oaednews

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Σύντομα και «Προσοντολόγιο» στο δημόσιο

Στη «χαρτογράφηση» του προφίλ των υπαλλήλων αλλά και των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου τομέα προχωρά σταδιακά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παράλληλα με την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου για την αξιολόγηση του προσωπικού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως και εντός του Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, που προωθείται με την αξιολόγηση των δομών και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν και στο ζήτημα της κινητικότητας.
Με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί μέχρι τις 15 Μαρτίου από τις διευθύνσεις προσωπικού των υπουργείων, των περιφερειών και των δήμων να ενημερώσουν και να επικαιΣτόχος ροποιήσουν τα μητρώα των υπαλλήλων ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, αλλά και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Τα στοιχεία αυτά σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη διευθυντικών θέσεων στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα, προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος.
Τα στοιχεία που ζητούνται από το υπουργείο αφορούν τίτλους σπουδών, ξένες γλώσσες, δικαιολογητικά για επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια, δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν τη συμμετοχή σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας καθώς και αντίγραφα δημοσιεύσεων, άρθρων κ.λπ., εφόσον υπάρχει σχετική δραστηριότητα.
Επιπλέον οι Διευθύνσεις Προσωπικού θα πρέπει να καταγράψουν για τα διευθυντικά στελέχη το χρονικό διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους καθώς και τον γενικότερο χρόνο υπηρεσίας τους σε διευθυντική θέση.
Ακόμη, το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί, με την εγκύκλιο, ενημέρωση του μητρώου των υπαλλήλων σχετικά με τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα που τέλεσαν, με πειθαρχικές ποινές που ενδέχεται να τους έχουν υποβληθεί, καθώς και με τις αναρρωτικές άδειες που έλαβαν. Σε πρώτη φάση η χαρτογράφηση του προφίλ αφορά τα διευθυντικά στελέχη, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων πιθανόν εντός του έτους.
Στόχος του υπουργείου είναι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών, αλλά και της υλοποίησης της «κινητικότητας» να έχει ανά πάσα στιγμή -με τη συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων- συνολική εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία του δημόσιου τομέα όσον αφορά τα προσόντα των απασχολούμενων διευθυντών και υπαλλήλων. Εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός, η διαδικασία της αξιολόγησης θα περάσει στην επόμενη φάση, η οποία θα αφορά την απόδοση των υπαλλήλων, ενώ τα στοιχεία και σε αυτήν την περίπτωση θα ζητείται να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Καθημερινή (Εύα Καραμανώλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου