oaednews

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Και τώρα τι κάνουμε;


Είναι το ερώτημα που όλοι σκεφτόμαστε! Η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινα και πραγματικά κανείς δεν ξέρει “που θα πάει το πράγμα”.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δουλέψουμε και να επιχειρήσουμε! Το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί μεγάλες ποσότητες κουράγιου και ψυχραιμίας. 
Δεν θα να αναλύσω τι φταίει, εξάλλου το έχουμε πει πολλές φορές ότι από την μια το διογκωμένο κράτος με την γραφειοκρατία και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και από την άλλη η νοοτροπία και “εσωστρέφεια” των ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν κάνει την οικονομία μας μη ανταγωνιστική και πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη που παίρνει πρωτοβουλίες και έχει ανεβάσει ταχύτητα εδώ και πολύ καιρό. Εμείς σαν χώρα τι ακριβώς θέλουμε; Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει.

Το γεγονός είναι ότι όλοι κινούνται στα όρια τους. Υπάρχει η άποψη ότι η εποχή τώρα δεν είναι για να κάνουμε τίποτα, και ότι πρέπει να καθίσουμε και να περιμένουμε “τι θα γίνει”. Ίσως ναι. Όμως ρωτάω το εξής: Να μην κάνουμε τίποτα; Είναι αυτή η λύση; Να μείνουμε θεατές και να βλέπουμε τις δουλείες μας να συρρικνώνονται;
Έχω άλλη άποψη. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα! Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια! Κάτι θα πρέπει να κάνουμε. Έστω και ελάχιστα πράγματα. Ένα από αυτά τα ελάχιστα είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, αυτούς που ακόμα αγοράζουν, δίνοντας τους τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε αυτά που ψάχνουν. Να βοηθήσουμε την μικρή μας επιχείρηση να γίνει ποιο δυνατή σε όλους τους τομείς. Να βγούμε έξω και να κινηθούμε. Να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν κάναμε! Να κάνουμε “ότι είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε” (πάντα κινούμενοι μέσα στα όρια της νομιμότητας και της ηθικής).
Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε έως σήμερα, θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά και να κινηθούμε διαφορετικά. 
Όσοι μείνουν στις καλύτερες ημέρες του παρελθόντος μεμψιμοιρώντας και δεν κάνουν τίποτα για τις ημέρες που έρχονται, δυστυχώς θα μείνουν πίσω! Μην αδρανοποιήστε και μην περιμένετε “τον από μηχανής θεό” να σας σώσει. Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει! Σίγουρα πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από άλλους που αυτή την στιγμή παίζουν την κολοκυθιά! Αυτά όμως που εξαρτώνται από εμάς και μπορούμε να κάνουμε κάτι, ας μην τ’ αφήσουμε στην τύχη τους!  
Ένα από τα πράγματα που έχω μάθει στην ζωή μου είναι το απλό και κοινότυπο ότι η “ζωή συνεχίζεται”, και έτσι είναι. Αργά η γρήγορα θα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Ότι και εάν γίνει η ζωή θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι πάντα θα αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες, πάντα θα καταναλώνουν και θα ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα τους. Η κατανάλωση δεν σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει. Μπορεί να μειωθεί και να  αλλάξει μορφή, όμως δεν θα σταματήσει.
Οι πελάτες μας είναι αυτοί που θα μας κρατήσουν ζωντανούς και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε! Και θα μας κρατήσουν ζωντανούς όχι γιατί μας αγαπάνε, αλλά γιατί θα χρειαστούν βοήθεια στα προβλήματα τους, θα χρειαστούν λύσεις (ειδικά σήμερα)! Όποιος προσφέρει την μεγαλύτερη βοήθεια και τις καλύτερες λύσεις μέσα από τα προϊόντα και υπηρεσίες του, αυτός θα είναι ο κερδισμένος του παιχνιδιού, και δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία σε αυτό!
Βασίλης Δ. Παππάς
info@epixeirein.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου