oaednews

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΕΕ: να υποστηριχθεί και να συνεχισθεί ο κοινωνικός διάλογος (κείμενο θέσεων)


Η ΕΣΕΕ μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση, συμμετείχε σε νέα συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά θέματα του ιδιωτικού τομέα.  Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, διαπιστώθηκε από όλα τα μέρη η ανάγκη να υποστηριχθεί και να συνεχισθεί ο κοινωνικός διάλογος, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο ίσως εργαλείο για την εξισορρόπηση του κλίματος στην εργασιακή αγορά, την καταπολέμηση της ανεργίας και την έξοδο από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, κατέθεσε το κάτωθι κείμενο θέσεων και προτάσεων προς συζήτηση:

1. Οριστικοποίηση των παραμέτρων (όρων και προϋποθέσεων) των νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Συμφώνου Δράσης για την απασχόληση των Νέων
•    Για να τονωθεί η απασχόληση των νέων, πρέπει πρώτα να τονωθεί η απασχόληση.  Επιβάλλεται να συνεχισθούν οι επιτυχείς δράσεις του ΟΑΕΔ, μετά από την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.  Ωστόσο, για να καταστούν σήμερα τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελεσματικά, θα πρέπει να αρθούν όλα τα αντικίνητρα συμμετοχής σε αυτά, που λειτουργούσαν είτε ανασχετικά, είτε απαγορευτικά για τους μικρομεσαίους κυρίως επιχειρηματίες.  Η απαίτηση δεσμεύσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση, την στιγμή που κανείς επιχειρηματίας δεν γνωρίζει αν θα λειτουργεί η επιχείρησή του τον άλλο μήνα καθιστά την συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα απαγορευτική και εμποδίζει την αποτελεσματική συνδρομή τους στην καταπολέμηση της ανεργίας.
•    Η ενίσχυση των προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη της αγοράς και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Βέβαια, το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται εκτός του μεγαλύτερου και πλέον παραγωγικού τμήματος του αναπτυξιακού πλαισίου.  Όταν ο πιο ευέλικτος κλάδος του τριτογενούς τομέα εξαιρείται του αναπτυξιακού νόμου, δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
•    Για να αντιμετωπισθεί ειδικά η συνεχώς διογκούμενη ανεργία των νέων δεν αρκούν τα αμφιβόλου απόδοσης πυροσβεστικά μέτρα (μείωση κατώτατων μισθών κάτω από το όριο της φτώχειας)  αλλά χρειάζεται επίσης σχέδιο και πρόγραμμα.  Η Κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους θέματα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, όπως η λειτουργική επαναφορά της επαγγελματικής κατάρτισης, το περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης και ειδίκευσης σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό επίπεδο, η αποτελεσματική εκμετάλλευση των πόρων της χώρας, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και η καθιέρωση ενός νέου επιχειρηματικού χάρτη.

2. Προτάσεις νομικών διατάξεων για τη θεσμική οργάνωση μέρους των σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ

•    Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει ζητήσει την διατήρηση των κοινωνικών δράσεων των δύο καταργηθέντων οργανισμών.  Κατά την προηγούμενη συνάντηση, η ΕΣΕΕ συμφώνησε στην πρόταση για δημιουργία ενός αυτόνομου και διακριτού λογαριασμού, στα πρότυπα του ΛΑΕΚ, με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, που θα αναλάβει την διαχείριση των σχετικών υπηρεσιών και θα απολαμβάνει λειτουργικής και οικονομικής ανεξαρτησίας.  Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ επιμένει στη διαχειριστική και οικονομική αυτοτέλεια του ΛΑΕΚ και αφετέρου στη δημιουργία ενός  νέου διακριτού Ειδικού Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών ο οποίος θα λαμβάνει μέριμνες, ώστε να διατηρηθούν οι σχετικές παροχές των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

3. Νέα μέτρα και πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας
•    Κάτι παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από την εισαγωγή του ν. 3996/2011 για το ΣΕΠΕ που έθεσε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και βαριές ποινές για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και παρόλα αυτά αναζητούνται νέα μέτρα και νέες παρεμβάσεις.  Κανένα νέο μέτρο δεν πρόκειται ποτέ να είναι αποτελεσματικό αν δεν συνοδεύεται από ουσιαστικό έλεγχο και αποτροπή.
•    Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας είναι να τίθεται εκτός αγοράς η επιχείρηση που διαπιστωμένα και συστηματικά την χρησιμοποιεί.
•    Για τις λοιπές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι αυστηρές ποινές πρέπει να επιφυλάσσονται μόνο για τους υπότροπους.  Σε αυτήν την εποχή της κρίσης και την καλπάζουσας ύφεσης, τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι, ο μικρός επιχειρηματίας από τα χέρια του οποίου περνούν τα πάντα, θα κάνει και λάθη.  Η Συνομοσπονδία ζήτησε επιείκεια για τους επιχειρηματίες που κάνουν ακούσια σφάλματα, μέσω της εφαρμογής της αρχής της δεύτερης ευκαιρίας.

4. Απλοποίηση της Εργατικής Νομοθεσίας
•    Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, η ΕΣΕΕ συμφώνησε στην απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.  Ο σύγχρονος επιχειρηματίας χρειάζεται ένα λιτό και κατανοητό εργατικό κώδικα, που θα εξαλείψει την ακούσια παραβατικότητα και τις οικονομικές επιβαρύνσεις που την συνοδεύουν.  Η ΕΣΕΕ επανέφερε παράλληλα την πρότασή της για ενιαίο ασφαλιστικό και εργασιακό κώδικα, ώστε να πάψουν οι αλληλοεπικαλύψεις των δύο πλαισίων και να εξαλειφθούν φαινόμενα ακόμη και αντίθετων δικαστικών αποφάσεων.
Τέλος,  ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε επίμονα την ενεργοποίηση του Νόμου 3986/2011 και του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας που προβλέπει εισοδηματική στήριξη και παροχές και για αυτοαπασχολούμενους που, λόγω ύφεσης, σταμάτησαν την επαγγελματική δραστηριότητά τους και για τους οποίους από 1/1/2011 καταβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης 10 ευρώ το μήνα από το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου