oaednews

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

«Το 2013 μπορεί να γίνει έτος καμπής για την Ελλάδα», λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης

«Το 2013 μπορεί να γίνει έτος καμπής για την Ελλάδα», δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ, αναφερόμενος στην υψηλή ανεργία  που μαστίζει τη χώρα, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012.


Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την ανοδική τάση της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους, ο κ. Άντορ παραδέχτηκε ότι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα είναι πολύ χειρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η δυναμική της ανεργίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα, στην οποία παρατηρείται συνεχής αύξηση της ανεργίας».

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Απασχόλησης παρατήρησε ότι λόγω της ανεργίας, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και γι' αυτό τον λόγο, τόνισε, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο Λ. Άντορ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σχετικά με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, τα οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων και τη βελτίωση της χρήσης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2013 σε «σημείο καμπής» για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την απασχόληση στην ΕΕ, ο κ. Άντορ παραδέχτηκε ότι «το 2012 ήταν ακόμα μια κακή χρονιά για την Ευρώπη, λέγοντας ότι μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα και η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται.

Αυτά είναι και τα βασικά σημεία που υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την «Απασχόληση και τις Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την έκθεση, το εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ συρρικνώθηκε, ενώ οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται συνεχώς.

Από τον κίνδυνο της φτώχειας απειλούνται περισσότερο ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου