oaednews

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Χαριστική βολή για τα εργασιακά δικαιώματα


Τη «χαριστική βολή» στα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της επικείμενης κατάργησης υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την περίπτωση του Τμήματος της Λιβαδειάς, που ελέγχει τη βιομηχανική μονάδα «Αλουμίνιον Α.Ε.» του Ομίλου Μυτιληναίου.



Στην ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 42 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας με το οποίο σχεδιάζεται η κατάργηση–συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του ΣΕΠΕ σε Αγρίνιο, Λευκάδα, Αρτα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Ηλεία, Ναύπλιο, Δράμα, Ημαθία, Πέλλα, Φωκίδα καθώς και στη Δάφνη και την Αγ. Παρασκευή στην Αθήνα κ.α. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως ευνοεί την εργοδοτική αυθαιρεσία, υπογραμμίζοντας ως χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις:



- Της Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς που εποπτεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας, το «Αλουμίνιον Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου. Στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως «η εν λόγω Επιθεώρηση Εργασίας έχει επιβάλει τα περισσότερα πρόστιμα και έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους ελέγχους στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας».



- Του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Ηλείας. Το τελευταίο, όπως σημειώνουν, θεωρείται κορυφαίο σε απόδοση (της τάξεως του 200% των ελεγκτικών στόχων) με 3.644 ελέγχους κατά την εξαετία 2007- 2012 και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα της Αχαΐας. «Οι επιθεωρητές του Τμήματος επέμεναν να ελέγχουν και να επιβάλλουν ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις στην οροφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμφερόντων χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα» αναφέρουν οι βουλευτές.



Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους ζητούν όχι απλώς να απορρίψουν το συγκεκριμένο σχέδιο, αντιθέτως να ενισχύσουν με προσωπικό και μέσα τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ «ώστε να υπάρξουν επιτέλους ουσιαστικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους».


 Της Ελενας Βαρίνου

11/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου