oaednews

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Σε 2 κατηγορίες υπαλλήλων ο λαχνός της διαθεσιμότητας

Των Μπάμπη Αγρολάμπου, Στέργιου Ζιαμπάκα

Στους υπαλλήλους ηλικίας 50 ετών και άνω, που είχαν μπει στο Δημόσιο πριν συσταθεί το ΑΣΕΠ το 1994, και στην κατηγορία των υπαλλήλων που είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από το 2000 και το 2004 με τα Προεδρικά Διατάγματα της Β. Παπανδρέου και του Π. Παυλόπουλου, αντίστοιχα, έπεσε ο πρώτος λαχνός της διαθεσιμότητας.
Από τα στοιχεία που απέστειλαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη προβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά προβλήματα και είναι πιθανό να ζητηθούν τις επόμενες ημέρες συμπληρωματικές καταστάσεις.
Το κριτήριο του ΑΣΕΠ που ετέθη ως κυρίαρχο στη σάρωση των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προσόντα, έφερε στη χειρότερη θέση τους παλαιούς υπαλλήλους, δευτεροβάθμιας, τεχνικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το εν τρίτον των 12.500 πρώτων υπαλλήλων που θα περάσουν σε κινητικότητα, μαζί με άλλους 1.500 που προστέθηκαν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις με τη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων.

Ο τελικός διάλογος
Οι υπάλληλοι αυτοί είναι ως επί το πλείστον σε προσωποπαγείς θέσεις, που θα πρέπει να καταργηθούν. Η αναλογία τηρήθηκε σε γενικές γραμμές από όλα τα υπουργεία, ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει η τριμελής επιτροπή ελέγχου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ.
Η δεύτερη κατηγορία, των εργαζομένων αορίστου χρόνου, είναι κυρίως διοικητικοί, που εργάζονταν πριν από το 2000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τουλάχιστον μία διετία και τώρα έχουν συνολική υπηρεσία πάνω από 17 χρόνια. Η απόλυση αυτών θεωρείται ότι δεν προσκρούει σε νομικά προβλήματα, αν και η τοποθέτησή τους έγινε σε θέσεις προσωποπαγείς. Τα ζητήματα αυτά όμως είναι τα τελευταία που απασχολούν την κυβέρνηση αυτή την ώρα. Η αγωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εστιάζεται κατ΄ αρχήν στην τήρηση των οδηγιών που είχαν δοθεί στα άλλα υπουργεία. Οι διαδικασίες εκτελέστηκαν από τους γενικούς διευθυντές, με βάση τα τελευταία οργανογράμματα που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο μόλις πριν από μερικές ημέρες.
Οι διευθύνσεις των υπουργείων έκοψαν προσωπικό, σύμφωνα με τους αριθμούς που είχαν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα τμήματα που είχαν αξιολογηθεί στο τέλος της κλίμακας. Από την πρώτη αξιολόγηση ανά υπουργείο ζητήθηκε να εξαιρεθούν όσοι είχαν περάσει κατόπιν γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και οι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Από εκεί και πέρα οι υποψήφιοι του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας κατανεμήθηκαν αναλογικά, με βάση τον αριθμό προσωπικού που απασχολεί κάθε διεύθυνση ή οργανισμός υπουργείου.

Από το υπουργείο Εργασίας


Ενδεικτικά, από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κατανέμονται ως εξής:



•250 εργαζόμενοι από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)



•200 από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ),



•75 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)



•29 από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ),



•20 από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)



•Οι υπόλοιποι (έως 26) θα προέρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας.

Το ζήτημα, που επίσης δεν έχει απαντηθεί, είναι αν η διαδικασία έτσι όπως κινήθηκε και τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας ή θα συμβεί ό,τι έγινε προ ολίγων ημερών με το υπουργείο Παιδείας που υποχρεώθηκε να άρει την εξαίρεση των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

από http://www.efsyn.gr, 2-8-2013

8 σχόλια:

  1. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ... ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΝΕΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΠΕΡΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ? ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΗΧΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΙΑΣ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΑΕΔ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΠΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς συνάδελφοι, οι δοσίλογοι απεργοσπάστες άρχισαν να μπαινουν απο σήμερα. Και κανείς δεν κάνει κάτι. Κι αν δεν τους φτύνουμε, θα πρέπει να γυρίζουμε το βλέμμα και το πρόσωπο αλλού όταν τους συναντούμε.
    Όσον αφορά τους συναδέλφους που φεύγουν καλό θα είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις παρόντες αυτών. Να μαζευτούμε όλοι μαζί με αυτούς σε κατάληψη της διοίκησης του Οργανισμού. Αυτή τη φορά σε ουσιαστική κατάληψη. Να μην μπεί κανείς μέσα , όχι όπως την Τετάρτη που όλοι "αλώνιζαν" και εμείς απλά τους κοιτούσαμε. Αυτό δεν λέγεται κατάληψη ... Ας σκεφτούν λίγο οι συνάδελφοι του Συλλογου και ας μην αφήνουν τους υπαλλήλους εκτεθημένους. Κατάληψη κατ ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΟΛΕΝΟ ΤΟΝ ΧΑΝΕΙ , ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΉΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΣΤΟ ΛΕΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΙΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΩΝΗ ,ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΑΚΟΥΩΒΤΑΣ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝΩΝ ΤΟΥΣ.. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΟΛΟΣΤΗΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ,,ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΤΕΣ
    ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ;
    ΗΛΙΑΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΚΠΑ2 ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διαλυουν κρατος και κοινωνια-ξυπνηστε ρε επιτελους. τα τομαρια που δουλευαν την Παρασκευη μονο ανθρωποι και συναδελφοι δεν ειναι- να δημοσιευτει παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ειμαιεργαζομενος στον οαεδ αλλα παρακολουθω to blog.αυτα τα τομαρια που δουλεψαν τις ημερες της απεργια σας θελουν δημοκρατικο ξυλο και παλουκωμα.Τι εγινε στην παλληνη? προεδρε μακρακη για μαθε τι εγινε στην παλληνη με συναδελφο σου που εφερε δικο του ατομο και απειλουσε σε ημερα απεργιας? το δικαιωμα για εργασια ειναι γνωρισμα της δημοκρατιας αλλα τετοιες ημερες δεν χωρανε μαγκιες και νταβατζιλικια.Ειναι καθηκον σου τετοιες ημερες να μην επιτρεψεις αυτα τα φαινομενα.ειμαστε ολοι εργαζομενοι και εχουμε αναγκες αλλα πρεπει να ειστε ενωμενοι ως συναδελφοι.οποιος θελει να δουλευει να μπαινει και να εξυπηρετει τους παντες ,να κατσει σε ολα τα ποστα.αγωνιστικους χαιρετισμους και κουραγιο - εργαζομενος αλλου φορεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφοι του ΟΑΕΔ ΞΥΠΝΗΣΤΕ.Ο θάνατος έφτασε και στην πόρτα μας.Τώρα χρειάζεται συσπείρωση και συμφιλίωση με αυτούς που προήλθαν από τον ΟΕΚ και ΕΣΤΙΑ.Το μάθημά τους δεν μας πτόησε και τους είχαμε στη γωνία.Τώρα η φωτιά που μπήκε και στην αυλή μας,πρέπει να μας κουνήσει από την αφασία μας.Όλοι μαζί να βγάλουμε τις κουκούλες και να κοιταχτούμε κατάματα.Όλοι μαζί πρέπει να πολεμήσουμε για όλες τις θέσεις.Τι θα πει μηχανικοί,διοικητικοί ή ότι άλλο υπάρχει.Σίγουρα έρχεται και η σειρά μας σε όποιο κλάδο και εάν βρισκόμαστε.Το εργατικό κίνημα ήταν δυνατό κάποτε,τώρα διασπάστηκε σε ΠΕ,ΤΕ,ΥΕ,μηχανικούς ,κοπτοραπτούδες,μηχανουργούς κλπ.Το κατάφεραν οι συνδικαλιστές και εργατοπατέτες μας.Να ζητήσουμε να βγάλουν τις μάσκες και να βρεθούμε όλοι μαζί στον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να δεις που στο τέλος στη μανία τους οι εργατοπατέρες να τιμωρήσουν τους μη αρεστούς, βρεθούν κι αυτοί χωρίς δουλειά. Αντε κουράγιο όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή