oaednews

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πέπλο τρόμου στο Δημόσιο με τροπολογία της τελευταίας στιγμής: Με μία υπουργική υπογραφή καταργήσεις φορέων και απολύσεις

-Τροπολογία από Κ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα-Δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής, παρά μόνον η γνωμοδότηση του ΣτΕ
Με μία τροπολογία που έφεραν στη Βουλή οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας και η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές σε φορείς του Δημοσίου, θα πραγματοποιούνται εφεξής με προεδρικά διατάγματα.
Η σχετική τροπολογία φέρει και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, εφόσον συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο.
Ουσιαστικά, με την τροπολογία παρακάμπτεται η Βουλή και επαφίεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αν οι απολύσεις και οι αλλαγές στο Δημόσιο είναι συνταγματικές ή όχι.
Η γνωμοδότηση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, είναι απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν οι αποφάσεις αυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα είναι δυνατόν με προεδρικά διατάγματα να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

protothema.gr

10 σχόλια:

  1. Με μία τροπολογία που έφεραν στη Βουλή οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών,Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές ή καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, θα πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής με ένα προεδρικό διάταγμα, χωρίς, δηλαδή, να χρειάζεται η έγκριση της Βουλής.

    Παρά μόνο η γνώμη του ΣτΕ για το αν οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι συνταγματικές ή όχι.

    Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία από εδώ και στο εξής μόνο με ένα προεδρικό διάταγμα θα είναι δυνατή η αντικατάσταση ή η τροποποίηση των Οργανισμών των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίωσν υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, καθώς και η κατάρτιση κοινών ργανισμών για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

    Οι Οργανισμοί, τώρα, θα μπορούν να προβλέπουν τη σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, αλλά και την κατάργηση υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν. Επίσης, θα μπορούν να προβλέπουν τη μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

    Ακόμη, προβλέπεται ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

    Πώς θα καταρτούνται οι Οργανισμοί

    Οι Οργανισμοί θα καταρτούνται βάσει εκθέσεων αξιολόγησης των οργανικών μονάδων καθώς και από σχέδια στελέχωσης τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

    Γιατί επιλέχθηκε η λύση του προεδρικού διατάγματος

    Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η λύση του προεδρικού διατάγματος επιλέχθηκε για λόγους ευελιξίας, αλλά και για να δίνεται η διακριτική ευχέρεια στη διοίκηση ως προς την οργάνωσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΦΟΒΟΝΤΑΙ

      Διαγραφή
  2. ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να κάνουμε σοβαρή κριτική στο νομοθετικό έργο για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να ξέρουμε ποια ήταν η διαδικασία μέχρι σήμερα....Λοιπόν για χίλιους άλλους λόγους μπορούμε να ασκήσουμε δριμύα κριτική αλλά για το θέμα δεν στέκει η τόση κριτική διότι από γεννήσεως του Ελληνικού κράτους τα θέματα οργανισμών κλπ ρυθμίζονταν με πδ και όχι με νόμο!!! Επίσης τα πδ είναι πιο χρονοβόρα από τους νόμους και επιδέχονται μεγαλύτερη νομοθετική επεξεργασία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ....ΟΥΣΤ!!!!

      Διαγραφή
  4. Λόγω της πρότερης έντονης συνδικαλιστικής μου δράσης και καθώς, παρά την προσωρινή μου αποχή από τα πρώτα... έδρανα των σωματειακών αποφάσεων, δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους για να σχολιάσω ή ακόμη και να πάρω θέση αναφορικά με τα τελευταία συχνά δημοσιεύματα, τα οποία εμπλέκουν τον ΟΑΕΔ στα παιχνίδια της διαθεσιμότητας του προσωπικού του ή της κινητικότητας συναδέλφων από τους πρόσφατα καταργηθέντες ΟΕΚ και ΟΕΕ ή ακόμη και για το... τρελό σενάριο της μετατροπής του ΟΑΕΔ σε ΝΠΙΔ αλλά και τα περί συγχωνεύσεων με το ΙΚΑ κλ.π., θέλω να σημειώσω δυο πράγματα: Αρχικά στο ερώτημα πολλών αν κινδυνεύουμε ή όχι,νομίζω ότι το απάντησε με τον καλύτερο τρόπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας. Άλλωστε αυτοί που κρατούν σήμερα τις τύχες της χώρας στα χέρια τους είναι ικανοί -αλλά και ανίκανοι ταυτόχρονα- για όλα. Γιατί δηλαδή, συνάδελφοι, να τους εμπιστευτεί κανείς; Μήπως για τη φιλολαϊκή τους πολιτική ή για τη στάση τους απέναντι στις βουλές των δανειστών και της τρόικας; Μήπως είναι δυνατόν να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι δεν κοιμάται όταν είναι αναγκασμένος να σου... κλείσει το σπίτι ή έναν άλλον που δηλώνει αναρμόδιος για το μέλλον του φορέα που εποπτεύει;
    Ναι λοιπόν κινδυνεύουμε και αν δεν ξεσηκωθούμε τώρα θα μας απολύσουν. Έτσι ωμά τα λέω εγώ και ποιος μπορεί να με καθησυχάσει όταν βλέπω απέναντί μου να προσφέρουν σαν άλλοι Ηρώδηδες τα κεφάλια μας στην τρόικα χωρίς να εξετάζουν ούτε ειδικότητες ούτε ανάγκες ούτε κοινωνικά κριτήρια ούτε ικανότητες. Θέλουν να πιάσουν τον... στόχο (150.000 ανθρωποθυσίες μέχρι το 2015) και θα το κάνουν αν δεν τους σταματήσουμε τώρα. Κάθε αναβολή για... αύριο είναι για μένα πλέον αργά. Εμπρός λοιπόν να τους δείξουμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Τώρα πριν αρχίσουν να παίρνουν και τα δικά μας κεφάλια ΓΙΑ ΤΗ... ΣΑΛΩΜΗ ΤΟΥΣ.
    Μπάμπης Κατσής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρόλη τη δύσκολη κατάσταση χαίρομαι Μπάμπη που χωρίς να λαϊκίζεις θέτεις τις απόψεις σου δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης.Παρότι κάποιοι συνάδελφοι διαψεύδουν, προσωπικά πιστεύω, όπως κι εσυ, ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη κι ότι, ναι, εαν δεν ξεσηκωθούμε ουσιαστικά, εαν αναβάλουμε το οτιδήποτε θα το πληρώσουμε σε ενα αμφίβολο εαν όχι δραματικό αύριο.
      Δ.Β

      Διαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΤΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΟΣΟ ΥΠΝΟΙ ΕΙΝΑΙ???ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΘΑΝΕ ΣΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΠΑ ΚΕΠ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ...ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ξεσηκωθούμε.
    δηλαδή;
    είμαστε έτοιμοι να σκίσουμε φύλλα επιστράτευσης;
    ή κουβέντα να γίνεται..απ τους καναπέδες και τα πληκτρολόγια;
    Π.ΚΑΠ. Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή