oaednews

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Αντίδοτο στην κρίση η καινοτομία

Ακόμη και μέσα στη σφοδρότερη δίνη της κρίσης, με την ύφεση να σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχουν επιχειρηματικές ιδέες που όχι μόνο επιζούν, αλλά διαπρέπουν στο εξωτερικό.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα βοήθεια για να βγει από την εσωστρέφειά της», τονίζει ο Γιάννης Τσαμίχας
«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα βοήθεια για να βγει από την εσωστρέφειά της», τονίζει ο Γιάννης Τσαμίχας
Ακόμη και μέσα στη σφοδρότερη δίνη της κρίσης, με την ύφεση να σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχουν επιχειρηματικές ιδέες που όχι μόνο επιζούν, αλλά διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ιδέες καινοτόμες, που ξεκινούν από την Ελλάδα και κατακτούν τον κόσμο. Τι κοινό έχουν ένα παιχνίδι μυαλού, ένα τσάι με ελληνικά βότανα και ένα «καλάθι» με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως φέτα και ελαιόλαδο; Είναι μόνο τρεις από τις απαντήσεις που... κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά για την προσφιλή καταστροφολογία της εποχής.
Επιχειρηματικές κινήσεις που βασίζονται στην καινοτομία ή στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής γης και στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού, αφού η εσωτερική αγορά στραγγαλίζεται από την αφαίμαξη πόρων.
Τα νούμερα, άλλωστε, το αποδεικνύουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 2011 οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2010, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2012 καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση 4,3%.
Βλέποντας την εσωτερική αγορά να συρρικνώνεται, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Κωνσταντάτος αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί στις εξαγωγές, παράγοντας ένα κατεξοχήν ελληνικό
Βλέποντας την εσωτερική αγορά να συρρικνώνεται, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Κωνσταντάτος αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί στις εξαγωγές, παράγοντας ένα κατεξοχήν ελληνικό προϊόν

Την περίοδο 2010-2011 ιδρύθηκαν περίπου 2.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, από νέους ανθρώπους με κύριο στόχο τις εξαγωγές. Παρ' όλα αυτά, οι εισαγωγές -αν και υποχωρούν διαρκώς- διατηρούν την πρωτιά της αξίας των εμπορικών συναλλαγών στη χώρα.
«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα βοήθεια για να βγει από την εσωστρέφειά της. Οι εξαγωγές είναι αυτή τη στιγμή η πλέον βιώσιμη λύση», δηλώνει ο Γιάννης Τσαμίχας, πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, που ξεκινά σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) το φιλόδοξο πρόγραμμα «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών.
Αντίδοτο στην κρίση η καινοτομία
Φιλόδοξο πρόγραμμα
«Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε το δίκτυο των 74 ιταλικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες, να αντλήσουμε τεχνογνωσία και με τη συνεισφορά των θεσμικών παραγόντων της ελληνικής αγοράς να συνδράμουμε τον Ελληνα επιχειρηματία να εξάγει στοχευμένα και αποτελεσματικά το προϊόν του, να ξέρει δηλαδή τι θα αντιμετωπίσει και πού υπάρχει ζήτηση», εξηγεί ο κ. Τσαμίχας. Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί με επίσημη εκδήλωση στις αρχές Νοέμβρη.
Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που προσδοκούν να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου είναι ο Κωνσταντίνος Βερδές, ο Γιώργος Κωνσταντάτος και ο Απόστολος Αθανασόπουλος, που άνοιξαν πρόσφατα δουλειές στην Ελλάδα με το βλέμμα στο εξωτερικό.

Αν και στηρίζονται σε καινοτόμες και φρέσκες ιδέες, δεν γλιτώνουν από τη δυσπιστία των ξένων εταίρων προς τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω. «Για άλλη μια φορά», καταλήγει ο κ. Τσαμίχας, «αποδεικνύεται το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα. Αυτό θέλουμε να εξάγουμε»...
ΑΠ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΟΥ
Καλάθι ποιοτικών προϊόντων «ταξιδεύει» την... Ελλάδα
Αν και Μεσσήνιος, ο Απόστολος Αθανασόπουλος μυήθηκε πρόσφατα εκ των έσω στα μυστικά του λαδιού... Οικονομολόγος και στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων για αρκετά χρόνια, άλλαξε τον Μάρτιο του 2011 καριέρα και μαζί με τη γυναίκα του, την Τόνια Παπαδογεώργου, δημιούργησαν μια εταιρεία εξαγωγής ελληνικών προϊόντων.
«Ηταν η μόνη εναλλακτική για να μείνουμε στην Ελλάδα, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τη χώρα. Αλλιώς έπρεπε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε». Ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό ως μάνατζερ είχε διαπιστώσει πως τα ελληνικά προϊόντα είναι υποτιμημένα ?όπως λέει? στο μάρκετινγκ. «Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα για να βρούμε τους κατάλληλους προμηθευτές και τα καλύτερα προϊόντα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα... καλάθι ποιοτικών προϊόντων με ένα ισχυρό brand name και να το προωθήσουμε στις αγορές του εξωτερικού». Σήμερα εξάγουν ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, ελιές Χαλκιδικής και Καλαμών, αβγοτάραχο από το Αιτωλικό και φέτα από ένα τυροκομείο του Κιθαιρώνα Αττικής.
«Το 80% των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό στηριζόταν στις Καρυάτιδες, την Ακρόπολη κλπ. Χρειαζόταν κάτι φρέσκο», λέει ο κ. Αθανασόπουλος. Τον Νοέμβριο του 2011 έκαναν την πρώτη εξαγωγή σε κάποια ντελικατέσεν του Οσλο. Τον Φεβρουάριο του 2012 πήραν μέρος και διακρίθηκαν σε μεγάλη έκθεση τροφίμων στη Μόσχα. Ακολούθησαν εξαγωγές στη Ρωσία και την Ισπανία, καθώς και μια... εμφάνιση guest star σε συνέδρια Δημοκρατικών και Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ.

«Πέρσι τον Οκτώβριο συμμετείχαμε σε μια έκθεση στη Γερμανία. Μας έλεγαν: να κάνουμε δουλειά μαζί σας; Μα θα έχετε πετρέλαιο αν πτωχεύσει η Ελλάδα; Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσπιστία. Οι Αμερικανοί μας ζητούν προσφορές σε δολάρια», λέει ο κ. Αθανασόπουλος. Παρ΄ όλα αυτά, αισθάνεται δικαιωμένος. «Ο κόσμος εκτιμά το ποιοτικό ελληνικό προϊόν και υπάρχει χώρος στο εξωτερικό για καλά ελληνικά προϊόντα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ
Συνταγή... επιτυχίας από ένα τσάι με ελληνικό DNA...
«Για μας τους Ελληνες η στροφή στις ρίζες μας και στα ντόπια, αγνά προϊόντα είναι η απάντηση στην κρίση»... Ο Γιώργος Κωνσταντάτος είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας που τον περασμένο Απρίλιο λάνσαρε στην παγκόσμια αγορά ένα τσάι με συστατικά από την ελληνική φύση. Με νερό από πηγές της Νάουσας, βότανα (π.χ. τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα, μαραθόσπορο κ.ά.) από παραγωγούς της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών και φυτική γλυκαντική στέβια από τη Μακεδονία, το ελληνικό τσάι εμφιαλώνεται στη Νάουσα σε ένα οικογενειακό εμφιαλωτήριο που παράγει την περίφημη γκαζόζα και άλλα αναψυκτικά από το 1920. Πίνεται κρύο αλλά και ζεστό.
«Από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα τα βότανα βρίσκονται στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Ολοι έχουμε πιει από τη γιαγιά ή τον παππού μας ένα τσάι του βουνού», σημειώνει ο κ. Κωνσταντάτος. Η εταιρεία του ήταν εισαγωγική κι έφερνε κυρίως ζαχαρώδη προϊόντα, όπως γλειφιτζούρια, καραμέλες, σοκολάτες. Βλέποντας την εσωτερική αγορά να συρρικνώνεται αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί στις εξαγωγές, παράγοντας ένα δικό της ελληνικό προϊόν.

«Είμαστε ήδη σε διαδικασία συμφωνιών για εξαγωγές σε Γερμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία και Ιταλία. Θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες», λέει ο κ. Κωνσταντάτος και προσθέτει: «Μέσα σε κάθε κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Χρειάζεται υπομονή και χρόνο. Οι Ελληνες είμαστε εργατικοί, δημιουργικοί και μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Αρκεί να βρούμε τις σωστές κατευθύνσεις»...
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΡΔΕ
120 χώρες λύνουν τη νέα «έκδοση» του κύβου του Ρούμπικ
«Από τότε που ήμουν μικρός θυμάμαι τον μόνιμο καβγά του μπαμπά και της μαμάς: άσε τον κύβο κάτω»... Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Βερδές μεγάλωσε παίζοντας με τον κύβο του Ρούμπικ, φανατικός χρήστης του οποίου ήταν ο πατέρας του, Παναγιώτης.
«Η ιστορία ξεκινά το 1985, όταν ο πατέρας μου προσπαθούσε να επεκτείνει τον κύβο του Ρούμπικ και συνέλαβε μια ιδέα. Τη σχεδίασε και την κλείδωσε σε ένα συρτάρι». Μετά 20 χρόνια ο πατέρας, που είναι τοπογράφος μηχανικός, έδειξε την ιδέα στον γιο, που είχε πλέον σπουδάσει το ίδιο.
Εκείνος αντιλήφθηκε την καινοτομία και αποφάσισαν να προχωρήσουν την ιδέα επαγγελματικά.
Το 2004 εξασφάλισαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και μέχρι το 2008 κατοχύρωσαν την ιδέα τους σε 51 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο κύβος του Ρούμπικ, άλλωστε, είναι το καλύτερα πουλημένο παιχνίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ οι γρίφοι και τα παζλ έχουν φανατικό κοινό. «Η τεχνολογία μας μπορεί και παράγει έναν κύβο με απεριόριστο αριθμό στρωμάτων, ώστε το παιχνίδι να γίνεται ευκολότερο ή δυσκολότερο. Αυξάνοντας ή μειώνοντας το μέγεθος, προσθέτουμε από δύο μέχρι και 11 στρώματα περιστροφής», εξηγεί ο κ. Βερδές, γενικός διευθυντής σήμερα της επιχείρησης, που πουλά τους κύβους κατά 96% στο εξωτερικό.
«Το παιχνίδι μας έχει φτάσει σε πάνω από 120 χώρες και η ζήτηση αυξάνεται κάθε χρόνο». Ως Ελληνες εξαγωγείς αντιμετωπίζουν, ωστόσο, έντονη δυσπιστία.
«Οι ξένοι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν μια ελληνική επιχείρηση. Οποιος επενδύει, θέλει να ξέρει τι θα γίνει αύριο σε αυτή τη χώρα»...
Ο κύβος του Παναγιώτη Βερδέ έχει κερδίσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, ενώ αναδείχτηκε ως η πιο καινοτομική επιχείρηση για το 2010 από τη Γ. Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας. «Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από καινοτόμες ιδέες. Εχουμε το δυναμικό, αλλά δεν το αξιοποιούμε. Η καινοτομία πρέπει να χρηματοδοτείται με μεγαλύτερη ευελιξία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εμείς κάναμε ό,τι κάναμε με δικά μας χρήματα»....
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63720796
 

2 σχόλια:

  1. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΟΡΕΕΕΕΕΕ....ΕΙΣΤΕ ΕΚΠΡΟΣΟΠΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΕΕΕΕΕΕΕΕ....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΧΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΕΕΕ....ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΤΑΜΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ...ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΡΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ????? ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

      Διαγραφή