oaednews

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 2% στους μισθούς όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου για την καταπολέμηση της ανεργίας χάθηκε στη μαύρη τρύπα των δανειστών.

Διά στόματος επιτρόπου Ολι Ρεν επιβεβαιώνεται πλήρως το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ε» ότι έκανε φτερά «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», ύψους 600 εκατ. ευρώ, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τη μαύρη τρύπα του χρέους και όχι το σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων αντιμετώπισης ενός δομικού πια προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι 559 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά εισπράχθηκαν από το Δημόσιο ως έσοδα: «Αντί να διατεθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας, που ήταν και ο σκοπός της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, διοχετεύθηκαν σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων ήταν και οι απαιτήσεις των δανειστών», εξηγεί ο ευρωβουλευτής.
Ο ίδιος σχολιάζει ότι ενώ συνεχίζεται ο καβγάς μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση γύρω από την προσωπική κόντρα του υπουργού Εργασίας με το διοικητή του ΟΑΕΔ, ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι ενώ από 1ης/1/2011 επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 2% στους μισθούς όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ κ.λπ.), δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα περισσότερα από τα τεράστια κονδύλια που μαζεύονται δεν πάνε τελικά για το σκοπό που είχε προκαθορισθεί, αλλά χάνονται στη μαύρη τρύπα των δανειστών.
Θυμίζουμε ότι η «Ε» είχε αποκαλύψει το non paper του ΟΑΕΔ που απευθυνόταν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στο οποίο αναφερόταν ότι δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ το ποσόν των 600 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκε από τη συγκεκριμένη εισφορά. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Κικίλιας. Η αποκάλυψη προκάλεσε αμήχανη σιωπή στου Μαξίμου και αποτέλεσε «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του:
«Συνολικά το μέτρο αυτό απέδωσε 423 εκατ. ευρώ το 2011 και 438 εκατ. το 2012. Το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό του 2012 προβλέπεται και για τα επόμενα έτη. Από τα ανωτέρω ποσά, 289 εκατ. το 2011 και 270 εκατ. το 2012 εισπράχθηκαν από το Δημόσιο ως έσοδα.
»Παράλληλα, 134 εκατ. το 2011 και 168 εκατ. το 2012 εισπράχθηκαν από το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων) και τον ΟΑΕΔ. Η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για το κατά πόσον τα κεφάλαια αυτά προορίζονταν συγκεκριμένα για ειδικά προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου