oaednews

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Eπιδόματα ανεργίας σε εκατομμυριούχους!



Επίδομα ανεργίας έπαιρναν χιλιάδες… εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Εφορίας, στην κορύφωση της κρίσης η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε περί τα 80 εκατ. δολάρια για επιδόματα ανεργίας προς νοικοκοκυριά που είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg, σε χθεσινό του δημοσίευμα, το 2010 συνολικά 3.200 αμερικανικά νοικοκυριά -με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων- εισέπραξαν κατά μέσον όρο 12.600 δολάρια ετησίως από το Ταμείο Ανεργίας. Oι πληρωμές αυτές ξεπερνούν τα συνολικά εισοδήματα περίπου 25 εκατομμυρίων φτωχών νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Από τα -συνολικά- 3.200 νοικοκυριά εκατομμυριούχων που έλαβαν το 2010 επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα 810 προέρχονταν από την πολυάνθρωπη πολιτεία της Καλιφόρνιας, ενώ τα 610 από τη Νέα Υόρκη. Η πλειονότητα των πλουσίων επιδοτούμενων ανέργων της Νέας Υόρκης προερχόταν κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος από τις αρχές του 2008 ώς τα τέλη του 2012 προχώρησε σε 32.000 απολύσεις. Οι εταιρείες του ίδιου τομέα προσέφεραν όμως απλόχερα πέρυσι για τα μπόνους των στελεχών τους 19,7 δισ. δολάρια. Εκτιμάται ότι ένα μέσο νοικοκυριό εκατομμυριούχων της Νέα Υόρκης έλαβε κατά τη διάρκεια του 2010 από επιδόματα ανεργίας 13.590 δολάρια.

Η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εκατομμυριούχους αντανακλά την εγγενή αδυναμία του αμερικανικού Δημοσίου να προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων των φορολογουμένων και να υλοποιήσει έναν ουσιαστικό έλεγχο στα προγράμματα βοήθειας που αφορούν τους άνεργους.

Κανένας περιορισμός

Το αμερικανικό κοινοβούλιο επιχείρησε επανειλημμένα να βάλει τέλος ή να περιορίσει την επιδότηση των πλούσιων νοικοκυριών. Τελευταία φορά, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε στα πλαίσια νόμου που αφορούσε την αγορά εργασίας, διάταξη για τη φορολόγηση του 100% του επιδόματος ανεργίας όσων φορολογούμενων δήλωναν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που ξεπερνούσε το 1 εκατ. δολάρια ή για παντρεμένο ζευγάρι που δήλωνε αντίστοιχα εισοδήματα μεγαλύτερα των 2 εκατ, δολαρίων. H εν λόγω διάταξη όμως δεν συμπεριλήφθηκε στον τελικό νόμο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Το επίδομα ανεργίας θεσπίστηκε στις ΗΠΑ το 1935 και από το 1970 επεκτάθηκε και στους μακροχρόνια άνεργους. Οι εβδομαδιαίες πληρωμές του επιδόματος διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Οι ανεργοί της Νέας Υόρκης μπορεί να εισπράττουν έτσι 405 δολάρια την εβδομάδα, ενώ οι ομόλογοί τους στο Μισισίπι μόλις 235 δολάρια.

Τα συνολικά ποσά που διέθεσε το αμερικανικό Δημόσιο για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της κρίσης από τα 33 δισ. δολάρια το 2007 στα 150 δισ. δολάρια το 2010 και τα 94 δισ. δολάρια πέρυσι.

Του Μπάμπη Μιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου