oaednews

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Στην ανεργία οι «τσάροι»

   Στα… αζήτητα περνάνε ένας-ένας οι «τσάροι της οικονομίας», καθώς οι ψηφοφόροι δεν τους τιμούν, προφανώς γιατί… αναγνωρίζουν το έργο τους. Στη νέα Βουλή δεν μετέχει κανένας από τους πολιτικούς που είχαν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών, με μοναδική εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο!


   Την επανεκλογή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προφανώς την εξασφάλισε γιατί είναι πολιτικός αρχηγός και μπορεί να εκτίθεται ως υποψήφιος σε δύο περιφέρειες και εκλέγεται χωρίς να απαιτείται σταυρός προτίμησης. Ποιος αποκλείει ότι ο ούτως ή άλλως χαρισματικός πολιτικός δεν θα είχε την τύχη των προκατόχων του;

   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε το «καυτό» χαρτοφυλάκιο σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και έλαβε σκληρά μέτρα υπό την πίεση της εφαρμογής των επιταγών του Μνημονίου και των δανειστών της χώρας. Και επειδή ακριβώς έλαβε αυτά τα μέτρα, έχασε σε δημοτικότητα. Καθείς υπολογίζει τι συμβαίνει στην τσέπη του και δεν βλέπει ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που προώθησε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που μετέφερε μεγάλο μέρος του κόστους από τις πλάτες των πολιτών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

   Επίσης, πρέπει να του πιστωθεί και κάτι ακόμα. Κατάφερε να κρατήσει σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε διψήφια ποσοστά το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το 13 και το 12% να φαίνονται μικρά ποσοστά για ένα κόμμα εξουσίας, αλλά πρέπει να υπολογιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάτω από 10% (για την ακρίβεια 8%), όταν οΓιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την ηγεσία του στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ψάχνεται»

   Θυελλώδες ήταν το πέρασμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ως πρώτος υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, έχει συνδέσει το όνομά του με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την επικύρωση του ελλείμματος του 2009 (15,5%), θέμα για το οποίο είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.

   Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένα από τα πλέον αρνητικώς σημαδεμένα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, λόγω του Μνημονίου και των μέτρων άγριας λιτότητας.

   Πολλές (για να μην πούμε όλες) από τις αποφάσεις του έχουν αμφισβητηθεί, ακόμα και με το σκεπτικό ότι η παρουσία του στην κυβέρνηση δεν είχε λαϊκή νομιμοποίηση, καθώς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του χωρίς να είναι εκλεγμένος βουλευτής.

   Όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, απέτυχε παταγωδώς, κάτι που πάντως είχε προεξοφληθεί. Ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής (αν και απουσίαζε το «ιερό τέρας», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που αποσύρθηκε από τον κοινοβουλευτικό βίο) έλαβε μόλις 2.012 ψήφους. 

  Πρώτη στην περιφέρεια με το ΠΑΣΟΚ εξελέγη η Εύη Χριστοφιλοπούλου με 3.072 ψήφους. Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ τερμάτισε καταϊδρωμένο στην 6η θέση, λαμβάνοντας 27.133 ψήφους έναντι 138.700 που είχε λάβει το 2009. 

  Στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2009 είχε έξι έδρες, ενώ στη νέα θα έχει μόλις μία.
Οι πληροφορίες λένε ότι πλέον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζητά την καταξίωσή του στο εξωτερικό, όπου θέλει να κάνει μία νέα καριέρα…

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η αποτυχία του Αλογοσκούφη και η ατυχία του ο Παπαθανασίου

   Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει προ πολλού αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου. Το 2009 ήταν για τελευταία φορά υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς οι πολίτες τού χρέωσαν τη «βουτιά» της οικονομικής δραστηριότητας και το άλμα του ελλείμματος, που είχε οδηγήσει σε δύσκολες για την κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσεις.

   Πάντως λέγεται ότι από το 2008, την τελευταία του χρονιά στο υπουργείο Οικονομίας, είχε ζητήσει από τον Κώστα Καραμανλή έγκριση για να λάβει επώδυνα μέτρα, αλλά έλαβε την περιβόητη απάντηση «άσ’ το για αργότερα». Ως συντάκτης του προϋπολογισμού του 2009, είχε προϋπολογίσει έλλειμμα στο 2%, αλλά τελικά έκλεισε στο 15,5%.

   Η ευθύνη για το ασήκωτο έλλειμμα έπεσε στις πλάτες του διαδόχου του, τουΓιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος όμως έχει δώσει απαντήσεις. «Το έλλειμμα έφτασε αρχικά στο 12,7% επειδή το πήγε εκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με προσωπική ευθύνη τού τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φουσκώνοντας τις δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μεταφέροντας έσοδα για το 2010», αναφέρει ο ίδιος στο υπόμνημα που απέστειλε  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

   Ο Γιάννης Παπαθανασίου έπεσε θύμα του εκλογικού συστήματος στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και τελικά έχασε την έδρα του στη Β΄ Αθηνών, λόγω των υψηλότερων αδιάθετων υπολοίπων άλλου κόμματος στην εκλογική περιφέρεια..vimatisko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου