oaednews

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ρουκέτα του ΙΟΒΕ στις προσδοκίες μισθωτών


Με ρουκέτα εδάφους - εδάφους, το ΙΟΒΕ έκανε θρύψαλα τις προσδοκίες των μισθωτών ότι κάποια στιγμή εντός της επόμενης 5ετίας ή έστω 10ετίας θα δουν τις αποδοχές τους να αναπροσαρμόζονται αυτομάτως μέσω των 3ετών ωριμάνσεων, καθώς, όπως φαίνεται, ο όρος του μνημονίου που συνδέει το «ξεπάγωμα» με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας θα μείνει ανεκπλήρωτος!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ανεργία, που διαμορφώθηκε το 2012 στο 24,5%, θα «σκαρφαλώσει» στο 27,3% το 2013. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι σημαντικό μέρος της ανεργίας είναι πλέον διαρθρωτικό, όπως αποτυπώνεται και στην εκτίναξη των μακροχρόνια ανέργων στο 60% των ανέργων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα συνοδευθεί από ανάλογη μείωση της ανεργίας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτηση για το πότε θα είναι δυνατή η επιστροφή στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 8,5%, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ ουσιαστικά παραδέχθηκαν ότι αυτό δεν είναι ορατό, συνδέοντας τα τότε χαμηλά ποσοστά ανεργίας με το ογκώδες Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, οι μισθολογικές ωριμάνσεις της ΕΓΣΕΕ θα παραμείνουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%, ενδεχόμενο που φαίνεται, πλέον, ότι απομακρύνεται σε ένα πολύ μακρινό μέλλον.
Την ίδια στιγμή, η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και η προώθηση μιας βαθιάς φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελούν, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα πλέον πειστικά δείγματα κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα εξασφαλίσουν την κατανόηση και την αποδοχή των μέτρων που καλείται να συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση χωρίς εφησυχασμό. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «η φορολογική αφαίμαξη πάντα της ίδιας ομάδας του πληθυσμού έχει φθάσει στα ακραία όρια ανοχής και αντοχής και η αποδοχή της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, για το 2013 είναι αμυδρά μεν, αλλά ορατές κάποιες ακτίνες φωτός, αφού η ύφεση θα συνεχιστεί με μικρότερη ταχύτητα και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή στις αρχές του 2014 η μεταβολή του ΑΕΠ θα εισέλθει σε θετική περιοχή. Ωστόσο προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να συνεχίσει η χώρα να κινείται «σταθερά και αξιόπιστα στο σημερινό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, χωρίς εφησυχασμό, αλλά με βάσιμη αισιοδοξία».
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ύφεση στο σύνολο του 2013 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,5%, καθώς η μεταφερόμενη από το 2012 ύφεση (carry-over) θα είναι της τάξεως του 3%, ενώ τα δύο πρώτα τρίμηνα η ύφεση θα παραμείνει υψηλότερη του 4,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου