Στον αστερισμό των απολύσεων εισέρχονται εκ νέου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους. Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.
Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Το στίγμα για τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος δίνεται εξάλλου και στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».
Τα νέα σενάρια δεν αφορούν όμως μόνον την κάλυψη των 15.000 κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως αυτή τη φορά η εφεδρεία εισάγεται με διαφορετικούς όρους, παραπέμποντας μάλιστα στην πρόταση της ΝΔ όπου η εφαρμογή του μέτρου είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα έμπαιναν στην εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, για υπαλλήλους ηλικίας 40 έως 50 ετών προβλέπονται δύο τριετίες εφεδρείας ενώ για τους νεότερους (30 έως 40 ετών) μία τριετία.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Μείζον ζήτημα όμως αποτελούν, πέραν του χρόνου, και τα κριτήρια εφαρμογής του μέτρου. Οπως ανέφεραν στελέχη του Δημοσίου, η πρόταση της ΝΔ δεν ανέφερε πώς θα επιλεγούν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι. «Δηλαδή εάν θα γίνει οριζόντια, όπου όσοι περισσεύουν απλώς υπάγονται στην εφεδρεία ή θα προηγηθεί κάποια αξιολόγηση» σημείωναν.
Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, το προσωπικό κάποιου φορέα που καταργείται ή συγχωνεύεται να μεταφερθεί στο εποπτευόμενο υπουργείο ή στον νέο οργανισμό και στη συνέχεια να υπαχθούν σε εφεδρεία άλλοι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων. «Δεν έχει υπάρξει καμία επεξεργασία» αναφέρουν πάντως στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα η εφεδρεία ήταν εκτός ατζέντας.
Η δέσμευση στο Μνημόνιο
Η απαίτηση για τις 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2012 είχε περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο ως αντιστάθμισμα της αποτυχίας της εφεδρείας, καθώς από τους 30.000 εφέδρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, ο αριθμός τους τελικά κυμάνθηκε γύρω στις 12.000
Η απαίτηση για τις 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2012 είχε περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο ως αντιστάθμισμα της αποτυχίας της εφεδρείας, καθώς από τους 30.000 εφέδρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, ο αριθμός τους τελικά κυμάνθηκε γύρω στις 12.000
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου