oaednews

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Στο τραπέζι η εφεδρεία

Όλο το φάσμα των περικοπών στη δημόσια διοίκηση, και ειδικά το θέμα της εφεδρείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι ο Γ. Στουρνάρας με τον Α. Μανιτάκη.

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί, οι βασικές κατευθύνσεις για το μοντέλο της εφεδρείας που θα εφαρμοστεί θα σταλούν στην τρόικα στα τέλη Αυγούστου καθώς αυτή τη στιγμή γίνεται η κοστολόγησή τους από τις υπηρεσίες του Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, εξετάστηκε το ζήτημα των περικοπών ύψους 630 εκατ. ευρώ, τις οποίες πρέπει να συντονίσει φέτος στα υπόλοιπα υπουργεία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε: «Έγινε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα σε κλίμα πολύ καλής διάθεσης και συνεργασίας. Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητούμε, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σκοπό να εξοικονομήσουμε πόρους, προκειμένου τελικά να καταλήξουμε στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς σχετικά με την καταλυτική ημερομηνία στην οποία πρέπει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταθέσει τις προτάσεις για τις περικοπές δαπανών απάντησε: «Το πακέτο πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου. Βέβαια, δεν θα δοθεί λεπτομερώς γιατί δεν είναι δυνατόν περικοπές δαπανών που θα πάρουν αρκετά χρόνια, να δοθούν τώρα με λεπτομέρειες. Θα δώσουμε, όμως, συγκεκριμένες κατευθύνσεις για αυτά τα 11,5 δισ. γιατί αυτό είναι το minimum που δέχεται η τρόικα και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με όλα τα υπουργεία».

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνταγματικότητας του μέτρου της εφεδρείας ξεκαθαρίζοντας: «Επειδή είμαι συνταγματολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικά και αόριστα για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλήσει ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα. Όλοι από κοινού η κυβέρνηση συνυπεύθυνα ανταλλάσσουμε απόψεις με τα συναρμόδια υπουργεία».

Σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είπε: «Ανταλλάξαμε σκέψεις για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όλες τις πλευρές και όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων από τη διοικητική μεταρρύθμιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου