oaednews

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Φ. Κουβέλης: Ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι ισχυρός

Όταν η ανεργία καλπάζει πάνω από το 23%, ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι ισχυρός, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού.
Η ανεργία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και «επιδεινώνεται καθημερινά ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης στη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Η ανεργία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και «επιδεινώνεται καθημερινά ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι «η υποστήριξη των ανέργων αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της ρευστότητας για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος, την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης κατά 50% του σημερινού, την αύξηση του αριθμού ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας με μείωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και την καθιέρωση ενός ειδικού βοηθήματος ένταξης χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους».

τόνισε ακόμη ότι είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η υποστήριξη των ανέργων που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, από το οποίο, όπως είπε, μόνο οι 270.000 λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ο δεύτερος, συμφώνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, είναι η αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να στοχεύει πραγματικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Είπε ακόμη ότι απαιτείται η χορήγηση ειδικού επιδόματος και για τους μικρομεσαίους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν εισοδήματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις καθόλη την διάρκεια της ανεργίας πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων καθώς και η υποστήριξη τους μέσω των μέγιστων δυνατών απαλλαγών, όπως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η κοινωφελής εργασία πρέπει να πάψουν να είναι αποσπασματικές και να εξελιχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό».
Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ , όπως και η ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων, σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρατήρησε ότι «σήμερα άνω από 3 δισ. του ΕΣΠΑ που προορίζονται για δράσεις κοινωνικής πολιτικής δεν έχουν απορροφηθεί λόγω των γνωστών αδυναμιών και δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης».
Είπε τέλος ότι αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλία ενίσχυσης της χρηματοδότησης για δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων και πως το κονδύλι για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 4 δισ.
«Όλη αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης θα έχει την ίδια τύχη που είχε έως σήμερα το ΕΣΠΑ με τις κυβερνήσεις που το διαχειρίστηκαν;», διερωτήθηκε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε πως «για να αντιμετωπιστεί η σημερινή καθυστέρηση, να προχωρήσει ταχύτατα η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας, θα πρέπει:
- Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και ανάθεσης δράσεων.
- Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και για την επιτάχυνση του έργου τους και να ληφθούν μέτρα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης τους με ανθρώπινο δυναμικό.
- Να εξαιρεθούν για ένα διάστημα 3 χρόνων οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους περιορισμούς του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν συμμετέχουν όλες σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας.
- Να κινητοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ώστε να προχωρήσει η απασχόληση μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας χωρίς βεβαίως όρους που δημιουργούν προσδοκίες μονιμοποίησης.
- Να οριστούν νέες διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση των νέων πόρων που προορίζονται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι εντός 4 μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε θα εργάζονται είτε θα παρακολουθούν κατάρτιση - μαθητεία.
«Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, με πραγματική αυτοθυσία και με περικομμένες τις αποδοχές τους κατά 30%, συντελούν στο να υπάρξει το αναγκαίο έργο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

18 σχόλια:

  1. Η ΔΗΜΑΡ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΕΙ ΜΕ Ν.Δ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ(ΜΑΖΕΨΤΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΨΑΡΙΑΝΟ ΠΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ).ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ Ο ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΙΣ 150000 ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ξεκάθαρα ζήτησε ισχυρό ΟΑΕΔ. Αυτό δείχνει βαθιά γνώση της κατάστασης και ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ούτε όχι σε όλα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ναι σε όλα όπως τα πρώην μεγάλα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτά που υπόσχεται θα γίνουν με την ύπαρξη του μνημονίου?Μετά την απαγκίστρωση από αυτό?
    Εκεί στην Ευρώπη που πήγε άλλα υποσχέθηκε.
    Κύβερνηση πάση θυσία έιπε.
    Να δω να γίνονται πραγματικότητα αυτά που λέει με τον Σαμαρά στο τιμόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε-η η ΔΗΜΑΡ ζήτησε ισχυρό ΟΑΕΔ αλλά δεν μας λες με τι προσωπικό αφου συμφωνεί με απολύσεις και τη μείωση του προσωπικού κατά 150000 που προβλέπεται στο μνημόνιο.Δεν πας να πείσεις τον Φώτη, έστω για την τιμή των όπλων να το βάλλει σαν 8ο σημείο διαπραγμάτευσης.Μέχρι να μας απαγκιστρώσει η ΔΗΜΑΡ από το μνημόνιο θάχουμε απαγκιστρωθεί εμείς από το Δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι τώρα, και παρά την γενική αυστηρότητα του υφιστάμενου μνημονίου, δεν έχει απολυθεί κανένας ΔΥ και ούτε προβλέπεται.
    Η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της μη ανανέωσης συμβάσεων έργου-ορισμένου χρόνου.
    Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμε τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙΣ Η ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜ ΤΟΥΜ ΓΙΑ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ.ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ ΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ 'ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Δευτέρα το πρωί , θέλω να έρθω στη δουλειά και να σας δω χαρούμενους , υπερήφανους , για το όποιο κόμμα ψηφίσατε. Ν α σας ακούσω να μιλάτε μεταξύ σας και να μην ντρέπεστε γι αυτό που επιλέξατε να ψηφίσετε….. Και το κυριότερο : να μην μετανιώσετε γι αυτό που κάνατε. Να μην σας έχουν ξεγελάσει , να μην σας έχουν κοροϊδέψει. Να μην καταλάβετε ξαφνικά , ότι αυτοί που επιλέξατε να στείλετε στο κοινοβούλιο , σας απολύουν , επειδή αυτό είναι για το «καλό» της χώρας. Να μην συνειδητοποιήσετε ότι από εδώ και πέρα θα ζείτε χωρίς την δουλειά που τώρα έχετε. Ότι , ξαφνικά θα είστε και εσείς οι ίδιοι , ΑΝΕΡΓΟΙ … Σκεφτείτε καλά , συνάδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εργασιακή εφεδρεία είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Δεν είναι απόλυση.
    Δες στον ιδιωτικό τομέα για να καταλάβεις τι σημαίνει απόλυση. Μην αλλάζουμε και το νόημα των λέξεων γιατί αυτογελοιοποιούμαστε ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστά "σαίνι" συνάδελφε ! Αλλο εργασιακή εφεδρεία και άλλο απόλυση.Η απόλυση είναι ΠΟΛΥ καλύτερη επειδή : Με την εργασιακή εφεδρεία :
    1)η εργασιακή εφεδρεία είναι προειδοποίηση απόλυσης και μόλις τελειώσει (1 χρόνο μετά) παίρνεις την μισή αποζημίωση απόλυσης !
    2)τα χρήματα που παίρνεις στην διάρκεια της (60% του βασικού μισθού) ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την αποζημίωση απόλυσης.
    Γι αυτό συνάδελφε, να θυμάσαι ότι δεν αυτογελοιοποιούνται ( !! ) αυτοί που εξομοιώνουν την εργασιακή εφεδρεία με την απόλυση , αλλά αυτοί που την υπερασπίζονται σαν "πρόωρη συνταξιοδότηση" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην εφεδρεία εντάσσονται μόνο όσοι είναι μέχρι 2 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Για το διάστημα της εφεδρείας λαμβάνουν χωρίς να δουλεύουν ποσό τριπλάσιο του επιδόματος ανεργίας και στο τέλος της περιόδου συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη. Μακάρι όλες οι απολύσεις να ήταν τόσο δυσβάσταχτες...

    Ας μην γινόμαστε και προκλητικοί. Υπάρχουν και πραγματικοί απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να τύχει να μας διαβάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "τριπλάσιο" στο οποίο αναφέρεσαι είναι το 60% του βασικού μισθού , ΔΗΛΑΔΗ (περίπου) 480 ευρώ.Από πότε το επίδομα ανεργίας είναι 160 ευρώ και διατείνεσαι ότι στην εργασιακή εφεδρεία παίρνεις τα τριπλάσια του επιδόματος ανεργίας ?????
    Τα χρήματα που παίρνεις στην διάρκεια της ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την αποζημίωση απόλυσης.
    Στην εφεδρεία εντάσσονται μόνο όσοι είναι μέχρι 2 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση , αλλά αυτό που θέλουν οι (προφανώς) πολιτικοί σου φίλοι είναι να εφαρμοστεί ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ειλικρινά ελπίζω όχι και για εσένα προσωπικά , αν και θα σου άξιζε).
    Οσον αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους , το ζητούμενο ΔΕΝ είναι να τους ακολουθήσουμε εμείς στον εργασιακό μεσαίωνα , αλλά και αυτοί να απολαύσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
    Τέλος , κάποιες ερωτήσεις...Τι σας υπόσχονται και γράφετε τόσες ανακρίβειες ? Πόσο ηλίθιους περνάτε αυτούς που σας διαβάζουν ? Είναι πολύ εύκολο ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει αν εγώ ή εσύ είναι ο ΨΕΥΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ πως το ζητούμενο δεν είναι να προστεθούν και μερικοί ακόμα άνεργοι από το δημόσιο τομέα στο 1 εκ. ανέργων του ιδιωτικού αλλά να μειωθούν οι ήδη πάρα πολλοί υφιστάμενοι άνεργοι.

    Το να εξισώνουμε όμως την εφεδρεία-προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα με την απόλυση είναι αν μη τι άλλο άκομψο για όσους είναι πραγματικά απολυμένοι (και φυσικά δεν είναι και αληθές...).

    Οι αποδοχές της εφεδρείας (βλέπε ΑΔΑ: ΒΟΝΤΗ-ΝΑ8) καθορίζονται στο 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε ο υπάλληλος κατά το χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

    Όχι δηλαδή στο 60% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ (φαντάζομαι έτσι υπολόγισες εκείνα τα 480 ευρώ) αλλά στον εκάστοτε βασικό μισθό του υπαλλήλου.

    Οι υπάλληλοι λοιπόν που τίθενται σε εφεδρεία έχουν τουλάχιστον 33 χρόνια υπηρεσίας γεγονός που σημαίνει ότι κατέχουν είτε το 1ο (και καταληκτικό) μισθολογικό κλιμάκιο του παλαιού μισθολογίου, είτε το Β' βαθμό του νέου μισθολογίου (συν μερικά κλιμάκια στο Β').

    Αυτοί οι βασικοί μισθοί, ανάλογα της εκπαιδευτικής βαθμίδας, κυμαίνονται περίπου μεταξύ 1.500 με 2.000 ευρώ. Το 60% είναι συνεπώς 900 με 1.200 ευρώ. Τριπλάσιο δηλαδή (και βάλε) του επιδόματος ανεργίας. Αρκετά παραπάνω ακόμα και από το σύνολο του βασικού μισθού ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα!

    Βεβαίως, ακόμα και αυτές οι καλές αποδοχές της εφεδρείας είναι χαμηλότερες από τη συνολική σύνταξη (κύρια+επικουρική) ενός ΔΥ με 33+ έτη υπηρεσίας (που κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ) και γι' αυτό σχεδόν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε εφεδρεία προτιμούν την άμεση παραίτηση-συνταξιοδότηση (για να πάρουν και το εφάπαξ).

    Αποζημίωση απόλυσης για τους μόνιμους ΔΥ ούτως ή άλλως δεν υφίσταται (παρά μόνο για τους ΙΔΑΧ).

    Η επέκταση της εφεδρείας και σε υπαλλήλους με 31 ή 32 χρόνια υπηρεσίας είναι δυστυχώς πιθανή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού μόνο μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της μη ανανέωσης των συμβάσεων. Σε σχέση με τα όσα θα επακολουθήσουν τη διακοπή της χρηματοδότησης λόγω μιας καταγγελίας του μνημονίου η εφεδρεία (με τους όρους που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα) μάλλον είναι το ελάχιστο δυνατό κακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παίρνω 800 ευρώ συνάδελφε.καθαρό μισθό.Θέλεις να μου πείς πόσο είναι το 60% του 800 ? Επειδή το δικό μου κομπιουτεράκι λέει 480 ευρώ.
    Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης.Ή μήπως αυτοί δεν είναι συνάδελφοι για εσένα και δεν πειράζει αν απολυθούν ?
    Περιμένω την απάντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περιμένω να γίνουν οι συνδικαλιστικές εκλογές.Εκεί να δείτε και οι δύο , ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φούμο που θα φάτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΟΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ : ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΔΕΝ ΘΑ (ΞΑΝΑ)ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΓΙΝΕΤΕ (ΜΕΓΑΛΟ)ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ? ΘΑ ΤΑ (ΞΑΝΑ)ΠΟΥΜΕ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το θέμα είναι γιατί υπερψηφίζονταν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τόσα χρόνια και γιατί θα καταψηφιστούν τώρα. Πιθανολογώ ότι για τους λάθος λόγους ψηφίζονταν τότε (διορισμοί-ρουσφέτια-κομματικός φανατισμός), για τους λάθος λόγους θα καταψηφιστούν σήμερα (γιατί δεν συνεχίζουν τα ψέματα και τις διευκολύνσεις - όχι τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή