oaednews

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πώς η ανεργία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο

Το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές ήταν η ανεργία. Όχι χωρίς λόγο: Απασχολεί πια σχεδόν το ένα τέταρτο του ενεργού επαγγελματικά πληθυσμού της χώρας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ο αριθμός των ανέργων τρομακτικός και οι θέσεις εργασίας που ελευθερώνονται ελάχιστες. Ένας λογικός άνθρωπος, σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκεται, γνωρίζει πως δεν είναι καθόλου πιθανό να βρει μια νέα δουλειά άμεσα και ότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο και προετοιμασία.

Δυστυχώς το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν έστω και μισή μέρα χωρίς δουλειά. Χωρίς λεφτά στην άκρη και με την οικογένεια να ζητάει συνεχώς, τα δάνεια να τρέχουν και τις τιμές να αυξάνονται, ένας άνεργος θα πιάσει όποια δουλειά κι αν βρει, ακόμη κι αν είναι για ένα πενιχρό μισθό και άπειρες ώρες εργασίας σε κάτι το οποίο δεν τον ικανοποιεί.
Προετοιμασία για το αύριο
Αν όμως έχετε την πολυτέλεια μιας μικρής αποταμίευσης και είστε απαλλαγμένος από χρέη και οικογενειακές υποχρεώσεις, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα για να τα βρείτε ξανά από την αρχή με τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το εξής: Αν υπάρχουν τόσο λίγες δουλειές εκεί έξω και τόσοι απελπισμένοι που μπορούν να κάνουν τα ίδια με σας για πολύ λιγότερα λεφτά, θα χρειαστείτε τεράστιο χρόνο και κόπο μέχρι να βρείτε την δουλειά που ψάχνετε. Αν όμως ξοδέψετε μερικούς μήνες σε ενδοσκόπηση, σε προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, στο να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που πραγματικά μπορείτε να κάνετε άψογα και να το απολαμβάνετε την ίδια ώρα, τότε θα δουλέψετε σωστά το προφίλ σας ώστε να μπορείτε να το πουλήσετε σ' έναν πιθανό εργοδότη και, όταν έλθει η ώρα, θα βρεθείτε με την δουλειά που ακριβώς θέλετε, έχοντας μάλιστα ξαναφορτίσει τις μπαταρίες σας.
Η δουλειά που ονειρεύεστε
Σκεφτείτε μόνο το εξής απλό: Είστε μοναδικός, κανείς άλλος δεν είναι ακριβώς ίδιος με σας. Κάποιος εργοδότης εκεί έξω πιθανότατα χρειάζεται κάποιον ακριβώς σαν κι εσάς. Συνεπώς είστε ο καταλληλότερος από όλους τους άλλους υποψήφιους ή από εκείνον που έχει ήδη την συγκεκριμένη δουλειά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο νου μας μια «ονειρεμένη δουλειά», την οποίαν δεν κυνηγάμε ποτέ, γιατί νομίζουμε ότι είναι αδύνατον να την πιάσουμε. Κόβουμε τις απαιτήσεις μας στη μέση, και τελικά καταλήγουμε να κόβουμε και το πάθος μας ή την προσπάθεια που καταβάλουμε στη μέση. Πόσες αλήθεια φορές δεν έχετε πάει σε ένα interview για μια δουλειά που ποτέ σας δεν θελήσατε πραγματικά; Όταν μάθατε ότι δεν σας προσέλαβαν, νιώσατε ένα είδος ανακούφισης, έτσι δεν είναι;
Αντέχετε το άγχος;
Αυτό που έχετε να κάνετε τους επόμενους μήνες είναι να χαρτογραφήσετε άψογα τον εαυτό σας, να ανακαλύψετε όλα σας τα προσόντα και να παραδεχθείτε όλες σας τις αδυναμίες και στην συνέχεια να χτίσετε σιγά σιγά το βιογραφικό σας και τις ιστορίες που θα διηγηθείτε σε ένα interview γύρω από τον εαυτό σας, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να πείσουν τον εργοδότη που μπορεί να σάς προσφέρει την «ονειρεμένη» σας δουλειά, ότι εσείς είστε ο κατάλληλος γι' αυτήν. Όσον αφορά στο άγχος «και πόσο καιρό θα τρώω τα έτοιμα; Κάποια στιγμή θα σωθούν κι αυτά», συγκρίνετέ το με τον καθημερινό εκνευρισμό σε μια δουλειά που δεν σάς αρέσει καθόλου. Και θυμηθείτε ότι τις αποταμιεύσεις τις κάνατε για «μια δύσκολη στιγμή». Ε, αν δεν είναι η παρούσα οικονομική κρίση μια τέτοια «δύσκολη στιγμή», τότε ποια είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου