oaednews

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η Γερμανία φοβάται μεταναστευτικό κύμα και κόβει επιδόματα

Του ανταποκριτή μας στο Βερολινο Σταματη Aσημενιου
Μέτρα για την αποτροπή του «επιδοματικού τουρισμού» από τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που μαστίζονται από την ανεργία, παίρνει το Βερολίνο. Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες Financial Times Deutschland και Frankfurter Rundschau, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας ενημερώνει σε οδηγία του τις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας ότι προχωρεί στο πάγωμα μέρους της ευρωπαϊκής σύμβασης για την κοινωνική και ιατρική αντίληψη, την οποία έχουν υπογράψει 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Πρόκειται για τον πρώτο μηχανισμό που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1953 και διασφαλίζει «ίση μεταχείριση μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών» στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η σύμβαση επέτρεπε πρόσβαση των πολιτών που προέρχονται από τις συμβαλλόμενες χώρες, μεταξύ άλλων, στις κοινωνικές της παροχές από την πρώτη ημέρα που αυτοί θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι το επίδομα πρόνοιας Hartz IV, το οποίο στη Γερμανία χορηγείται στους ανέργους με κριτήριο τις ανάγκες τους. Το ύψος του κατά κανόνα κινείται στα 370 ευρώ για κάθε ενήλικο. Το γερμανικό υπουργείο αιτιολογεί την απόφασή του επικαλούμενο την ανάγκη να διαμορφώσει ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες χωρών–μελών της Ε.Ε. και όχι μόνο για εκείνους από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Επαναφέρει στην πραγματικότητα το καθεστώς που ίσχυε μέχρι το φθινόπωρο του 2010, και το οποίο δεν αναγνώριζε στους πολίτες της Ε.Ε. το δικαίωμα πρόσβασης στο επίδομα Hartz IV, εάν προηγουμένως αυτοί δεν είχαν εργαστεί στη Γερμανία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο κανονισμός αυτός είχε αλλάξει το 2010 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινωνικού Δικαστηρίου, το οποίο εξαίρεσε από τον κανόνα τους πολίτες από τις συμβαλλόμενες χώρες της ευρωπαϊκής σύμβασης για την κοινωνική και ιατρική αντίληψη. Αυτοί, σε αντίθεση με τους άλλους πολίτες χωρών–μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέκτησαν από την πρώτη ημέρα της μετανάστευσής τους στη Γερμανία δικαίωμα να λαμβάνουν το επίδομα Hartz IV. Την απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει με την απόφασή του το γερμανικό υπουργείο Εργασίας, προφανώς φοβούμενο μαζική εισροή μεταναστών από τις μεσογειακές χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες η ανεργία καλπάζει. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους άνεργους από τη μετανάστευση στη Γερμανία, προκειμένου να ζουν εκεί από τα κοινωνικά επιδόματα.
Το υπουργείο δεν παραδέχεται ότι αυτά είναι τα κίνητρά του και επικαλείται το γεγονός πως η νέα ρύθμιση πλήττει ουσιαστικά μερικές εκατοντάδες μετανάστες από χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απορρίπτει επίσης το επιχείρημα ότι με τη νέα ρύθμιση αποτρέπεται η είσοδος μεταναστών με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση. Οι υψηλά εξειδικευμένοι δεν έρχονται στη Γερμανία με στόχο να τους χορηγηθεί κατ’ αρχήν το επίδομα Hartz IV», επισήμανε στη γερμανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Πάντως, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση επέκρινε την οδηγία,.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου