oaednews

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς κονδύλια επανασχεδιάζουν τα προγράμματα για την απασχόληση


Με άδηλους πόρους και την αποτυχημένη διαδικασία που έχει υιοθετηθεί στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία χρηματοδοτεί η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων (οι καθυστερήσεις στις καταβολές πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και τη διάρκεια παροχής της εργασίας), ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιχειρεί να πολεμήσει με νεροπίστολα το τέρας της ανεργίας.



Ετσι χθες, κατά τη συνεδρίαση της «νεκρής» εδώ και τρία έτη Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, έδωσε εντολή στον διοικητή του ΟΑΕΔ να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου για την στήριξη 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο! Ερχεται δηλαδή ο κ. Βρούτσης να κάνει πραγματικότητα τον στόχο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου που τον Σεπτέμβριο 2011 δήλωνε: «Θα αγωνιστώ να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια»!



Μετά τις… εντολές του υπουργού Εργασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σχέδιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε ένα μέλος από τις περίπου 400.000 οικογένειες που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει (άραγε πώς;) ότι δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Η εργασία αυτή θα βρεθεί σε δήμους αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα αφορά 5μηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας.



Βέβαια ο κ. Βρούτσης δεν ανέφερε σε κανέναν από πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αφού ο ΟΑΕΔ ήταν και παραμένει ελλειμματικός, ενώ στο όλο εγχείρημα αναμένεται να συμμετάσχει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων.



Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Απασχόλησης αναμένεται να συνεδριάσει ξανά μέσα στον Μάρτιο, με τα μέλη της να καλούνται να επανασχεδιάσουν το σύνολο των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης (που έχουν γνωστοποιηθεί στο παρελθόν). Ωστόσο οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν και ζήτησαν τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων δεν θα οδηγήσει στην απομάκρυνση παλιότερων εργαζομένων.



Στην ίδια διαδικασία η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έδωσε στοιχεία με βάση τα οποία το τελευταίο έτος ο κλάδος του εμπορίου έχει χάσει 90.000 θέσεις εργασίας και πλέον συγκεντρώνει μόλις 664.400 απασχολούμενους (εργαζόμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους), όταν το 2008 απασχολούσε 832.558 ανθρώπους, που σημαίνει ότι από την αρχή της κρίσης χάθηκαν 168.158 θέσεις εργασίας!



Ηδη το πρώτο δίμηνο του 2013 οι απασχολούμενοι στον κλάδο του εμπορίου μειώθηκαν από 2,88 ανά επιχείρηση το 2012 σε 2,76. Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ, ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43%-44%, με το ποσοστό να αυξάνεται σε 51% στις μικρές επιχειρήσεις.



Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επιτέθηκε στον υπουργό χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους ουσιαστικά ανεφάρμοστη λόγω του όρου για την οριστική διακοπή της δραστηριότητας (αφού σε όσους επιτηδευματίες χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία δεν παρέχεται το δικαίωμα διακοπής των εργασιών τους).
Του Τζώρτζη Ρούσσου

27/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου