oaednews

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Δίωξη για πλαστά πτυχία στην ΕΑΒ

Κακουργηματική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας άσκησαν χθες οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος του γενικού διευθυντή και επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργών της ΕΑΒ Αθ. Χρονόπουλου για την υπόθεση του πλαστού τίτλου σπουδών εξ Αμερικής που αποκάλυψε πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής».
Μαζί του διώκονται και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΑΒ που από το 2008 τού ανέθεσαν τα σχετικά καθήκοντα, στα οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ να ερευνήσουν τη γνησιότητα του πτυχίου του, με συνέπεια να έχει υψηλές αποδοχές.
Την ποινική δίωξη άσκησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης, συνδυάζοντας τα κακουργηματικής μορφής αδικήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50) που θεωρείται «δρακόντειος», καθώς απειλεί με βαρύτατες ποινές.
Ο κακουργηματικός χαρακτήρας της δίωξης δικαιολογείται από την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών ότι ο Αθ. Χρονόπουλος βρέθηκε σε διάφορες υψηλές θέσεις ευθύνης της εταιρείας χάρη στον πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με συνέπεια να εισπράξει μεγάλα ποσά ως αμοιβή ή άλλου είδους έξοδα (διαμονής, μετακίνησης κ.λπ.), που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ (που είναι το όριο για την κακουργηματική δίωξη) και τα οποία αλλιώς δεν θα είχε αποκομίσει.


Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ διώκονται ποινικά και κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί στα συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς ο Αθ. Χρονόπουλος φέρεται να ενήργησε ως ηθικός αυτουργός, πείθοντάς τους το 2008 να του αναθέσουν τα υψηλά καθήκοντα που ασκεί έως σήμερα, σε μια νέα θέση ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο και τους γενικούς διευθυντές που δημιουργήθηκε τότε για εκείνον και στην οποία αμειβόταν με αποδοχές που κυμαίνονταν από 7.500 έως 11.000 ευρώ, κατά διαστήματα.
Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ κατηγορούνται και γιατί ανανεώθηκε η θητεία του από το 2012 έως το 2015, μολονότι κατείχε πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Γι' αυτό τον πλαστό τίτλο ασκήθηκε σε βάρος του Αθ. Χρονόπουλου και δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία μετά χρήσεως.

H έρευνα
Η έρευνα που είχε διενεργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έδειξε ότι ο κατηγορούμενος είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία το διάστημα Οκτωβρίου 1985 - Ιουλίου 1987, ενώ εμφανιζόταν να παίρνει το πτυχίο από το Κολούμπια λίγες μέρες πριν να απολυθεί από τον στρατό...
Στο στάδιο της έρευνας, το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο απάντησε ότι δεν είναι δικό του το επίμαχο πτυχίο που του στάλθηκε ως αντίγραφο, όπως είχε κατατεθεί και στην ΕΑΒ, χωρίς οι υπηρεσίες της να ζητήσουν -όπως όφειλαν- επικυρωμένα αντίγραφα του τίτλου αντί της απλής φωτοτυπίας που έδωσε ο Αθ. Χρονόπουλος, ο οποίος είναι πάντως πτυχιούχος μηχανικός-μηχανολόγος.
Οταν του ζητήθηκε στο στάδιο της έρευνας να προσκομίσει και τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, απάντησε ότι δεν του είχε τεθεί τέτοια προϋπόθεση για την πρόσληψή του στη συγκεκριμένη θέση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


ΤΟ «ΠΑΡΤΙ»: Παραμένει εκτελεστικό μέλος του ΔΣ!

Τα έργα και τις ημέρες του Αθ. Χρονόπουλου στην ΕΑΒ υπό τις ευλογίες των διοικήσεων της εταιρείας είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», στις 4 Αυγούστου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ο Αθ. Χρονόπουλος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών -δηλαδή ως επικεφαλής των γενικών διευθυντών της εταιρείας- λαμβάνοντας συνολικές αποδοχές από το 2004 μέχρι και σήμερα από διάφορές θέσεις που κατέλαβε στην ΕΑΒ και σε θυγατρικές της εταιρείες, οι οποίες αγγίζουν τις 466.752,44 ευρώ.

Οι σπουδές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά προσόντα βάσει των οποίων ανατέθηκαν θέσεις ευθύνης στον Α. Χρονόπουλο από την ΕΑΒ ήταν οι σπουδές του ως αεροναυπηγού μηχανικού και μηχανολόγου μηχανικού με πτυχία πανεπιστημίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου ο μεταπτυχιακός τίτλος αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλαστός.
Με βάση τα τυπικά προσόντα και τη θέση, καθορίστηκε ο μισθός του Αθ. Χρονόπουλου στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΑΒ, ο οποίος ανερχόταν το 2008 στις 7.509,75 ευρώ, εκ των οποίων 6.186,75 ευρώ ήταν οι μηνιαίες αποδοχές και 1.323 ευρώ το επίδομα θέσης ευθύνης.
Υπήρξε μάλιστα μία χρονική περίοδος στα τέλη του 2008 και αρχές του 2009 που ο Αθ. Χρονόπουλος λάμβανε μηνιαίως 7.509,75 ευρώ για τη θέση του γενικού διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΑΒ, 1.600 ευρώ ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΒ, 2.000 ευρώ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρείας 1 SOURCE, δηλαδή συνολικά 11.109 ευρώ τον μήνα και με πλαστό πτυχίο.
Ο Αθ. Χρονόπουλος, παρά τις καταγγελίες και το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, μέχρι τη χτεσινή ανακοίνωση της εισαγγελικής δίωξης παρέμενε μέχρι προσφάτως στη μοναδική θέση που του απέμεινε ως εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΑΒ αν και οι καταγγελίες από εργαζομένους στην εταιρεία είχαν φτάσει στη διοίκηση εδώ και αρκετό καιρό χωρίς όμως να υπάρξει καμία αντίδραση.

Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου