oaednews

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τέλη Νοέμβρη και ... βάλε η δόση!

Μπορεί οι Ευρωπαίοι και οι πέραν του Ατλαντικού να χαιρετίζουν τη χθεσινή απόφαση της ελληνικής Βουλής για τα μέτρα, η δόση ωστόσο μάλλον θα καθυστερήσει.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Γερμανούς σκεπτικούς, το ΔΝΤ να επιθυμεί νέο κούρεμα και την επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα να έχει το δικό της βάρος. Μερικοί επίσης δίνουν μεγάλη σημασία και στην παρουσία, στην κορυφή της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Κινέζου Κινέζο Jim Yong Kim.

Όπως όλα δείχνουν, η δόση των 31,5 δις που προορίζεται κυρίως για τράπεζες, τόκους και ληξιπρόθεσμα χρέη δεν θα εκταμιευτεί, τουλάχιστον όχι πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.


Οι πληροφορίες έρχονται να ανατρέψουν την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να αισιοδοξεί πως επιστρέφοντας από το Eurogrup της ερχόμενης Δευτέρας 12/11) θα «φέρει και τη δόση».

«Πριν από τη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο΄Κόνορ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η δήλωση αυτή συνδέεται και με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Μόνον εάν κριθεί βιώσιμο, θα υπάρξει η χρηματοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ουσιαστικά «βέτο»! Το ΔΝΤ εξάλλου το έχει πει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα και με άλλο, ανώνυμο, Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, ως τα τέλη Νοεμβρίου δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για την ελληνική βοήθεια.

«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», είπε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 26 Νοεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών.

«Οι υπουργοί οικονομικών μπορεί να μην πάρουν την απόφαση που θα ξεκλειδώνει κεφάλαια για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου καθώς αναμένεται ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικα για την χώρα, σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο κλίμα σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρη στην εκταμίευση, καθώς είπε ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε επισημαίνοντας επίσης ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία «πνίγει» την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης.

Την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης δεν μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας, ταυτόχρονα ικανοποιημένος από την ψήφιση του «Μνημονίου 3».

«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής» ήταν τα λόγια του κ. Ντράγκι, ο όποιος, όμως ξεκαθάρισε «Η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια».
Το Ποντίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου