oaednews

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση

Αποτελεί στατιστικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ στο θέμα της εργασιακής κακομεταχείρισης. Πράγματι, ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας, ή αλλιώς Workplace Bullying, αποτελεί το ... μυστικό πολλών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Οι «θύτες» μπορεί να είναι είτε οι συνάδελφοι είτε ο ίδιος ο εργοδότης. Μια συνεχής επιθετική ή υποτιμητική συμπεριφορά προς έναν εργαζόμενο δεν είναι απαραίτητο να στοχεύει στην απόλυσή του, διότι τότε πρόκειται για το φαινόμενο του mobbing. Η ηθική κακομεταχείριση συνήθως προσανατολίζεται στο να υποτάξει συναισθηματικά τον εργαζόμενο, αλλά και να εκφοβίσει το υπόλοιπο προσωπικό, ώστε να γίνουν πιο δεκτικοί στα όσα προστάζει ο εργοδότης ή ο συνάδελφος.
Ο εργασιακός εκφοβισμός αυτός μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές:
  • να είναι κάποιος επιθετικός, αγενής και εχθρικός
  • να φωνάζει ή να μιλάει υποτιμητικά
  • να σαμποτάρει ή να καταστρέφει το προϊόν της δουλειάς άλλου
  • να προκαλεί σε κάποιον φυσική ή κοινωνική απομόνωση, κλπ.
Με τέτοιου είδους τακτικές ο «εργασιακός θύτης» επιτίθεται συστηματικά σε ένα συνάδελφο ή υφιστάμενο, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους αντικειμενικός λόγος διαμάχης. Και δυστυχώς, το φαινόμενο είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευτεί ακόμα και από τον ίδιο τον εργαζόμενο που υφίσταται την εργασιακή κακομεταχείριση.
Η ψυχολογική κακομεταχείριση στο χώρο της εργασίας μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία του εργαζομένου, και κατ’ επέκταση και για την ίδια την επιχείρηση. Το βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζεται σε άτομα που υφίστανται τη συμπεριφορά αυτή, είναι το υπερβολικό άγχος, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, πτώση της αποδοτικότητας, μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά και πολλά άλλα οργανικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που διεξήχθη το 2007 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, μόνο το 1,2% των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή δεν έχουν πέσει ποτέ θύματα εργασιακού εκφοβισμού. Τα πρωτεία, μάλιστα, κατέχει ο ιδιωτικός τομέας σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, κυρίως διότι η ανταγωνιστικότητα και η κινητικότητα είναι μεγαλύτερη.
Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει ακόμα συμπεριλάβει διατάξεις προστασίας των θυμάτων του εργασιακού bullying. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διαφόρων ερευνών, η εργασιακή κακομεταχείριση λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και θύματά της είναι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα έπρεπε κάποτε να λάβει υπόψη ο Έλληνας νομοθέτης…

Εύα Γιαννοπούλου, Νομικός

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο :

5 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η κομματικη ταυτοτητα δεν εξασφαλιζει ουτε τα τυπικα προσοντα ουτε την παιδεια και την αγωγη. Καλο ειναι ενοψει κρισεων δ/ντων να εξεταστουν 1)τυπικα προσοντα- 2)υπαρξη ηγετικων διοκητικων ικανοτητων και 3)να υπαρξει ιατρικό πόρισμα που να πιστοποιεί την ψυχικη καταλληλοτητα των δ/ντων. Το ψάρι πολες φορες βρωμαει απ το κεφαλι και καλο ειναι οι επιτελεις να το συνειδητοποιησουν Θ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΠΛΑΚΩΣΩ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Η ΑΛΛΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΙΣ.......ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΙ...ΑΣ ΧΑΣΩ ΤΗΝ.....ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ......ΟΛΑ ΚΟΥΦΑΛΕΣ
    ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ...ΜΑΛΑΚΑΣ...ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ) ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ- Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΟΥΣ- ΤΟ 90% ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ 2-3 ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως αλλα οι περιπτωσεις κακοδιοικησης ειναι πολλες- αν υπηρχε ελεγχος καποιοι θα επρεπε να πανε σπιτι τους...απο χθες!!!!- το χεροτερο ειναι οταν αντι να κανει την δουλεια του σωστα ο δ/ντης ασχολειται με ρουφιανιλικια και με πραγματα που δεν ειναι στην αρμοδιοτητα του.

      Διαγραφή