Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που βρέθηκε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς της.
φωτό αρχείου (Γαλλικό Πρακτορείο) φωτό αρχείου (Γαλλικό Πρακτορείο)
"Με λύπη τους ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ήσυχα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας" ανέφερε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε τους Συντηρητικούς σε τρεις εκλογικές νίκες και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, κάνοντας ρεκόρ διαρκούς παραμονής στην πρωθυπουργία από τις αρχές του 19ου αιώνα.
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=356215
Μία τόσο μεγάλη πολιτική προσωπικότητα όπως η Θάτσερ εκτός από φανατικούς οπαδούς είχε και φανατικούς αντιπάλους. Τώρα οι ορκισμένοι αντίπαλοί της διοργανώνουν πάρτυ για να γιορτάσουν το θάνατό της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σήμερα σήμανε μια «σπουδαία ημέρα» για τους ανθρακωρύχους, υποστήριξε ένας συνδικαλιστής.
Η Θάτσερ αποτελούσε μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων την δεκαετία του 1980, έπειτα από την μετωπική σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και την άρνησή της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζόμενων.
«Είμαι ικανοποιημένος που ζω περισσότερο από εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χόπερ, γενικός γραμματέας της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 70 του χρόνια. «Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ», πρόσθεσε.
Συνδικαλιστές είπαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί μια διαδήλωση στην κηδεία της.
«Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή», είπε ο Χόπερ.
Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου — σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της.
«Είναι λυπηρό που μαθαίνουμε ότι πέθανε, αλλά η κληρονομιά της και ο θάνατός της είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πολιτικά δεν άφησε μια καλή κληρονομιά για την εργατική τάξη», δήλωσε ο Κέβιν Ρόμπερτσον, ένας 39χρονος εργαζόμενος σε χώρο στάθμευσης.
Μερικοί ορκισμένοι αντίπαλοι της Θάτσερ μάλιστα έγραψαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα. . . κάνουν πάρτι για να «εορτάσουν» το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού.
Η Θάτσερ, η δημοφιλία της οποίας στην Βρετανία ήταν μάλλον μικρή —ειδικά στην Ουαλία, τη Σκοτία και στη Βόρεια Ιρλανδία— έλαβε πολλούς περισσότερους επαίνους από την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και την Μόσχα. Η εφημερίδα Κόκκινο Αστέρι του σοβιετικού υπουργείου Άμυνας την είχε αποκαλέσει Σιδηρά Κυρία, και η ίδια απολάμβανε το προσωνύμιο. Είχε δημιουργήσει μια σθεναρή αντικομμουνιστική συμμαχία με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεφτε το 1989, είχε πει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πως η ενωμένη Γερμανία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη.
Πολλούς μήνες πριν ο Γκορμπατσόφ διαδεχθεί τον Κονσταντίν Τσερνιένκο, η Θάτσερ είχε πει πως επρόκειτο για ένα πρόσωπο με το οποίο «μπορούμε να συνεργαστούμε».