oaednews

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Υψηλή ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ μέχρι και το 2013...


Η ανεργία στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτους να υφίστανται τις βαρύτερες επιπτώσεις, όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της απασχόλησης το 2012 (Employment Outlook), την οποία παρουσίασε στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του κ. Άνχελ Γκουρία. 
Το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ θα παραμείνει στο 7,7% έως τουλάχιστον τα τέλη του 2013, πολύ κοντά στο 7,9% που ήταν τον περασμένο Μάιο, προβλέπει η έκθεση. Η πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών είναι πολύ κακά νέα για την αγορά εργασίας, δήλωσε ο κ. Γκουρία, τονίζοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν όσους αναζητούν εργασία, ιδιαίτερα τους νέους, αίροντας τα εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους». Οι χώρες του ΟΟΣΑ καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση απασχόλησης με τα κατάλληλα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, περιλαμβανομένων των μέτρων για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο ΟΟΣΑ ζητάει να υπάρξουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βρουν μία πηγή δημιουργίας απασχόλησης στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και των επαγγελμάτων σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Οι οικονομολόγοι έχουν σημειώσει τους περιορισμούς που υπάρχουν στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών και οι διεθνείς πιστωτές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα και την Ιταλία να χαλαρώσει τις περιοριστικές πρακτικές όσον αφορά στα φαρμακεία, τις δικηγορικές εταιρείες ή τους οδηγούς ταξί.
Η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω της παγκοσμιοποίησης ευθύνεται για τουλάχιστον 10% της μείωσης του ποσοστού του εισοδήματος από εργασία, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Επιπλέον, με τη δημιουργία κινήτρων για τη μεγιστοποίηση των κερδών, οι ιδιωτικοποιήσεις εξηγούν περίπου το ένα τρίτο της μείωσης του ποσοστού του εισοδήματος από εργασία σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις δικτύων, όπως ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών. Αντίθετα, η έκθεση δεν διαπίστωσε ενδείξεις ότι οι ξένες επενδύσεις συμπίεσαν τα μερίδιο της εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο παράρτημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε πέρυσι στο 44,4% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στο 49,6% έναντι 33,6%. Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία ήταν 55,6% στην Ελλάδα έναντι 64,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 55-64 ετών ήταν 39,4% έναντι 54,4%. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αντιστοιχούσαν στο 9% στην Ελλάδα έναντι 16,5% στον ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου