Λευκωσία: Προδικαστική διαδικασία εναντίον της Κύπρου ενεργοποίησε η Κομισιόν για τρία θέματα, για δύο από τα οποία, μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα η Κύπρος καλείται να λογοδοτήσει για το θέμα των εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης, το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, καθώς δεν έχει εφαρμόσει όσα ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο ως χώρα – μέλος.
Προδικαστική διαδικασία Κομισιόν κατά Κύπρου για τους εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το τελευταία στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και της Σουηδίας, ζητώντας από τις δύο χώρες να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τη νέα νομοθεσία της ΕΕ που ορίζει τις συνθήκες για τους εργαζομένους μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
Η εν λόγω Οδηγία εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους εργαζομένους μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το θετικό ρόλο των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, οι οποίες παρέχουν ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Η προθεσμία ενσωμάτωσης της νέας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών ήταν η 5η Δεκεμβρίου 2011. Η Κύπρος και η Σουηδία δεν την έχουν ενσωματώσει ακόμη.
Παρόλο που η διαδικασία θέσπισης εθνικών εκτελεστικών μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες, δεν υπάρχουν ακριβείς ενδείξεις σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής.
Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης στη Σουηδία και στην Κύπρο μπορεί να μην απολαμβάνουν τους κατοχυρωμένους όρους εργασίας, τους οποίους δικαιούνται βάσει της οδηγίας, αναφέρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, υπάρχουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης σε όλη την ΕΕ.
Παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση των αποβλήτων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σήμερα την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κύπρου, για μη σωστή εφαρμογή της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον, και ενδεχομένως εμπόδια και στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.
Η κοινοτική οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποσκοπεί στην πρόληψη ή μείωση των δυσμενών επενεργειών που ασκεί η υγειονομική ταφή αποβλήτων στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, τον ατμοσφαιρικό αέρα και την υγεία του ανθρώπου.
Με βάση την οδηγία, οι υφιστάμενοι χώροι υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) οφείλουν να πληρούν ορισμένους όρους ώστε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι διάφοροι ΧΥΤΑ λειτουργούσαν κατά παράβαση της οδηγίας.
Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, ενώ σημειώθηκε πρόοδος μέσω του κλεισίματος και της αποκατάστασης ορισμένων από αυτούς τους ΧΥΤΑ και της καθιέρωσης κατάλληλου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων, έξι σκουπιδότοποι εξακολουθούν να λειτουργούν κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας. Οι εν λόγω ΧΥΤΑ εξακολουθούν να απορροφούν τα απόβλητα που παράγονται στους δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού, επειδή δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί στους εν λόγω δήμους κατάλληλη υποδομή υποδοχής αποβλήτων.
Η Επιτροπή απέστειλε σχετική αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο τον Ιανουάριο 2012, στην απάντηση όμως αναφέρθηκε ότι δεν αναμενόταν πλήρης συμμόρφωση πριν το 2015. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.
Προδικαστική διαδικασία κατά Κύπρου για τις ΑΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, τέλος, σήμερα την ενεργοποίηση του δεύτερου και τελευταίου σταδίου προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων τριών κρατών μελών (Ιρλανδία, Μάλτα, Σλοβενία), για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην ενεργειακή κατανάλωση στην Ένωση σε 20% το έτος 2020 εξαρτάται από τη δέσμευση των κρατών μελών να υλοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας.
Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2009/28/EΚ) έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών μελών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2010. Η έγκαιρη ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή, ειδικώς επειδή άσκοπες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του ενωσιακού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία δεν έχουν πληροφορήσει την Επιτροπή σχετικά με όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να ενσωματώσουν πλήρως την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στα ανωτέρω κράτη μέλη. Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τη νομική τους υποχρέωση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχει μερίδιο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ύψους 20% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης, και μερίδιο 10% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές το έτος 2020. Το κανονιστικό πλαίσιο που ορίζεται από την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί παράμετρο καίριας σημασίας για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, αναφέρει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε κράτος μέλος οφείλει να επιτύχει επιμέρους στόχους ώστε να συμβάλει στο συνολικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ύψους 20% της κατανάλωσης ενέργειας. Για να επιτύχουν τους ανωτέρω στόχους, τα κράτη μέλη οφείλουν να διατυπώσουν κανόνες, π.χ. για να βελτιωθούν η πρόσβαση της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ηλεκτρισμού, οι διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες προγραμματισμού, η πληροφόρηση και εκπαίδευση των εγκαταστατών κ.λπ. Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα για την επίτευξη του στόχου στον τομέα των μεταφορών, τα καύσιμα αυτά πρέπει να πληρούν σειρά απαιτήσεων αειφορίας, που επίσης χρειάζεται να περιληφθούν στην εθνική νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου