oaednews

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΘΕΨΥΠΑ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012







 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΘΕΨΥΠΑ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
ΜΕ ΘΕΜΑ  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ»

Ένα από τα σοβαρότερα παρελκόμενα της οικονομικής κρίσης είναι η ανεργία. Στις επιπτώσεις της διακρίνουμε οικονομικές πλευρές (επιβάρυνση του κράτους στα πλαίσια στοιχειώδους έστω κάλυψης των αναγκών των ανέργων, με παράλληλη μη-αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων), κοινωνικές (περιθωριοποίηση των ανέργων) και ατομικές (ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας, ευαλωτότητα σε σωματικές ασθένειες) .
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ανεργία έχει ως  συνέπεια την απώλεια των πλεονεκτημάτων που παρέχει η εργασία σε σχέση με την οργάνωση των σχέσεων του ατόμου σεκοινωνικό επίπεδο. Τα πλεονεκτήματα αυτά, όπως η υπευθυνότητα, η ανάληψη επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η κοινωνική αποδοχή, ο καθορισμός κοινωνικής ταυτότητας, το αίσθημα αυτονομίας, η απόκτηση κοινωνικού ρόλου, η επίγνωση του σκοπού της ζωής, η επίγνωση των αναγκών των συνανθρώπων, προσδιορίζουν βασικές πλευρές της ψυχικής υγείας του ατόμου.
Πρόσφατα πορίσματα διεθνών ερευνών συμφωνούν στο γεγονός ότι τα τρέχοντα σημαντικά προβλήματα ανεργίας, που παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, μπορεί να θεωρηθούν ως μια «επιδημιολογική καταστροφή» για πολλές κοινωνίες. Η ανεργία, εξάλλου, μπορεί να λειτουργήσει ως στρεσσογόνος παράγοντας γι’ αυτόν που τη βιώνει, με άμεση επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία.
Η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας-Περίθαλψης-Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.) σας προσκαλεί σε ημερίδα, προκειμένου να αναλυθούν και να συζητηθούν οι επιπτώσεις που βιώνει ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί ως κοινωνικό σύνολο από την ανεργία που πλήττει και μαραζώνει τη χώρα μας, στις 30 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 5:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων. Στη συνάντησή μας αυτή θα σας προταθεί ένα σχέδιο συμμετοχικής δράσης για την ψυχολογική υποστήριξη των χειμαζομένων συνανθρώπων μας και την ευρύτερη αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων της επαρχίας Φαρσάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου