oaednews

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αυτά είναι τα 21 κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν. Μεταξύ αυτών και τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας

Την άρση των εμποδίων για την ελεύθερη λειτουργία συνολικά 21 κλειστών επαγγελμάτων που επιβάλλει το μνημόνιο περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και επίσημα νόμος του κράτους.
 Μαζί με το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως οι λογιστές, φοροτεχνικοί, λιμενεργάτες, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, οι ιδιωτικοί ΟΑΕΔ τα ΚΕΚ, τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά σχολεία προ και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, το μνημόνιο επιβάλλει αλλαγές και σε άλλες πέντε ομάδες επαγγελμάτων για την απελευθέρωση των οποίων έχει γνωμοδοτήσει η επιτροπή ανταγωνισμού.
Ο δύο πρώτες βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αφορούν την πώληση και παραγωγή όπλων και πυρομαχικών και το λιμενικό. Η τρίτη τα ιδιωτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας παροχής υγείας την παροχή υπηρεσιών εν πλω και την πώληση υγρών καυσίμων.
Με την απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων εκπληρώνονται παράπλευρες «μνημονιακές» υποχρεώσεις για τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Λιβιεράτου και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια.
Ειδικότερα οι πολυσέλιδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνουν στις σελίδες τους το άνοιγμα των παρακάτω κλειστών επαγγελμάτων:
1. Λιμενεργατών για χερσαίες επιχειρήσεις και στα λιμάνια: την απλοποίηση των διαδικασιών δήλωσης, την κατάργηση πάγιων τελών για τη φόρτωση και οι υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και φορτοεκφορτωτών και η άδεια να απασχολούνται σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικού δικαίου τομέα.
2. Ορκωτών Εκτιμητών: Έκδοση νέας νομοθεσίας για την εξάλειψη των τελών που ισχύουν, το σύστημα του περιορισμού των νέων αδειών άσκησης δραστηριότητας (numerus clausus), άρση της προϋπόθεσης της ιθαγένειας, δυνατότητα για την άσκηση του επαγγέλματος και από νομικά πρόσωπα και των τοπικών περιορισμών.
3. Λογιστές και φοροτεχνικοί: Να διευκρινιστεί στην εγκύκλιο 26801/DIOE 654 της 13ης Ιουνίου 2012 για την επαγγελματική ταυτότητα η οποία θα εκδίδεται αυτόματα εντός της τρίμηνης περιόδου από την υποβολή της σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερομένους, ii) διευκρινίζει ότι το ΣΑΕΠ θα είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων του κλάδου, iii) την τροποποίηση υπουργικής απόφασης ΠΟΛ 1166/2011 για την κατάργηση της διαδικασίας πιστοποίησης που προβλέπονται για τους λογιστές φοροτεχνικούς, η οποία ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα, iv) να συμπεριλαμβάνει με λεπτομέρεια το σύνολο των περιορισμών που αίρονται από το νόμο 3919/2011. Επιπλέον, να τροποποιηθούν και οι επιμέρους ρυθμίσεις που άπτονται του κλάδου των λογιστών φοροτεχνικών και δεν συμφωνούν με το νόμο του 2011 σχετικά με τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.
4. Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ): τροποποίηση της ειδικής νομοθεσίας για i) τη μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου των 176.083 ευρώ, ii) εξάλειψη / μείωση των ποσών των τραπεζικών εγγυήσεων και άρση την απαίτησης της ύπαρξης ενός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, iii) επέκταση του πεδίου εφαρμογής και στα γραφεία εύρεσης προσωρινής απασχόλησης για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης.
5. Ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας: Τροποποίηση της ειδικής νομοθεσίας που αφορά: i) Την άδεια στους προϊσταμένους των γραφείων - εκτός από το διευθυντή του, να αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες συμβούλων, ii) Την άρση των ελάχιστων απαιτήσεων για κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, iii) Την άρση της απαίτησης του νόμου 4052/2012, σύμφωνα με την οποία αν μια εταιρεία συμβούλων εργασίας ή υποκατάστημά της αλλάξει έδρα τώρα θα πρέπει να γίνει νέα έναρξη εταιρείας. iv) Να επιτρέπεται η άσκηση στα γραφεία συμβούλων εργασίας να επεκτείνουν δραστηριότητες εκτός από διαμεσολάβηση σε άλλες δραστηριότητες.
6. Μεσίτες Ακινήτων: Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου που απαιτείται σήμερα πριν ο αιτών μπορεί να γίνει μεσίτης ακίνητων περιουσιών (άρθρο 199 του νόμου 4072/2012).
7. Αναλογιστές: Επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία εξέτασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η Ελληνική Εταιρεία Αναλογιστικής (ΕΕΑ) να καθορίζει έμμεσα τον αριθμό των επιτυχόντων στις εξετάσεις προς το συμφέρον των επιχειρήσεων αυτών.
8. Ξεναγοί: Έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας εντός τριών μηνών ή νωρίτερα αλλά και του περιορισμού του νόμου για άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού από κατόχους σχετικών πανεπιστημιακών πτυχίων.
9. Ενεργειακοί επιθεωρητές: Τροποποίηση με την οποία θα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για τις υπηρεσίες ελέγχου της ενέργειας και απλοποίηση αδειοδότησης.
10. Οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας: Τροποποίηση ειδικής νομοθεσίας για την εξάλειψη ασυνεπειών με το Νόμο 3919/2011, του νόμου για τα επαγγέλματα.
11. Εκτελωνιστές: τμήμα για τη διευκόλυνση του εμπορίου.
12. Περίπτερα και καντίνες σε δημόσια κτήρια: άρση των περιορισμών για τις άδειες προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων.
13. Τουριστικά γραφεία: την εξάλειψη συστήματος προέγκρισης, τις ελάχιστες απαιτήσεις χώρου γραφείων, μείωση των ποσών των τραπεζικών εγγυήσεων.
14. Διδασκαλία σε ιδιωτικά ιδρύματα δίδακτρα και φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τη διδασκαλία στο σπίτι. Αρση για την απαίτηση για την εκ των προτέρων άδεια και την αντικατάστασή της με μια ανακοίνωση έναρξης της δραστηριότητας και άρση της απαίτησης για ετήσια ανανέωση της άδειας.
15. Ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Κατάργηση της προϋπόθεσης της ιθαγένειας για άδεια εγκατάστασης, τροποποίηση προς το καλύτερο για τυπικά προσόντα, κατάργηση κεφαλαιακών απαιτήσεων των περισσότερων από μίας εγκαταστάσεως, των ελαχίστων αποστάσεων εγκατάστασης, της ανάγκης για ετήσιες ανανεώσεις αδειών.
16. Ιδιωτική εγκατάσταση δίδακτρα και φροντιστήρια ξένων γλωσσών: Να τροποποιηθεί η απαίτηση για ελάχιστα προσόντα του κατόχου αδείας, απελευθέρωση των διδάκτρων και άρση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους συγγενείς των κατόχων άδειας.
17. Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ): Κατάργηση της απαίτησης για έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στις διαφημίσεις των ΙΕΚ.
18. Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ): Να επιτρέπεται στους ιδιώτες να δημιουργήσουν νομικά πρόσωπα. Να αρθεί η απαίτηση για ανανέωση της αδείας, με βάση τη βαθμολόγηση του κάθε ΚΕΚ.
19. Μεταλυκειακά εκπαιδευτικά κέντρα: Κατάργηση της απαγόρευσης ότι μεταλυκειακή εκπαίδευση δεν είναι δυνατό να παρέχεται από εταιρείες μετόχους ή εταίρους εταιρειών. Να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία, να ανανεώνουν τις άδειες λειτουργίας υπό τη μορφή της κοινοποίησης βάσει του άρθρου 3 του Ν. 3919/2011. Να επιτρέπεται η πρόσληψη μη πιστοποιημένων στελεχών αλλά και να αρθεί η απαίτηση για την κατάθεση εγγυητικής επιστολής.
20. Διαπιστευμένα κέντρα μελέτης: Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τους περιορισμούς στις ανανεώσεις αδειών.
21. Πρακτορεία διανομής Τύπου: Κατάργηση της απαίτησης προέγκρισης και του περιορισμού των δραστηριοτήτων μόνο στη διανομή Τύπου.
Τα ΚΤΕΟ
Σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τα δημόσια ΚΤΕΟ εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, υποστηρίζοντας πως οι δημόσιοι οργανισμοί ΚΤΕΟ εξαιρούνται επί 12 χρόνια και μέχρι σήμερα από την εφαρμογή νόμων μέσω παράτυπων νομοθετικά παρατάσεων και ότι προσφυγές των Ι.ΚΤΕΟ στην ελληνική δικαιοσύνη παραμένουν στάσιμες από το 2010.
Ο Σύνδεσμος Ι.ΚΤΕΟ απέστειλε εξώδικη δήλωση, πρόσκληση και διαμαρτυρία στους κ. Κ. Χατζηδάκη, Σ. Καλογιάννη, αρμόδιο υπουργό και αναπληρωτή υπουργό αντίστοιχα, κοινοποιούμενες στον πρωθυπουργό της χώρας.
Προσαρμογή νομοθεσίας για 5 κατηγορίες
Εκτός από τα 21 επαγγέλματα που ανοίγουν με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας από το μνημόνιο υπάρχουν και άλλες πέντε κατηγορίες επαγγελμάτων στα οποία η τρόικα επιβάλλει τη βελτίωση των κανονισμών λειτουργίας με βάση γνωμοδοτήσεις της επιτροπής ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα:
1. Επαγγέλματα τα οποία υπάγονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αφορούν: i) την πώληση για περίστροφα, πιστόλια και όπλα σκοποβολής, ii) παρασκευή εκρηκτικών, κατασκευή, μετατροπή, συναρμολόγηση, φινίρισμα και επισκευή πυροβόλων όπλων και φόρτισης / επαναφόρτισης των φυσιγγίων πυροβόλου όπλου, iii) τη χρέωση για φυσίγγια κυνηγετικών όπλων για πώληση, iv) λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
2. Έμποροι αρχαιοτήτων και πιο πρόσφατα αντικείμενα και συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων:
3. Επαγγέλματα / οικονομικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα του λιμενικού όπως: i) Οι οργανισμοί πιστοποίησης δυτών, ii) Οι προμηθευτές των καταδύσεων αναψυχής, iii) ενοικίαση των μέσων θαλάσσιας αναψυχής, iv) ενοικίαση σκαφών, v) εργασίες ρυμούλκησης, vi) αδειοδότηση για την πώληση ειδών σε επιβατηγά πλοία, vi) η λειτουργία των καζίνων στα επιβατηγά πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία και διενεργούν διεθνείς πλόες, vii) Ναυαγοσώστες.
4. Επαγγέλματα / οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διεύθυνση Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας: i) Μονάδες Φροντίδας για τους ηλικιωμένους, ii) τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για τους ηλικιωμένους, iii) Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, iv) Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, v) Νηπιαγωγεία, vi) Παιδικές κατασκηνώσεις, vii) Ιδρύματα πρόνοιας για παιδιά.
5. Πωλητές βενζίνης και πωλητές φυσικού αερίου. Την απελευθέρωση των μεταφορών υγρών καυσίμων οι οποίες θα μπορούν να γίνονται και από φορτηγά εκτός των εταιρειών εμπορίας με στόχο τη μείωση των τιμών για τον τελικό καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου