oaednews

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην Ευρώπη υπέρ της Ανάπτυξης...!!!

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η «ΤΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ SPD
Μανιφέστο υπέρ της ανάπτυξης

 Οι τρεις πιθανοί αντίπαλοι της Μέρκελ στις εκλογές του 2013 παρουσίασαν έγγραφο με τίτλο «Η διέξοδος από την κρίση - Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη». Ζητούν ισότητα στις συνθήκες απασχόλησης και τις αμοιβές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έλεγχο των αγορών και διαχωρισμό των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες. Αντλώντας έμπνευση -και κουράγιο- από την εκλογική νίκη του «ομογάλακτού» τους Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τα θεαματικά αποτελέσματα της Χανελόρε Κραφτ στη Ρηνανία - Βεστφαλία, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην Aνγκελα Μέρκελ και παρουσιάζουν το δικό τους «μανιφέστο» για την πορεία που θέλουν να ακολουθήσει η Ευρώπη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις πιθανοί αντίπαλοι της Μέρκελ στις εκλογές του 2013, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Περ Στάινμπρουκ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, δημοσιοποίησαν εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Η διέξοδος από την κρίση - Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη».

Εκεί αποτυπώνονται οι θέσεις του SPD, που στην ουσία είναι ένα δριμύ κατηγορώ στη μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος και ταυτόχρονα αποτελούν τους όρους που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση στην επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Μεταξύ άλλων οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τον στενότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, αναπτυξιακά μέτρα και υιοθέτηση ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση. Μείζονος σημασίας θεωρούν τη θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών από την ΕΕ και τον διαχωρισμό των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες.

Ακόμη, το ηγετικό κλιμάκιο του SPD τάσσεται υπέρ της ισότητας στις συνθήκες απασχόλησης και τις αμοιβές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον είπαν ότι δεν επιτρέπεται οι τράπεζες να διαχειρίζονται πρώτες ύλες και ζήτησαν την απαγόρευση των «παιχνιδιών» με τα ασφάλιστρα δανείων.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται προτάσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση των νέων και επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της κοινωνίας της πληροφορίας. Για να καταφέρει να εγκριθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο και ο μηχανισμός στήριξης ESM από τη γερμανική Κάτω Βουλή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, οπότε η στήριξη των Σοσιαλιστών είναι απαραίτητη.

Προειδοποίηση

Με απόλυτη συναίσθηση ότι είναι η πρώτη φορά που μπορεί να στήσει την καγκελάριο στον τοίχο, η σοσιαλιστική «τρόικα» προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία είναι αδύνατον να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, όπως επιθυμεί ο κυβερνητικός συνασπισμός και ότι η συγκατάθεση του SPD δεν είναι δεδομένη.

«Δεν διαφωνούμε με την κυβέρνηση για την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί», διευκρίνισε ο Στάινμαγιερ. «Δεν επιτρέπεται να χαθεί η ανάπτυξη στην κρίση. Τα γυμνά μέτρα λιτότητας δεν αρκούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

Κατά την παρουσίαση των θέσεών τους, λίγο πριν την παρθενική συνάντηση της Μέρκελ με τον νέο Γάλλο πρόεδρο, οι Γερμανοί Σοσιαλιστές επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη στη συνεργασία της «σιδηράς κυρίας» του Βερολίνου με τον Νικολά Σαρκοζί. Από την κρίση χρέους η Ευρώπη έφτασε στην «κρίση συνεργασίας» δήλωσε ο Γκάμπριελ και κατηγόρησε τους «Μερκοζί» για την «πολιτική των μικρών βημάτων και των αμφιβολιών» που ακολούθησαν, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD έκανε τα κράτη να στενάζουν υπό τις επιταγές της λιτότητας.

Ακόμη, οι τρεις υποψήφιοι έδειξαν ότι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη στον Ολάντ. «Θέλουμε το δημοσιονομικό σύμφωνο να συμπληρωθεί με μέτρα ανάπτυξης.

Ξέρουμε πως χρειάζονται αλλαγές επειδή ο πρώην εταίρος της Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, δεν είναι πλέον εδώ» είπε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο και ελπίζουμε ότι ο γαλλογερμανικός κινητήρας θα επαναλειτουργήσει».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ / ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου