oaednews

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

«Παρέλυσε η Ελλάδα για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ»

Στη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στο ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ αναφέρθηκαν εκτενώς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε γενική απεργία προχώρησαν τα ελληνικά συνδικάτα ενάντια στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και να χαθούν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας, ανέφερε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οπως σχολίασε ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, σε μία χώρα που καθυστερεί εμφανώς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το γεγονός ότι έκλεισε εν μία νυκτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε μαζική οργή. Η ΕΡΤ ήταν συνυφασμένη με την ταυτότητα της Ελλάδας κατά τα 75 χρόνια λειτουργίας της και οι υπηρεσίες της είχαν ανακοινώσει τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ιστορίας της: την εισβολή των Ναζί το 1941, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 και τώρα την βύθιση στην οικονομική κρίση.
«Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν χθες σε ένδειξη συμπαράστασης για την ΕΡΤ στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δύο μεγάλων εργατικών συνδικάτων για 24ωρη απεργία, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», τόνισαν οι Irish Times.
Το αμερικανικό CNN, εκτός από την αναφορά του στη μαζική συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την Πέμπτη, σημειώνει και το άλλο κακό μαντάτο που έφτασε στην Ελλάδα: ρην ανεργία που σκαρφάλωσε στο 27,4%.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ως απαραίτητη περικοπή για τον αγώνα που δίνει η χώρα με το χρέος, την ύφεση και την ανεργία, τα στοιχεία έδειξαν ότι η τελευταία ανέβηκε ακόμη υψηλότερα, σημειώνει το δίκτυο.
Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «σταμάτησαν τα πάντα στην Ελλάδα μετά την απόφαση των συνδικάτων να προχωρήσουν σε απεργία μετά τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ, περιγράφοντας ως πραξικόπημα την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σε άλλο δημοσίευμά του το πρακτορείο από το εσωτερικό του ραδιομεγάρου δίνει έμφαση στο κολλημένο χαρτί στην πόρτα ενός από τα στούντιο που γράφει: Την επανάσταση δεν θα τη δείξει η τηλεόραση.
«Μαύρες οθόνες στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ιστοσελίδα αναφέρθηκε και στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.
«Με μία μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες χιλιάδες Ελληνες διαδήλωσαν ενάντια στο αναπάντεχο λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», γράφει η γερμανική Frakfurter Allgemeine Zeitung.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά της ΕΡΤ στα βόρεια προάστια της Αθήνας απαιτώντας από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει η FAZ παραθέτοντας μάλιστα και δηλώσεις από διαδηλωτές, ενώ δίνει έμφαση και στην ανακοίνωση για την αύξηση της ανεργίας στο 27,4%.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ παρέλυσαν την Πέμπτη την βουτηγμένη στην κρίση χώρα του ευρώ. Οι δημοσιογράφοι απήργησαν για δεύτερη ημέρα, ενώ οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εκτελούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιομέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα: Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ. Άλλοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης», αναφέρει η Welt.
«Απεργίες στην Ελλάδα: Κάτω η χούντα». Κάπως έτσι διαδηλώνουν, κρατώντας πλακάτ με ηχηρά μηνύματα, χιλιάδες Έλληνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Τα συνδικάτα κήρυξαν απεργίες με αφορμή την ΕΡΤ, οι οποίες στη συνέχεια πήραν μαζικό χαρακτήρα και εξελίχθηκαν σε πορείες κατά της λιτότητας Τα πάντα στη χώρα έχουν παραλύσει. Κάτω η χούντα γράφουν στα πλακάτ οι διαδηλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αγνοώντας τις υποδείξεις της κυβέρνησης εξέπεμπαν το σήμα μέσω του ίντερνετ», σημειώνει το περιοδικό.
Η 24ωρη γενική απεργία με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα και του Al Jazeera, το οποίο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή απαράδεκτη, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου