Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στα ύψη. Οι δουλειές πλέον είναι δυσεύρετες αλλά και αυτές που υπάρχουν οι περισσότερες είναι με μισθούς πείνας. Το περιστατικό στη Λάρισα με την αγγελία που ζητούσε κοπέλα για τετράωρη καθημερινή δουλειά γραφείου με 150 ευρώ, σόκαρε.
Ακόμα πιο εξωφρενικό και συνάμα απογοητευτικό είναι όμως πως από τις 40 υποψήφιες που πήγαν για συνέντευξη για τη δουλειά αυτή, η εταιρία επέλεξε την κοπέλα που δέχτηκε μισθό 110 ευρώ το μήνα!
Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφορμή για να αναζητήσουμε και άλλες αγγελίες και να δούμε τι μισθοί προσφέρονται. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα σχέδια κάποιων για μισθούς Βουλγαρίας στην Ελλάδα,έχουν βρει πλήρη εφαρμογή.
Τα 300 και 400 ευρώ για μισθούς για πλήρη απασχόληση φαντάζουν πολυτέλεια μπροστά στις αγγελίες που ζητούν υπαλλήλους για 150 αλλά και ακόμα και για 100 ευρώ το μήνα.
Στο όνομα των ελαστικών μορφών εργασίας και της ημιαπασχόλησης οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι και την αυξημένη ανεργία ρίχνουν τους μισθούς ακόμα και στο ανήκουστο ποσό των 100 ευρώ.
Συναντήσαμε λοιπόν αγγελία για τετράωρη απασχόληση τέσσερις μέρες την εβδομάδα με αμοιβή 100 ευρώ. Άλλη αγγελία για πωλητές από εταιρία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Αθήνα, με 180 ευρώ το μήνα.
Την ώρα που στα χαρτιά τουλάχιστον ο βασικός μισθός είναι στα 586 ευρώ μεικτά οι εφημερίδες είναι γεμάτες από αγγελίες για εργασία με μισθούς κατά πολύ κάτω του ήδη εξαιρετικά χαμηλού βασικού μισθού.
Και ρωτάμε... Με 100 και 200 ευρώ ποιος μπορεί να ζήσει. Υπάρχει περίπτωση άνθρωπος να μπορέσει να τα βγάλει πέρα; Να πληρώνει ενοίκια ή χαράτσια, λογαριασμούς έξοδα διαβίωσης;
Πριν από λίγα χρόνια είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για τη γενιά των 700 ευρώ. Ούτε ο πιο νοσηρός νους όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως στην Ελλάδα του 2013 θα μιλούσαμε για τη γενιά των 150 ευρώ. Πως σήμερα πλέον ο αμειβόμενος με 700 ευρώ θεωρείται υψηλόμισθος και προνομιούχος.
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν καταργηθεί, ο κάθε εργαζόμενος υπογράφει ατομική σύμβαση με βάση προσωπική συμφωνία που κάνει με τον εργοδότη. Επιδόματα, αναγνώριση προϋπηρεσίας, δώρα έχουν καταργηθεί και αυτά και στις περισσότερες περιπτώσεις και με το νόμο. Η ελληνική κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά είτε από την ανεργία ήταν από τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.
Μόλις χθες η οργάνωση του ΟΗΕ για την εργασία προειδοποιούσε για ξέσπασμα ταραχών στην Ελλάδα εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας ενώ καλούσε στην άμεση λήψη μέτρων. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα μάλλον κωφεύει.
Ο κόσμος χόρτασε από εξαγγελίες για νέες θέσεις εργασίας, που κάποια πολιτικά κόμματα μάλιστα χαρίζουν απλόχερα κατά χιλιάδες, ωστόσο στην πράξη τίποτα δεν αλλάζει. Ακόμα και η κατοχύρωση του κατώτατου μισθού αποτελεί έργο δύσκολο για την κυβέρνηση.

Πηγή: newpost.gr