oaednews

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μποϊκοτάζ στα Καύσιμα (21-28 Οκτωβρίου 2012)


Όλοι Μπορούμε να πούμε «Όχι»


Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο, λόγω των διαρκών περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία. Επιπρόσθετα η ποιότητά τους είναι ίσως η χειρότερη στην Ευρώπη. Μια σειρά από αιτίες, όπως η υψηλή φορολογία, η διεθνής τιμή  του πετρελαίου (116 δολάρια η τιμή μπρεντ ανά βαρέλι), το ολιγοπώλιο στην αγορά πετρελαίου (όλοι υποχρεούνται να αγοράζουν καύσιμα από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας και τις δέκα εταιρίες χονδρεμπόρους) και η παράνομη συμπεριφορά  εταιριών-μεσαζόντων-πρατηριούχων είχαν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στην αγορά αυτό το «νέο είδος» καυσίμου, ελληνικής επινόησης το οποίο είναι ταυτόχρονα και λαθραίο και πανάκριβο και κάκιστης ποιότητας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Intellectum ανέδειξε το θέμα, αρχικά στην ηλεκτρονική στήλη «Αποτυπώματα Ημέρας» (http://www.intellectum.org/2012/ 09/20/the-golden-prices-of-the-impure-oil) και έπειτα στην εφημερίδα FREE SUNDAY και τον ιστοτόπο TVXS.gr. Θεωρώντας όμως ότι οι διαπιστώσεις από μόνες τους πλέον δεν αρκούν, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μποϊκοτάζ καυσίμων την εβδομάδα 21-28 Οκτωβρίου 2012.
Καλούμε ΜΜΕ, Πρωτοβουλίες Πολιτών, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς & Καταναλωτικές Οργανώσεις σε συσπείρωση δυνάμεων προκειμένου να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα: την εβδομάδα του «Όχι», οι Έλληνες μπορούμε να πούμε τουλάχιστον «Όχι» στις ληστρικές τιμές των καυσίμων, «Όχι» στη νοθεία των καυσίμων, «Όχι» στα ολιγοπώλια & «Όχι» στα κάκιστης ποιότητας καύσιμα περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση καυσίμων για θέρμανση και μετακίνηση και χρησιμοποιώντας ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία του μποϊκοτάζ θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στην επίρρωση της αδύναμης σήμερα «πολιτικής βούλησης» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου