oaednews

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επιστολή της Ένωσης Κεντρικής Ελλάδας για τις συμβουλευτικές και την αποδυνάμωση του Οργανισμού



ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Ημερομηνία:    12/04/2013                                               Προς
Αριθμ Πρωτ:   184                            Διευθύντρια της Περ/κης Δ/νσης ΟΑΕΔ Θεσσαλίας


                                                                                                 Κοινοποίηση
             
                                                                 1)                        Γραμματεία Διοικητή
                                                                 2)     Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ



Να εκμεταλλευτεί ο ΟΑΕΔ δημιουργικά τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του.

Μέχρι τώρα υπάρχει μια εσφαλμένη κατά τη γνώμη μας πρακτική που εφαρμόζεται  στον ΟΑΕΔ και η οποία στοιχίζετε στην άποψη  ότι τα προγράμματα απασχόλησης μπορούν από μόνα τους να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυτή η άποψη παραβλέπει τη δυναμική της  ενεργούς συμμετοχής του ανέργου, καθώς και την ίδια την δυναμική των συμβουλευτικών υπηρεσιών
( τεχνικές αναζήτησης εργασίας, επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών) τον υποβοηθητικό τους χαρακτήρα, στην επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων.
Ο ΟΑΕΔ  άφησε τον άνεργο μόνο του τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία της αναζήτησης εργασίας ελπίζοντας ότι σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας μπορεί να γίνει είτε από μόνη της ηλεκτρονικά ή στην καλύτερη περίπτωση διοικητικά, να παρέχετε δηλαδή μία ενημέρωση για «κενές» θέσεις εργασίας, αν και εφόσον υπάρχουν.
Μέσα από τον παραγκωνισμό των λειτουργιών αυτών, η τη θεσμική τους απαξίωση, (βλέπε την εγκατάλειψη του βιωματικού και συμβουλευτικού, υποστηρικτικού χαρακτήρα της συμβουλευτικής ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εξ αιτίας  της υποχρεωτικότητά της, βάση των εκάστοτε Υπουργικών Αποφάσεων), δόθηκε ελεύθερο πεδίο σε ‘’διάφορους’’, να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις -με το αζημίωτο βέβαια-αμφιλεγόμενης πολλές φορές επιστημονικής αξίας, και αποτελέσματος.
Μεγάλο κομμάτι των δράσεων αυτών αναλαμβάνουν με τα νέα δεδομένα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, εταιρίες προσωρινής απασχόλησης διάφορα ΚΕΚ, παρέχοντας αυτές τις υπηρεσίες εντελώς ερασιτεχνικά, όχι δωρεάν βέβαια αλλά καρπώνοντας «για ίδιον όφελος» ένα αρκετά υψηλό ποσοστό κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες δράσεις η για την ενίσχυση των υφιστάμενων εφόσον αυτές τις υπηρεσίες  μπορεί να τις παρέχει ο ΟΑΕΔ δωρεάν στα πλαίσια  των καθηκόντων , και αρμοδιοτήτων του.
Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι τόσα χρόνια παροχής μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών κονδυλίων άστοχων καταρτίσεων από εταιρίες κατάρτισης, δεν έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας παρά μόνο την απορρόφηση στις τσέπες ορισμένων των συγκεκριμένων κονδυλίων.  
    
Έτσι θεωρούμε ότι:
Η μακρόχρονη εμπειρία των στελεχών του ΟΑΕΔ στο πεδίο της καθημερινής επαφής και προσέγγισης με ανέργους και επιχειρήσεις.
Η βασική εκπαίδευση αλλά και η εσωτερική υπηρεσιακή τους κατάρτιση.
Η προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ανέργους η οποία πρέπει να γίνει οδηγός για τα λάθη της έτσι ώστε να δημιουργηθεί κάτι καινούριο προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ( τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας κλπ. ) από τις συμβουλευτικές διαδικασίες που είχαν υλοποιηθεί,  αλλά και  η ανάγκη που προκύπτει από τους ίδιους τους ανέργους, αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί επιπλέον χρόνος  με ερασιτεχνικές προσπάθειες από φορείς που δεν έχουν την εμπειρία της προσέγγισης και της ιδιαίτερης δουλειάς με την αγορά εργασίας, αλλά ο κυρίαρχος στόχος τους είναι αποκλειστικά και μόνο το κέρδος.
Η συμβουλευτική υποστήριξη των ανέργων  είναι ένα ευαίσθητο θέμα και πρέπει να είναι και αντικείμενο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης η οποία θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των δράσεων αλλά και την διασφάλιση των διαθέσιμων πόρων και την κατεύθυνσή τους αποκλειστικά και μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ζητούμε λοιπόν  να δοθεί ένα τέλος από τον ΟΑΕΔ στην απαξίωση όλων των συμβουλευτικών διαδικασιών
Να οριστεί όλο το πλαίσιο της συμβουλευτικής υποστήριξης ως αρμοδιότητα και δραστηριότητα στις υπηρεσίες μας και να οριστούν υπάλληλοι, οι οποίοι θα απασχολούνται κατά αποκλειστικότητα σε αυτό το αντικείμενο, στις Υπηρεσίες βέβαια, οι οποίες από πλευράς προσωπικού μπορούν να αντέξουν νέα καθήκοντα.
Να γίνει μια καινούρια αρχή, επειδή είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι ο ΟΑΕΔ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και σ΄ αυτό το χώρο.

  
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Τσάλαβος Απόστολος                                                                 Μπαζιάνας Γεώργιος
     

4 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι εάν δεν κάνω λάθος το νέο προγραμμα ΝΕΕ δεν κανει καμια αναφορα στην συμβουλευτική επιχειρηματικότητας. Αντιθέτως εισάγει το μεντορινγκ απο ιδιωτικες εταιρειες σε συσκευασια δωρου, ως επιλεξιμη δαπανη του προγραμματος. Αποδυναμωνεται λοιπον μια δημοσια υπηρεσια με θετικο προσημο (αν ηθελε η Διοικηση να το διαπιστωσει ας προχωρουσε σε αξιολογηση της διαδικασιας) και ενισχυεται ταυτοχρονα μια αλυσιδα κρατικοδιαιτων επιχ/σεων που στην πρωτη ευκαιρια καταγγελουν οτιδηποτε δημοσιο. Ας παρει επιτελους η Ομοσπονδια θεση. Δεχεστε την συγκεκριμενη πρακτικη κυριε Προεδρε της ομοσπονδιας? Ας εξηγησει επισης η Διοικηση για ποιο λογο προχωραει σε αυτη την κινηση. Γιατι επιλεγεται η ενισχυση ιδιωτικων εταιρειων συμβουλων επιχειρησεων? Υπαρχει καποια προστιθεμενη αξια που θα προκυψει απο την αποδυναμωση του Οργανισμού και την ενισχυση των ιδιωτικων εταιρειων? Τι εξυπηρετει αυτος ο προσανατολισμος? Ειναι ανεπιδεκτοι εκπαιδευσης στο μεντορινγκ οι ηδη καταρτισμενοι συμβουλοι επιχειρηματικοτητας? Υπαρχει καποια εγγενης αδυναμια στον οργανισμο που δεν επιτρεπει την περαιτερω καταρτιση των συμβουλων και την αναβαθμιση του στελεχιακου δυναμικου γενικοτερα?
    Υπαλληλος που αγωνια για το μελλον του Οργανισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως με τα εύλογα ερωτήματα του προλαλήσαντος για την απαξίωση των συμβουλευτικών υπηρεσίων στον ΟΑΕΔ.Είμαι σύμβουλος επιχειρηματικότητας(ΣΑΕΠ) και παράλληλα με τα άλλα εργασιακά μου καθήκοντα ως διοικητικός υπάλληλος θεωρώ ότι έχω επενδύσει αρκετό χρόνο, γνώσεις και θέληση για την καλύτερη και ποιοτικότερη εξέλιξη και απόδοση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με αξιόλογα κατά τη γνώμη μου αποτελέσματα, εφόσον δεν εχει γίνει κάποια επίσημη αξιολόγηση επ αυτού από τον Οργανισμό.Παρατήρησα και γω ότι στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν προβλέπεται η συμβουλευτική της επιχειρηματικότητας και επομένως είναι φανερή η προσπάθεια απαγκίστρωσης του ΟΑΕΔ απο τις δημόσιες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να απελευθερωθεί προσωπικό από καθαρά διοικητικές αρμοδιότητες δεν μπορούν να αναπτυχθούν επιπρόσθετες και μάλιστα χρονοβόρες δράσεις (η συμβουλευτική αν είναι να γίνει σωστά απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και εντέλει ικανό προσωπικό και χρήματα).
    Και κάποια στιγμή ας το παραδεχτούμε: έχει βεβαίως ο ΟΑΕΔ προσωπικό που μπορεί να προσφέρει εις πέρας σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά έχει και πολύ σαβούρα που δεν κάνει για τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εξαιτιας της σαβουρας θα την πληρωσουν ολοι? αυτο δεν εχει λογική. Λογική θα είχε να γινόταν μία σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού...γιατί αν μη τι αλλο εχουν επενδυθεί χρήματα και χρονος και κοπος. Και ναι, να απλοποιηθούν διαδικασίες και ν αναπτυξουμε ουσιαστικοτερες δρασεις, χωρις να σημαινει αυτο οτι θα φυγει κοσμος. Κι επειδη πολυς λογος γινεται για τον Επανασχεδιασμο του ΟΑΕΔ, θα ειχε ουσιαστικη σημασια σ αυτο να συμμετειχαν ενεργα τα ΚΠΑ και οι υπαλληλοι τους και οχι η καθε γραμματεας διοικησης που δεν εχει δει υπηρεσια ουτε ζωγραφιστη. Απ την συνθεση και τον τροπο εργασιας τους ομως καταλαβαινεις και τι εχεις να περιμενεις, να με συγχωρατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή