oaednews

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Ημερίδα Εργασίας στις Βρυξέλλες

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν εργασία παίρνουν τη θέση τους στη σειρά για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σταδιοδρομίας στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ημερίδα Εργασίας (EJD) των Βρυξελλών. Φέτος η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, ένα στοιχείο έκανε τη διαφορά: οι ουρές αναμονής ήταν σαφώς μικρότερες. Γιατί; Διότι, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι είχαν επίσης την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση επιγραμμικά.Περισσότερα από 4.000 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ 11.600 επιπλέον συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εκδήλωση επιγραμμικά. Οι εκδηλώσεις EJD αποτελούν ευκαιρία για αναζητούντες εργασία και εργοδότες ανά την Ευρώπη ώστε να έρθουν σε επαφή και έχουν επικοινωνία με απώτερο στόχο τη σύναψη σύμβασης εργασίας. Η πρωτοπορία αυτής της εμβληματικής εκδήλωσης για τη φετινή χρονιά που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου έγκειται στο γεγονός ότι εκτός της συνήθους επιτόπιας έκθεσης, παρέχονταν επίσης ορισμένα καινοτόμα στοιχεία επί γραμμής.
«Πιστεύω ότι το δίκτυο EURES προσφέρει υπηρεσίες πολύ καλής ποιότητας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με δύο διαφορετικούς εργοδότες επιγραμμικά, την Career Jet και την Express Medical. Είμαι οδοντίατρος αλλά αναζητώ αλλαγή κατεύθυνσης και ήρθα στην ημερίδα εργασίας για να πάρω ιδέες», αναφέρει η Nuala Ruffo από την Ιρλανδία.
Με τόπο διοργάνωσης διάφορα μέρη σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εκδηλώσεις EJD έχουν εξελιχθεί από παραδοσιακές επιτόπιες εκθέσεις σε ολοκληρωμένες εκδηλώσεις που διεξάγονται επί τόπου και επί γραμμής, γεγονός που διασφαλίζει τη συμμετοχή του κοινού από οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης κι αν βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.
Οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια για τρέχοντα θέματα εργασίας και επαγγελματικής κινητικότητας που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταδίδονταν ζωντανά μέσω διαδικτύου, ενώ οι συμμετέχοντες επί γραμμής είχαν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ενότητα ερωτοαπαντήσεων που ακολουθούσε. Επιπλέον, όσοι ενδιαφερόμενοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω διαδικτύου σε εργοδότες και συμβούλους EURES κάνοντας χρήση των ειδικά διαμορφωμένων θαλάμων, επωφελούμενοι έτσι πλήρως των προσφερόμενων δυνατοτήτων.
Η EJD στις Βρυξέλλες προσελκύει ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και πρακτορείων λόγω του μοναδικού ευρωπαϊκού χαρακτήρα της. Κεντρικός άξονας της φετινής εκδήλωσης ήταν οι «πράσινες» θέσεις εργασίας, καθώς και οι θέσεις στους τομείς ΤΠΕ και υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες προσέλκυσαν γνωστές εταιρείες όπως οι Skype, Volvo, Dell, Cap Gemini, Club Med και Toyota.
Συνολικά 137 εργοδότες δήλωσαν συμμετοχή, 72 από τους οποίους συμμετείχαν επί τόπου στην έκθεση και 84 συμμετείχαν διαδικτυακά. Δεκαεννιά εργοδότες συμμετείχαν τόσο με την παρουσία τους στην έκθεση όσο και επιγραμμικά. Επίσης, σύμβουλοι EURES από 26 χώρες συμμετείχαν επιγραμμικά ώστε να μπορούν να συνομιλήσουν με αναζητούντες εργασία τόσο στην έκθεση όσο και από το διαδίκτυο.
Η Barbara Garcia από την Enitrade AS συμμετείχε ως εργοδότης στην εκδήλωση εξ αποστάσεως από το Μπουένος Άιρες. «Πρώτη φορά συμμετέχουμε σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση και ήταν φοβερή εμπειρία. Είναι καταπληκτικό να βρίσκεσαι οπουδήποτε στον κόσμο και να μπορείς να συμμετέχεις κατ’ αυτόν τον τρόπο! Είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με πολλούς υποψηφίους και συγκέντρωσα πολλά βιογραφικά πριν αλλά και μετά το Σάββατο. Βρήκα αρκετούς πιθανούς υποψηφίους με τους οποίους σίγουρα θα έχω περαιτέρω επικοινωνία.»
Παρουσιάστηκαν 2.700 ευκαιρίες απασχόλησης για απόφοιτους λυκείου και πτυχιούχους, καθώς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν αλλαγή καριέρας. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να βρουν επαγγελματική διέξοδο ενώ με τη σειρά του το προφίλ των υποψηφίων στις εκδηλώσεις αυτές, συνήθως υψηλής έφεσης και μόρφωσης και πολύγλωσσοι, προσελκύει το ενδιαφέρον των εργοδοτών. Οι Ευρωπαϊκές Ημερίδες Εργασίας διοργανώνονται συχνά καθόλη τη διάρκεια του έτους στην Ευρώπη. Ελέγχετε τακτικά τον δικτυακό τόπο των Ευρωπαϊκών Ημερίδων Εργασίας ώστε να πληροφορείστε σχετικά με τον χρόνο και τρόπο συμμετοχής, είτε διά ζώσης στην έκθεση είτε μέσω διαδικτύου. 
 
http://ec.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου