oaednews

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι πρώτες δύσκολες αποφάσεις της νέας ηγεσίας του υπ. Εργασίας Πηγή:www.capital.gr

Της Ρούλας Σαλούρου  
Τη συνέχιση και ενίσχυση της  on line σύνδεσης μεταξύ ΙΚΑ – Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ΟΑΕΔ θέτει ως έναν από τους σημαντικούς και άμεσους στόχους του το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τον εντοπισμό των παρανομιών, που κοστίζουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περί το 1 δισ. ευρώ το χρόνο. 


Στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμούν πως μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν εντοπιστεί  περίπου το 75% των περιπτώσεων χορήγησης «μαϊμού» συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, που αντιστοιχεί σε 200.000 παράνομες συντάξεις – επιδόματα.  Πρόκειται για περιπτώσεις συντάξεων που χορηγούνταν σε πεθαμένους, σε δικαιούχους που είχαν συμπληρώσει όρια συνταξιοδότησης με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες και υπηκόους από τρίτες χώρες οι οποίοι λάμβαναν σύνταξη χωρίς να την δικαιούνται. Επίσης, η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις χορήγησης διπλού ΕΚΑΣ ή οικογενειακών επιδομάτων χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που περιγράφουν στο υπουργείο Εργασίας,  με  πολύτεκνο που δήλωνε ότι έχει 19 παιδιά για να λαμβάνει το αντίστοιχο οικογενειακό επίδομα, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να ισχύει. Την ίδια στιγμή μόνο στην περιοχή της βορείου Ελλάδος, η οικονομική αστυνομία έχει εντοπίσει εδώ και οκτώ μήνες, 61 επιχειρήσεις που πουλούσαν ένσημα, για να βγουν «μαϊμού» δικαιούχοι στη σύνταξη, κυρίως αλλοδαποί. 

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, η όποια νέα κυβέρνηση θα βρεθεί, εκτός από τα σκληρά και δύσκολα μέτρα που προβλέπονται ή περιγράφονται στο μνημόνιο 2, να αντιμετωπίσει απτά και καθημερινά προβλήματα που όμως στοιχίζουν στον κάθε πολίτη χρόνο, κόπο και πολλές φορές χρήμα, ενώ κοστίζουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πολλά εκατ. ευρώ. 

Για παράδειγμα, εκκρεμεί και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, η ενοποίηση όλων των μηχανισμών ελέγχου (Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών) και βεβαίωση των δημοσίων εσόδων με στόχο την αύξηση των πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ένα ακόμη μέτρο που ελέω εκλογών παραπέμφθηκε στο μέλλον, είναι η εφαρμογή της  πληρωμής αποδοχών, εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσα από το τραπεζικό σύστημα, που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. 

Η εφαρμογή της κάρτας εργασίας και η αξιοποίηση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής βάσης ΙΚΑ – ΣΕΠΕ − ΟΑΕΔ για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς εργασίας και την απλούστευση των διαδικασιών εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις είχε οριστεί για τις αρχές Μαρτίου, όμως τελικά θα την υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Αντίστοιχα, αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και για την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα ηλεκτρονικά μητρώα για έσοδα και παροχές, με στόχο τον περαιτέρω έλεγχο των δαπανών.

Σύμφωνα με την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να αποφασιστεί και ο τρόπος ενίσχυσης των Ασφαλιστικών Ταμείων με μεταφορά δημόσιας περιουσίας και αξιοποίηση της μέσα από το «Ταμείο Στήριξης», ειδικότερα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων. Ο τρόπος και το ποσό της στήριξης δεν έχει ανακοινωθεί.  

Πολύ σημαντική είναι και η υποχρέωση που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση, όσον αφορά στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, παράλληλα με τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κοινωνικής προστασίας. Από το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω ενός  Ενιαίου Φορέα στον οποίο θα ενταχθούν παροχές από τους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ, από τους φορείς πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και νέα προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, η ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου κλπ. 

Βέβαια, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει και πιο δύσκολες αποφάσεις. Την πρώτη εβδομάδα μετά από τις εκλογές, οι διοικήσεις των ταμείων που χορηγούν εφάπαξ σε χιλιάδες ασφαλισμένους, θα πρέπει να απαντήσουν τον τρόπο που επιλέγουν να προσαρμοστούν στις προβλέψεις του μνημονίου για εναρμόνιση των καταβαλλόμενων εισφορών με της καταβαλλόμενες παροχές. Η απόφαση κινείται κάπου μεταξύ της σημαντικής μείωση του εφάπαξ ή και της αύξησης εισφορών. Ήδη, μέσα στο 2011 έγιναν μειώσεις στα εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, όμως οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν μεγάλες αναντιστοιχίες μεταξύ παροχών και εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Από τους 37 τομείς ασφάλισης, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούσαν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, ενώ 13 τομείς (δηλαδή το 35%) χορηγούσαν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Όπως προκύπτει από τις μελέτες που βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:

* Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο
* Υπάλληλοι ΝΠΔΔ, + 42,3%,
* Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%,
* Η ΕΡΤ κατά 41,48%,
* Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%,
* Ο ΟΣΕ κατά 50,5%,
* Ο ΟΤΕ κατά 31,6%. 

Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο ταμείο των Εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς οι εισφορές υπολείπονται των παροχών κατά 83%.

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για το οποίο από τον προηγούμενο χρόνο προβλέφθηκε μείωση  15% – 20%,  εξακολουθεί να καταγράφει υπέρβαση της τάξης του  22,67%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου