oaednews

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Από το Μάρτιο το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Αρχής γενομένης από το Μάρτιο αναμένεται να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της κρίσης.
Οι προϋποθέσεις και το ύψος του επιδόματος εξετάσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό, Γ. Βρούτση, με τη συμμετοχή διοικητών των Ταμείων και υπηρεσιακών παραγόντων.

 Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (δικηγόροι, μηχανικοί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος του επιδόματος θα είναι 360 ευρώ και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από 3 έως και 9 μήνες.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και μετά, εφόσον είχαν εισόδημα έως 30.000 ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, και τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης χωρίς να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει και για επαγγελματίες που βρέθηκαν εκτός αγοράς πριν το 2012.
Εκτιμάται ότι μέσα στο 2013 θα καταβληθεί σε 20.000 δικαιούχους με τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ.
 
Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιλύονται κι άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», εργασιακά θέματα, μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με επιπλέον προσωπικό και μέσα (με αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης για τους επιθεωρητές κά).
Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, έχουν εισπραχθεί εισφορές 90 εκατ. ευρώ τα οποία όμως έχουν ήδη διατεθεί για την καταβολή συντάξεων.
Τη θεσμοθέτηση νέας διάταξης είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των ταμείων προκειμένου να ξεπερασθούν ασάφειες του προηγούμενου νόμου που ενδέχεται να δημιουργούσαν εμπόδια στις διαδικασίες της διάθεσης κονδυλίων και της καταβολής του επιδόματος.

12 σχόλια:

  1. ποιός φορέας θα το δίνει; Μήπως ο ΟΑΕΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε χάλαγε; Άφού μάλλον η ύπαρξη οιουδήποτε Οργανισμού στο μέλλον θα εξαρτάται από την αναγκαιότητά του και από το σύνολο πολιτών που εξυπηρετεί.
      Κάρδαρης

      Διαγραφή
    2. ΚΑΛΤΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΒΕ Η Ο.Α.Ε.Ε. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Σκέψου λίγο καλύτερα τι εννοώ και μην απαξιώνεις τον Οργανισμό μας. Άλλωστε ένας από τους λόγους που εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα των Ιδ. Δ. Αορίστου Χρόνου ασφαλώς ήταν τα πάμπολλα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνεται και τα επιχειρήματά μας ήταν ότι «δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει αν αποδυναμωνόταν από προσωπικό». Άρα περισσότερα αντικείμενα, μεγαλύτερη ασφάλεια για τους υπαλλήλους.
      Κάρδαρης Μάκης

      Διαγραφή
    4. Η αποτελεσματικότητα του οαεδ έχει αξιολογηθεί ποτέ; ο Λοβέρδος όταν ήτανε υπουργός εργασίας είχε πει θυμάμαι ότι, "ο οαεδ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του". Δεν νομίζω να διαφωνούν πολλοί με αυτό...

      Διαγραφή
    5. Αγαπητε κε Καρδαρη η θεωρια απ την πραγματικότητα απεχουν..ξερετε ποση προσπαθεια απαιτειται απο εναν υπαλληλο να ανταπεξελθει σε τοσα αντικειμενα? μαλλον θα το χετε ξεχασει τοσα χρονια που χετε φυγει απο την Καλλιθεα..είναι αλλιώς να εργαζομαστε σε γραφειο της διοικησης χωρις κοινο και αλλιως με κοινο να σας υπενθυμισω..επιπλεον αν επιφορτιστουμε με επιπλεον αντικειμενα..παγια θεση σας περιμενα να ηταν οτι χρειαζομαστε και ενισχυση απο κοσμο που μπορει να εργαστει! Αρα περισσοτερα αντικειμενα θεωρητικα μπορει να προσφερουν ασφαλεια (που μπορει να ειναι κι αυταπατες) αλλα μηπως να σκεφτοσασταν και μας τους ταπεινους υπαλληλους των ΚΠΑ ή τους εξυπηρετουμενους που ηδη στοιβαζονται με τις ωρες? ή μηπως δεν σας περναει καν απ το μυαλο σαν ενδεχομενο?
      απλη απορια..

      Διαγραφή
    6. Δεν έχω ξεχάσει καθόλου τι σημαίνει Καλλιθέα δεδομένου οτι πέρασα 8,5 χρόνια εκεί και μάλιστα με μηχανογράφηση στα σπάργανα. Οι ουρές έφταναν μέχρι το Μαρινόπουλο. Όμως ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιά είναι η δική σου άποψη. Πού δεν συμφωνείς μ' αυτό που έγραψα; Θα περίμενα να συμφωνήσεις μεν αλλά με ενίσχυση προσωπικού. Έτσι μαζί σου. Αλλά να έχεις και την παραμικρή αμφιβολία οτι "περισσότερα αντικείμενα = μεγαλύτερη ασφάλεια" δεν το πιστεύω.
      Κάρδαρης

      Διαγραφή
    7. Ενισχυση με προσωπικο στις Υπηρεσιες για τα ήδη υπαρχοντα αντικείμενα κι αφου ανταπεξελθουμε στις υποχρεωσεις μας μπορουμε να εξετασουμε την εισαγωγη κι αλλων αντικεμενων, Πως σας φαίνεται?

      Διαγραφή
    8. Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΠΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΕΙΝΑΙ .....ΑΙΣΧΟΣ!!!!!ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!!!!!!ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ!!!!!

      Διαγραφή
  2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα επιδοτούνται θα εκδίδεται δελτίο ανεργίας και θα καταγράφονται ως εγγεγραμένοι άνεργοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφε Μακράκη και οι υπόλοιποι τρεις που έχετε επιφορτιστεί να συγκροτήσετε το ψηφοδέλτιο, δεν πιστεύω τελικώς να απαρτίζεται ο συνδυασμός ουσιαστικά μόνο από Εργασιακούς Συμβούλους κι από ελάχιστους από τους …άλλους υπαλλήλους. Αλoίμονο αν πέσετε σε τέτοιο ατόπημα. Θα σας πάρουν με τις πέτρες. Μηn κάνετε το ίδιο λάθος που έκαναν στα ΥΣ οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι από ΟΕΚ και ΟΕΕ.
    Το δίκαιο είναι να εκπροσωπηθούν και οι παλιοί και τα τέως ΜΟΠ κλπ. Το λόγο της επιλογής αφήστε να τον έχουν οι ψηφοφόροι.
    Επίσης δεν πιστεύω να καταθέσετε το ψηφοδέλτιο πέντε (5) λεπτά προτού λήξει η προθεσμία τη Δευτέρα;
    Ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια , ό,τι ψηφοδελτιο θελετε, κατεβαστε.Αρκει να κανετε τα παντα για να μην υπαρξει ΚΑΜΜΙΑ απολυση απο τον ΟΑΕΔ.Ουτε ΜΙΑ , ομως.
    Μαζι σας , κι εμεις.
    Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή