oaednews

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Θεσμοθετείται η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες

ΤΗΝ Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωάννη Βρούτση, για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και το κλείσιμο περισσότερων από 70.000 επιχειρήσεων, αναμένεται  να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να επιβιώσουν, καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα, αλλά ούτε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής το επιδόματος. Σημειώνεται ότι οι ενεργοί ασφαλισμένοι των παραπάνω ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με το νόμο 3986 του 2011, καταβάλλουν επιπλέον το μήνα 10 ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας οι συνάδελφοί τους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην αγορά.
Η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οφείλεται στο ότι οι καταβληθείσες εισφορές στον ειδικό λογαριασμό κάλυπταν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων για την εύρυθμη καταβολή των συντάξεων. Σημειώνεται ότι μόνο στον ΟΑΕΕ έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν επίδομα ανεργίας περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Επίδομα ανεργίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να καθορισθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας, αλλά και το χρονικά διάστημα που θα το λαμβάνει ο άνεργος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια λήψης του θα έχει άμεση σχέση με το χρονικό διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Προς το παρόν εξετάζεται το κατώτατο βοήθημα να είναι έως 360 ευρώ το μήνα και να καταβάλλεται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται, φτάνοντας κλιμακωτά έως τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας που θα είναι υπεύθυνος για την καταβολή του επιδόματος θα είναι ο ΟΑΕΔ, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και γιατί υπάρχουν έτοιμες οι δομές που απαιτούνται για την καταβολή του. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή φορέα θα καθιστούσε αδύνατη την άμεση καταβολή του επιδόματος, ενώ παράλληλα θα υπήρχε επιπλέον κόστος. 

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος έως τώρα έχουν ως εξής:
- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στο φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
- Να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας:
Εισφορές για ένα χρόνο, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.
Εισφορές για τουλάχιστον 2 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2013.
Εισφορές για τουλάχιστον 3 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και μετά.
- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.
- Διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος και σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών φορέων.
- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης ξένης χώρας, για το χρονικό διάστημα που δικαιούται το βοήθημα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον ανωτέρω τομέα.
- Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.
- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α' και β' βαθμού συγγένειας.
- Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως δικαιολογητικά θα απαιτούνται:
- Βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή ασφάλισης ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.
- Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν έχει κάνει έναρξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας ως φυσικό πρόσωπο και δεν συμμετέχει σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής.
- Εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας τριετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος.
- Υπεύθυνη κατά νόμο δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α' και β' βαθμού συγγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου