oaednews

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.




                                                                                                11 Ιουλίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες / οι
Βρισκόμαστε μπροστά σε απίστευτες  εξελίξεις για το μέλλον  της Εκπαίδευσης. Οι μνημονιακές πολιτικές  βρίσκονται σε εξέλιξη . Μετά την μείωση των μισθών , την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους , ήρθε η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για μακελειό στο όνομα «μεταρρυθμιστικών πολιτικών» που επιβάλλουν οι δανειστές και τα πειθήνια κυβερνητικά  όργανα εκτελούν και εφαρμόζουν.

Ο κλήρος έλαχε στην Τεχνική Εκπαίδευση.  Βασικός στόχος είναι η βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου , της Τεχνικής Εκπαίδευσης πριν καν ανακοινωθεί η φιλόδοξη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο! Μια ακόμη θυσία προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ένας ακόμη ξαφνικός θάνατος μετά την ΕΡΤ. Καταργούνται το 40% των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα κάποιες από αυτές που οδηγούν σε επαγγέλματα του μέλλοντος , σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Σ.Ε.Β.! Με την κατάργηση των ειδικοτήτων , καταργούνται κλάδοι και οργανικές θέσεις , που οδηγούν σε απώλεια εργασίας και απολύσεις.
Ανακύπτουν τεράστια ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας  του Ο.Α.Ε.Δ.. Οι  ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ανήκουν στην Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση   σύμφωνα με τον νόμο 3475/2006. Ακόμη σύμφωνα με τον ίδιο νόμο άρθρα 1,2,10,11,14,18 οι ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. εγκρίνονται και συνυπογράφονται από τον Υπουργό Παιδείας . Είναι  προφανές ότι οι καταργούμενες ειδικότητες που τίθενται εκτός πλαισίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδηγούν τις αντίστοιχες των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας  του Ο.Α.Ε.Δ. εκτός λειτουργίας. Άμεση συνέπεια είναι η αντίστοιχη με το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ. που έχουν αναθέσεις σε αυτές και βέβαια η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού , δεδομένου ότι καταργείται το 26% των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας .
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο. Ένα νομοσχέδιο φάντασμα  όπου τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν εξαφανίσει τις εκπαιδευτικές δομές των άλλων Υπουργείων και φυσικά το θεσμό της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Οι δηλώσεις Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων δεν αναφέρονται στον θεσμό της Μαθητείας.  Για αυτούς είναι σαν να μην υπάρχει.  Στην καλύτερη περίπτωση αναφέρονται για να εφαρμόσουν το Γερμανικό δυικό σύστημα που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση  και μάλιστα πιλοτικά σε σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. , επιχειρώντας την απαξίωση του θεσμού και την επιβολή του γερμανικού μοντέλου , με την λογική της «ανταλλαγής τεχνογνωσίας».
Έχουμε στο παρελθόν τοποθετηθεί για την αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας και οι προτάσεις μας έτυχαν της καθολικής αποδοχής του κλάδου με ομόφωνα ψηφίσματα στα συνέδρια της Ομοσπονδίας. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού . Διαφωνούμε κάθετα με απολύσεις , με καταργήσεις ειδικοτήτων χωρίς  έρευνες και μελέτες , χωρίς σχεδιασμό και συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Ο  Ο.Α.Ε.Δ. αξιοποιώντας τον θεσμό της Μαθητείας , την απήχηση του στην κοινωνία , τις συγκριτικές μελέτες και έρευνες απορροφητικότητας των αποφοίτων  στην αγορά εργασίας και την τεχνογνωσία του να στήνει γέφυρες με τον κόσμο της εργασίας , μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των δομών του και στο σύστημα της  Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Καλούμε τον κλάδο να αφυπνιστεί εν όψει του μακελειού που επιχειρείται. Δεν κατανοούμε τον εφησυχασμό του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ. που δεν αντιδρά σε όλα αυτά.  Οι συνάδελφοι οφείλουν  να πιέσουν  τα συνδικαλιστικά όργανα για συλλογικές διαδικασίες αντίδρασης σε αυτά που γίνονται και έρχονται. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να είναι σε διαρκή συνεδρίαση και να παρέμβει άμεσα στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο ενημερώνοντας τον  κλάδο για κάθε εξέλιξη. Η συνεργασία μας με την Ομοσπονδία των συναδέλφων διοικητικών και των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι επιβεβλημένη , άμεση και ουσιαστική. Μόνο με ενωμένες τις δυνάμεις μας θα αντισταθούμε αποτελεσματικά.         
                                                            ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
                                                                                                            11 Ιουλίου 2013
                                                                                   

1 σχόλιο:

  1. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΑΠΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΣ, ΑΦΗΣΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΝΑ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ. ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ. ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΠΑΛΕΨΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΨΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΩΝ. ΑΛΛΟΙΩΣ ΚΑΝΤΕ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ. 3500 ΝΕΚΡΟΙ, 2 ΕΚ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟ http://www.black-tracker.gr/ ΠΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή