΑΕΔ θα έχει αξιόπιστα στοιχεία τα οποία πραγματικά θα εισφέρουν στη συνολικότερη προσπάθεια που συντελείται για την αναθέρμανση της οικονομίας. Για πρώτη φορά προωθούμε ένα πρόγραμμα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, το οποίο θα δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο.
* Ποιες δράσεις ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ για το επόμενο διάστημα;
**Τα επόμενα προγράμματα θα έχουν στόχευση σε επίπεδο κλάδων. Θα επιχειρήσουμε να ενισχύσουμε την απασχόληση σε τομείς οι οποίοι συμβάλλουν από την πλευρά τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα προωθήσουμε προγράμματα στον κατασκευαστικό κλάδο, στον αγροτικό τομέα, στο λιανεμπόριο, στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ήταν από τους πρώτους που επλήγη από την κρίση, κ.λπ. Οι δράσεις θα είναι συνδυαστικές. Θα προβλέπουν τη σύνδεση της παρεχόμενης κατάρτισης με την υποχρεωτική απασχόληση των ανέργων.
Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων δράσεων για νέους στο πλαίσιο του προγράμματος Youth Guarantee, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής η οποία έγινε στο Βερολίνο, μέσα στο καλοκαίρι. Τα προγράμματα τα οποία θα προωθηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για τους νέους, ηλικιακά, ανέργους θα συνδυάζουν δύο δυναμικά στοιχεία: τη συμβουλευτική και την ενίσχυση σχεδίων για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικά να σας πω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αναγγείλουμε δύο επιπλέον δράσεις: ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη με επιδότηση ΟΑΕΔ άνεργων πτυχιούχων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ακόμη ένα για την επιδότηση ανέργων οι οποίοι επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους, μικρή επιχείρηση και να ξεφύγουν από το φάσμα της αδράνειας. Οι ωφελούμενοι θα είναι περισσότεροι από 4.000 συνολικά, μόνο μέσα από αυτά τα δύο προγράμματα και έπεται συνέχεια.
* Παρατηρείται υστέρηση στα προγράμματα κατοικίας και τουρισμού μετά την ενσωμάτωση των Οργανισμών αυτών στον ΟΑΕΔ. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
**«Αγγίζετε» ένα μεγάλο θέμα. Ενα ζήτημα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από πέρσι, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να «κλείσει» τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και κυρίως της Εργατικής Κατοικίας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξαν έγκαιρα οι απαιτούμενες δράσεις. Η σημερινή κυβέρνηση από τα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει λύσεις. Και η προσπάθεια αυτή ήδη ξεκίνησε. Διαμορφώσαμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού μέσω του οποίου θα ωφεληθούν διακοπές 110.000 εργαζόμενοι και άνεργοι συμπολίτες μας. Τον επόμενο χρόνο, το πρόγραμμα θα βελτιωθεί περαιτέρω.
Οσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, σας αναφέρω ότι στα τέλη της εβδομάδας που ανοίγει από αύριο θα παραδώσουμε 80 κατοικίες στο Πλατύ Ημαθίας. Συνολικά, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι διαμορφωμένο για την επόμενη οκταετία και μια από τις σημαντικές αγωνίες μας είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων συνέχισής του και στο απώτερο μέλλον.

enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου