oaednews

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι ΜΚΟ και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Νέο κρούσμα με ΜΚΟ-φούσκες, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκατ. ευρώ καθώς δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική, και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν!!!

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκατ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή) αλλά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι φορείς στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους της χώρας.

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για δουλειά στους Δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης, δεν είναι μόνο απλήρωτοι για πάνω από δυόμιση μήνες, αλλά καταγγέλλουν ότι «οι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ».
Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το 5% ισοδυναμεί με μια αμοιβή  κοντά στα 10 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) την οποία θα μοιραστούν όλες οι ΜΚΟ είτε καταφέρουν να εμφανίσουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό που αναλογεί στο έργο που έχουν υλοποιήσει, είτε όχι!
Μέχρι σήμερα όμως, οι πληρωμές που έχουν γίνει, δηλαδή τα χρήματα που πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ, και μάλιστα τη στιγμή που το πρόγραμμα άρχισε να «τρέχει» από τον περασμένο Μάιο.
Υπάρχουν δηλαδή άλλα 150 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν μεν εξασφαλιστεί, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα δοθούν στους απλήρωτους εργαζόμενους!
Το πρόβλημα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεκάδες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα ύψους 188 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκαν «φούσκες» καθώς όταν έφτασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους, αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν είχαν προσκομίσει ούτε παραστατικά δαπανών!
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ο «υπόλογος» για την εκταμίευση των χρημάτων, που είναι το υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί να τους εκδώσει την επιταγή, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν για μήνες χωρίς μισθό ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανασφάλιστοι,  καθώς οι ΜΚΟ που δεν έχουν πληρώσει ακόμη το προσωπικό τους, χρωστούν και στα ασφαλιστικά ταμεία!

Μάλιστα αρμόδιο στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου παραδέχτηκε  ότι πολλοί φορείς αδυνατούν να πάρουν τα χρήματα επειδή δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένα 10% των πόρων, δηλαδή 18 εκατ. ευρώ, να χαθεί για πάντα αν μέχρι το Μάρτιο του 2013 δεν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πολλές ΜΚΟ ζητούν να δοθεί παράταση ως τον Ιούνιο του 2013, που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν μέχρι τότε απλήρωτοι και όσοι απασχολήθηκαν σε ΜΚΟ-φούσκες.
Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν απορροφηθεί 56.700 άνεργοι με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα. Οι προσλήψεις έγιναν  μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι ανάλογα με την προϋπηρεσία, την οικογενειακή τους κατάσταση, τον τίτλο σπουδών και άλλα κοινωνικά κριτήρια.
Οι τελευταίες προσλήψεις για κοινωφελή εργασία έγιναν τον Σεπτέμβριο οπότε και το πρόγραμμα μπήκε σε πλήρη λειτουργία.
Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από σχετικό άρθρο του “Ελεύθερου τύπου” και του “Ριζοσπάστη”


πηγή : Εργασιακό Δελτίο / Ειδήσεις που αφορούν την Εργασία  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου